Όσοι έσπευσαν να πουν ότι, πέραν άλλων, έχει καεί και η αυτοδυναμία, ενδέχεται να διαψευστούν και πάλι. Γιατί αν τώρα η εκτίμηση ψήφου από τις έρευνες δίνει τη Ν.Δ. ποσοστό 34%-35% και αυτό επαληθευτεί και στην κάλπη, ποιος είναι σίγουρος από τώρα ότι ένα 37%-38% στις δεύτερες εκλογές είναι άπιαστος στόχος.

 

 Γράφει ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΖΟΥΠΗΣ*

 

Υστερα από καιρό, οι δημοσκοπήσεις συγκέντρωσαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η τραγωδία των Τεμπών δημιούργησε κάποιες αναταράξεις και μετακινήσεις ψηφοφόρων, χωρίς να φέρει ανατροπή συσχετισμών. Η Ν.Δ. διατήρησε από τις πρώτες έρευνες που έγιναν ένα ορατό προβάδισμα, μειωμένο μεν αλλά ορατό, διατηρώντας προβάδισμα από το 2016.

Αλλωστε οι σημαντικές φθορές που εμφάνισε στις πρώτες έρευνες λίγες μέρες μετά το δυστύχημα μέσα σε ένα πολύ φορτισμένο κλίμα δεν μετανάστευσαν από τη Ν.Δ. προς άλλο κόμμα, αλλά προς την γκρίζα ζώνη. Ας σημειωθεί δε ότι σ’ αυτές τις έρευνες εμφάνιζαν απώλειες και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, από τότε πραγματοποιήθηκε πια σειρά νέων ερευνών σε μια μεγαλύτερη χρονική απόσταση από το τραγικό συμβάν και υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τα ευρήματα.

  • Η Ν.Δ. ανακτά ήδη περίπου τις μισές από τις απώλειες που είχε και δείχνει τάσεις μεγαλύτερης ανάκαμψης στο επόμενο διάστημα.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζουν οριακή άνοδο των ποσοστών τους και μάλιστα μικρότερη από αυτήν της Ν.Δ.
  • Η διαφορά ανοίγει και πάλι και κατά μέσο όρο η Ν.Δ. δείχνει να προηγείται κατά 5% του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η γκρίζα ζώνη μειώνεται αν και διατηρείται μεγάλη και το ενδιαφέρον είναι ότι αν κάποιος τη διερευνήσει, θα κατανοήσει πως η Ν.Δ. διατηρεί μεγαλύτερα αποθέματα και δεξαμενές ψηφοφόρων.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει πια πιο ορατές από παλιότερα απώλειες προς Κ.Κ.Ε., ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας.

 

Επανασυσπείρωση

Το αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι η Ν.Δ. εμφανίζει γρηγορότερο ρυθμό επιστροφής στις προ Τεμπών δημοσκοπικές επιδόσεις της απ’ ό,τι αναμενόταν και από τους πιο αισιόδοξους αναλυτές. Αυτό αναδεικνύει τη δυνατότητα που έχει –αν συνεχιστεί αυτή η τάση– πιθανόν να δούμε σχεδόν πλήρη επανασυσπείρωση των δυνάμεων που εμφάνιζε και να διευρύνει κι άλλο τη διαφορά.

Φαίνεται ότι πολλοί αναλυτές, κάποιοι πανεπιστημιακοί, αλλά και συνταγματολόγοι που έχουν «ζηλέψει» τη δουλειά των δημοσκόπων, άλλη μια φορά διαψεύδονται. Η εκτίμηση ότι «Μητσοτάκης γιοκ», ότι η Ν.Δ. θα οδεύσει σε ήττα διαψεύδεται άλλη μια φορά, όπως και πολλές φορές ιδιαίτερα την τελευταία χρονιά.

Οι εκτιμήσεις αυτές μάλλον δείχνουν επιθυμία ακόμα και «υπεράνω σκοπιμοτήτων» παράγοντες, παρά εκτίμηση που στηρίζεται σε δεδομένα και στοιχεία.

 

Κυριαρχία Μητσοτάκη

Η εξήγηση αυτού που συμβαίνει πρέπει να αναζητηθεί στην κυριαρχία βασικά του Κ. Μητσοτάκη έναντι του Αλ. Τσίπρα, κάτι που φαίνεται και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, αλλά και στη συγκριτική αξιολόγηση για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα κρίσιμους τομείς όπως εξωτερική πολιτική, εθνική ασφάλεια, οικονομία, ανάπτυξη, αναμόρφωση του κράτους, μεταναστευτικό, αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Πρέπει όμως να αναζητηθεί και στην αδυναμία της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης να πείσουν ότι διαθέτουν προτάσεις, σχέδιο για το μέλλον της χώρας, πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Κανείς δεν μπορεί να ανέβει ή να κερδίσει εκλογές βλαστημώντας, γκρινιάζοντας ή ισοπεδώνοντας τα πάντα. Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει εκλογές περιμένοντας απλώς να πέσει μόνος του ο αντίπαλός του.

Έτσι, ακόμα και σοβαρά τμήματα της κοινής γνώμης που έχουν ενστάσεις, προβληματισμούς, ακόμα και αρνητική τοποθέτηση για την κυβέρνηση, δεν πείθονται ότι επί αυτής της κυβέρνησης περίπου πέθανε η μισή Ελλάδα επί πανδημίας και η άλλη μισή λιποθυμάει από τα οικονομικά προβλήματα, όπως και ότι είναι αντιδημοκρατική, παρακρατική, ακροδεξιά. Αν συνεχίσει έτσι η αντιπολίτευση, εκτιμώ ότι θα βρεθούν προ απροόπτων.

Αυτή είναι η εικόνα αυτήν τη στιγμή και σίγουρα όλοι περιμένουν τις δημοσκοπήσεις μετά το Πάσχα που θα συμπίπτουν και με την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Ας μη βιαστούν κάποιοι, ας περιμένουν τα αποτελέσματά τους.

Όχι για άλλον λόγο, παρά γιατί κινδυνεύουν να διαψευστούν και πάλι τόσο για τις πρώτες όσο και για τις δεύτερες εκλογές. Γιατί όσοι έσπευσαν να πουν ότι, πέραν άλλων, έχει καεί και η αυτοδυναμία, ενδέχεται να διαψευστούν και πάλι. Γιατί αν τώρα η εκτίμηση ψήφου από τις έρευνες δίνει τη Ν.Δ. ποσοστό 34%-35% και αυτό επαληθευτεί και στην κάλπη, ποιος είναι σίγουρος από τώρα ότι ένα 37%-38% στις δεύτερες εκλογές είναι άπιαστος στόχος.

Ας περιμένουν, λοιπόν· ας περιμένουμε…

*Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι διευθυντής Ερευνών της OPINION POLL, πολιτικός αναλυτής