Το τελευταίο δεκαήμερο δημοσιεύτηκαν τέσσερις πολιτικές έρευνες. Συχνά άλλοι βλέπουν την απλή πρόθεση ψήφου, άλλοι την πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων και αυτό οδηγεί σε μια μπερδεμένη εικόνα για τις ακριβείς επιδόσεις, αν και το σταθερά μεγάλο προβάδισμα της Ν.Δ είναι ίσως η μόνη σταθερά διαχρονικά.
Όσο παρακινδυνευμένο και αν είναι να προχωράς σήμερα σε εκτίμηση ψήφου με αναποφάσιστους το 10-15% όσων απαντούν στις δημοσκοπήσεις, η εκτίμηση ψήφου κατά το GREECE ELECTS με όλες τις επιφυλάξεις που μπορεί να υπάρχουν, παραπέμπει στις εξής δημοσκοπικές επιδόσεις των δύο πρώτων κομμάτων και την διαφορά μεταξύ τους.
PULSE: Ν.Δ 37%- ΣΥΡΙΖΑ 28.7%, διαφορά 8.3%
MARC: Ν.Δ 37.4% – ΣΥΡΙΖΑ 27.3%, διαφορά 10.1%
GPO: Ν.Δ 37.6%- ΣΥΡΙΖΑ 29.4%, διαφορά 8.2%
ALCO: Ν.Δ 35.5%- ΣΥΡΙΖΑ 26.1% , διαφορά 9.4%
Εν ολίγοις ο μέσος όρος της επίδοσης της Ν.Δ είναι 36.9% και του ΣΥΡΙΖΑ 27.9%, ενώ για την διαφορά αυτό παραπέμπει σε 9%. Πρόκειται για πολύ υψηλές επιδόσεις και για τα δύο πρώτα κόμματα, που σε συνθήκες μεγαλύτερης πόλωσης μπορεί να οδηγήσει σε άθροισμα των ποσοστών των δύο αντίστοιχο με το 2019.
Αντίστοιχα ο μέσος όρος της δημοσκοπικής επίδοσης του ΠΑΣΟΚ είναι 12.6% (Τον Ιανουάριο κυμαινόταν στο 16.5%-17% μ.ό ). Επιβεβαιώνεται δηλαδή η πτωτική πορεία των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο δεκάμηνο, αν και σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021 υπάρχει μια αύξηση περίπου 50% των ποσοστών του.
Αυτή είναι η εικόνα σήμερα. Ωστόσο υπάρχει ένα επτάμηνο, οκτάμηνο μέχρι τις εκλογές και πολλά θα κριθούν από τα γεγονότα, από την διαχείριση από την Κυβέρνηση της ακρίβειας όπως και προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν από την Τουρκική επιθετικότητα, αλλά και γεγονότα εντελώς απρόβλεπτα. Επίσης πολλά θα κριθούν από τα αντανακλαστικά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, την πορεία ειδικά του ΠΑΣΟΚ που η εκλογική του επίδοση μπορεί να καθορίσει τον τελικό συσχετισμό, την ανθεκτικότητα των μικρότερων κομμάτων από την πίεση που θα δεχτούν αντικειμενικά, αλλά και την εκλογική επίδοση κομμάτων που σήμερα δεν εκπροσωπούνται στην Βουλή.
Ασφαλώς η αίσθηση ότι ψηφίζουμε με απλή αναλογική που θα δυναμώνει μέχρι τις εκλογές και θα τροφοδοτεί πιθανά πιο χαλαρή ψήφο, η πιθανή αύξηση κομμάτων δεξιά της δεξιάς, της ακροδεξιάς κ.ά μπορεί να διαφοροποιήσει αυτή την εικόνα. Το ίδιο και η τελική εκλογική συμπεριφορά των αναποφάσιστων που μπορεί να διαψεύσουν εν μέρει έστω την τωρινή « κατανομή » τους για να προκύψει εκτίμηση ψήφου.
Σε εκλογές οδηγούμαστε. Απόλυτες βεβαιότητες δεν υπάρχουν και όσοι πορευτούν με τέτοιες μπορεί και να ξαφνιαστούν. Επιπλέον μην ξεχνάμε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών για απλή αναλογική θα « στρώσουν το χαλί» για το τι θα δούμε στις δεύτερες εκλογές με τον νέο εκλογικό Νόμο, εκλογές στις οποίες θα κριθεί αν η χώρα θα αποκτήσει Κυβέρνηση ή όχι.
Το άρθρο του Ζαχαρία Ζούπη, δημοσιεύεται στο portnet.gr