Πυρά κατά του Πρέδρου Πούτιν εξαπέλυσε εκ νέου ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας σε συνεδρίαση ερωτήσεων – απαντήσεων στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

“Η διπλωματία δεν είναι εφικτή με ηγέτες που δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο”, τόνισε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία διαθέτει μόλις το 10% των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που έχει ανάγκη και απέκλεισε το ενδεχόμενο διπλωματικών επαφών με τη Ρωσία.

Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η κατάσταση στις περιοχές της επαρχίας του Χαρκόβου στο ανατολικό τμήμα της χώρας που έχουν απελευθερωθεί από τον ρωσικό στρατό είναι «εξίσου φρικτή» με αυτή που επικρατούσε στο Ιρπίν και τη Μπούτσα, όπου είχαν βρεθεί ομαδικοί τάφοι. Ο Ζελένσκι δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξάλλου εκτίμησε ότι η Μόσχα θα πρέπει να αναγκαστεί να συμμορφωθεί με τα αιτήματα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να αποστρατιωτικοποιηθεί η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Την ίδια ώρα η Γερμανία και άλλες 13 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν στόχο να προμηθευθούν από κοινού συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που θα προστατεύουν το έδαφος της συμμαχίας από πυραύλους, και μεταξύ των επιλογών τους είναι το ισραηλινό σύστημα Arrow 3, το αμερικανικό Patriot και το γερμανικό IRIS-T, ανακοίνωσε σήμερα το Βερολίνο.

«Με αυτή την πρωτοβουλία, ανερχόμαστε στο ύψος της κοινής ευθύνης μας για την ασφάλεια στην Ευρώπη – συνδυάζοντας τους πόρους μας», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ στη διάρκεια τελετής στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου οι 14 χώρες υπέγραψαν επιστολή προθέσεων.

Η Εσθονία δεν ήταν παρούσα στην τελετή, αλλά θα συμμετάσχει επίσης στην πρωτοβουλία με την ονομασία «Ασπίδα του Ευρωπαϊκού Ουρανού» (European Sky Shield). Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει συνολικά τα μισά μέλη του ΝΑΤΟ – τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Σλοβακία, τη Νορβηγία, τη Λετονία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Φινλανδία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία.

Χερσαία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, όπως οι μονάδες Patriot της Raytheon ή τα πιο πρόσφατα ανεπτυγμένα συστήματα IRIS-T, λείπουν από πολλά δυτικά κράτη, τα οποία ήταν απρόθυμα να επενδύσουν υπερβολικά πολλά χρήματα σε στρτατιωτικές δυνατότητες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογράμμισε την έλλειψη αυτή, καθώς το Κίεβο καταβάλλει προσπάθειες για να αποκτήσει όσο περισσότερες μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας μπορεί για να προστατεύσει πόλεις και κρίσιμης σημασίας υποδομές από ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

Η Λάμπρεχτ δήλωσε πως οι χώρες επιδιώκουν να προχωρήσουν γρήγορα στις πρώτες συμφωνίες.

«Θα εργαστούμε με ταχύτητα για τα πρώτα κοινά προγράμματα, η κοινή αγορά μονάδων Patriot είναι ένα απ’ αυτά καθώς και του σύγχρονου συστήματος IRIS-T», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός στους δημοσιογράφους. Το IRIS-T κατασκευάζεται από τη γερμανική αμυντική εταιρεία Diehl.

Αυτή την εβδομάδα το Βερολίνο παρέδωσε το πρώτο από τέσσερα συστήματα IRIS-T SLM στην Ουκρανία, όμως οι ίδιες οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις (Bundeswehr) δεν έχουν το σύστημα αυτό. Ταυτόχρονα το Βερολίνο θέλει να αυξήσει τον αριθμό των μονάδων Patriot που διαθέτει.

Οι χώρες θα συζητήσουν ακόμη την προμήθεια συστημάτων όπως το Arrow 3, που παράγεται από τον όμιλο Israel Aerospace Industries (IAI) και αντιμετωπίζει απειλές στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, καθώς και συστήματα μικρού βεληνεκους για την προστασία μικρότερων περιοχών ή στρατιωτικών οχηματοπομπών, για παράδειγμα.

«Πρέπει να καλύψουμε γρήγορα αυτά τα κενά, ζούμε σε απειλητικούς, επικίνδυνους καιρούς», δήλωσε η Λάμπρεχτ, η οποία επισήμανε επίσης ότι θα προτιμούσε να αγοράσει Arrow 3 για τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

«Δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση, όμως πιστεύω ότι (το Arrow 3) είναι το σωστό σύστημα, … ότι θα ήταν ένα πολύ καλό σύστημα για την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη», επισήμανε.