Αν αναζητήσει κανείς πολιτικούς αρχηγούς άλλων κρατών φιλικά προσκείμενων προς την Ελλάδα, μεταξύ αυτών δεν θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ. 

Μολονότι, ως πρόεδρος της Γαλλίας στήριξε το αίτημα της Ελλάδας να ενταθεί στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση παρά τις επιφυλάξεις της τότε γερμανικής ηγεσίας. Για τον Σιράκ προτεραιότητα είχαν τα συμφέροντα της Γαλλίας και μόνο.

Χαρακτηριστικό είναι πως κατά την προεδρεία του επισκεπτόταν την Ελλάδα μόνο για δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έκανε μία στάση στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2000, ενώ τρία χρόνια αργότερα βρέθηκε στην χώρα ακόμη δύο φορές και πάλι για υποχρεώσεις της Ε.Ε.

Αντίθετα βρέθηκε αντιμέτωπος με την χώρα και τον Ανδρέα Παπανδρέου με αφορμή το εμπάργκο που είχε ασκήσει στην τότε πΓΔΜ.

Στις 26 και 27 Ιουνίου 1995, η Γαλλία, ο Ζαν Σιράκ δηλαδή, η Γερμανία και η Ισπανία ασκούν συντονισμένες πιέσεις  στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε, που πραγματοποιείται στις Κάννες σχετικά με το ζήτημα για την ΠΓΔΜ, για το οποίο ο Ζακ Σιράκ και ο γερμανός ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ ζητούν την άρση του εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ, επισείοντας τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας αυτής.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, πρωθυπουργός τότε της Ελλάδας, υπενθυμίζει ότι το θέμα του εμπάργκο βρίσκεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υπογραμμίζοντας ότι η εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Δικαστηρίου είναι απαλλακτική για τη χώρα μας και τονίζει ότι ο διάλογος συνεχίζεται στα πλαίσια του ΟΗΕ, ενώ επισημαίνει ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος εξαιτίας της αδιαλλαξίας του προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ.

«Τι είναι η Ενωμένη Ευρώπη; Ποιος την κυβερνά; Τι ρόλο παίζουμε πλέον εμείς, οι κυβερνήσεις, οι εθνικές κυβερνήσεις; Βρίσκω ότι πάμε σε ένα είδος συρρίκνωσης της εθνικής δύναμης, αλλά όχι στο βωμό μιας συλλογικής δημοκρατικής διαδικασίας. Στο βωμό των κρίσεων και των συμφερόντων, το λέω ρητά. Δεν θέλω ν’ αποκαλύψω ονόματα για το ποιοι μίλησαν και τι είπαν. Σας λέω όμως ότι εδώ υπάρχει σαφές σχέδιο για τη μηδενοποίηση των εθνικών κυβερνήσεων, οι οποίες δεν θα μπορούν να παίξουν δημοκρατικά αποτελεσματικό ρόλο, αλλά θα υπόκεινται στις κατευθύνσεις που μας δίνει το Διευθυντήριο».

Αυτά είχε δηλώσει ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που είχε παραχωρήσει στις Κάννες το 1995, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ για το Σκοπιανό, την χαρακτήρισε «πρόκληση για την Ελλάδα» και τον ίδιο «προσωπικά». Ο τότε πρωθυπουργός απέρριψε την απαίτηση Σιράκ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπράβο στην αλληλεγγύη της ενωμένης Ευρώπης προς τα μέλη της! Δεν μπορείτε να ασκείτε πιέσεις στην Ελλάδα για τα εθνικά της θέματα, πρέπει να τις ασκήσετε εκεί που πρέπει, δηλαδή στα Σκόπια».