Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, εφόσον τεθεί σε ισχύ μια επίσημη κατάπαυση του πυρός. Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «μετά την εκεχειρία, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό οποιοδήποτε σχήμα, προκειμένου να αποφευχθούν αδιέξοδα και να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία».
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία που αναμένεται να μεταβεί αύριο στο Λονδίνο για συνομιλίες με δυτικές κυβερνήσεις, έχει λάβει εντολή να εξετάσει το ενδεχόμενο τόσο πλήρους όσο και μερικής εκεχειρίας. Η εξέλιξη αυτή εκλαμβάνεται ως μια πρώτη σοβαρή ένδειξη πως μπορεί να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, μετά από μήνες αδιάκοπων συγκρούσεων και διπλωματικού αδιεξόδου.
«Δεν θα είναι δυνατόν να συμφωνηθούν τα πάντα πολύ γρήγορα», προειδοποίησε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά περίπλοκα θέματα, όπως το εδαφικό, οι εγγυήσεις ασφαλείας και η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ντε γιούρε τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό.
Αναφορικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι υπό την κατοχή της Ρωσίας, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη αμερικανική πρόταση για το μελλοντικό καθεστώς του.
Στις αυριανές συνομιλίες του Λονδίνου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους είπε απόψε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν θα ταξιδέψει στο Λονδίνο, αλλά η Ουάσινγκτον θα εκπροσωπηθεί από τον ειδικό απεσταλμένο Κιθ Κέλογκ.
Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι θα ήταν χαρά του να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αργότερα αυτήν την εβδομάδα, όταν θα βρεθούν και οι δύο στην Ιταλία για την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου.