Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατήγγειλε ότι η Μόσχα αξιοποίησε τον χρόνο που δόθηκε για την προετοιμασία μιας πιθανής συνάντησης μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, ώστε να εξαπολύσει νέες μαζικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.
«Ο μόνος τρόπος να δημιουργηθεί ξανά ένα παράθυρο για τη διπλωματία είναι με την επιβολή σκληρών μέτρων απέναντι σε όσους χρηματοδοτούν τον ρωσικό στρατό και με αποτελεσματικές κυρώσεις στον ίδιο τον ρωσικό μηχανισμό — τον τραπεζικό και τον ενεργειακό τομέα», ανέφερε σήμερα ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «X».
Δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία για τη διμερή συνάντηση.
Σφοδρά πλήγματα της Ρωσίας σε ουκρανικές πόλεις – Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες
Η Ρωσία προχώρησε σήμερα το πρωί σε εκτεταμένους βομβαρδισμούς σε διάφορες ουκρανικές περιοχές. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην πόλη Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά).
Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Ζαπορίζια, Ιβάν Φεντόροφ, ανέφερε ότι πρόκειται για επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός πολίτη και τον τραυματισμό 22 ατόμων, ανάμεσά τους και τρία παιδιά.
«Οι ρωσικές επιθέσεις κατέστρεψαν κατοικίες και προκάλεσαν ζημιές σε εγκαταστάσεις, όπως καφετέριες, πρατήρια καυσίμων και βιομηχανικές επιχειρήσεις», εξήγησε ο ίδιος μέσω Telegram.
Δεκάδες κτήρια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή αέριο, πρόσθεσε. Λίγο βορειότερα, ο περιφερειάρχης της Ντνιπροπετρόφσκ, Σερχίι Λισάκ, έκανε λόγο για επιθέσεις με πυραύλους και drones στις πόλεις Ντνίπρο και Πάβλογκραντ, που προκάλεσαν πυρκαγιές, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.
Στις 26 Αυγούστου, η Ουκρανία παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε εισχώρηση στην περιφέρεια της Ντνιπροπετρόφσκ, κάτι που είχε ήδη ανακοινώσει η Μόσχα από τον Ιούλιο.
Πιο βόρεια, στην περιφέρεια του Βολίν στα σύνορα με την Πολωνία, σημειώθηκε μαζική επίθεση με εχθρικά drones, σύμφωνα με τον αξιωματούχο Ιβάν Ρουντνίτσκι, χωρίς να αναφερθούν θύματα.
Στην περιφέρεια του Κιέβου, οι σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν καθυστερήσεις λόγω ζημιών από τους βομβαρδισμούς.
Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, η πρωτεύουσα υπέστη νέα πλήγματα που στοίχισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά.