Η πολιτική ακτινογραφία του μεσαίου χώρου μέσα από τα ερευνητικά ευρήματα αναδεικνύει το πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία κυρίαρχους του «παιχνιδιού» κόντρα στην πόλωση

 

Γράφει ο Ζαχαρίας Ζούπης

 

Ο χώρος του Κέντρου έχει την τιμητική του σε κάθε πολιτική συζήτηση, πολιτική ανάλυση. Πολλοί βέβαια λένε ότι η επίκληση αυτού του όρου δεν υποδηλώνει ιδεολογική ταυτότητα – και ίσως έχουν δίκιο. Αν όμως έχουν, έτσι προσπαθούν να υποβαθμίσουν την παρουσία και τον καθοριστικό ρόλο του στις πολιτικές διεργασίες, κάνουν μέγα λάθος. Πρόκειται για έναν χώρο που σε αλλεπάλληλες μετρήσεις προσδιορίζεται σταθερά στο 20% και που, αν μη τι άλλο, οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι φαίνεται να συνδέονται με κοινές αξίες, πολιτισμικά χαρακτηριστικά, ενώ απεχθάνονται τις ίδιες κοινωνικές και πολιτικές συμπεριφορές.

Ταυτόχρονα, έχοντας έντονη αυτονομία, τουλάχιστον λιγότερη κομματική ταύτιση από όσους π.χ. δηλώνουν αριστεροί ή δεξιοί, με τις επιλογές τους καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις, τους πολιτικούς συσχετισμούς. Λέξεις-κλειδιά που προσδιορίζουν αυτόν τον χώρο είναι: λογική, ορθολογισμός, κριτική σκέψη, πατριωτισμός, ευρωπαϊκός προσανατολισμός, αντιλαϊκισμός, συνέπεια, σοβαρότητα.

Τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αναλυτές, οι δημοσκόποι, οι πολιτικοί επιστήμονες έχουν αποδεχτεί ότι ένα από τα «μυστικά» του πολιτικού κεφαλαίου του Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής κυριαρχίας του είναι η επικυριαρχία του σ’ αυτόν τον χώρο. Αυτό αποδεικνύουν όχι αυθαίρετες εκτιμήσεις, αλλά δημοσκοπικά στοιχεία εκατοντάδων ερευνών τα τελευταία τρία χρόνια.

Για να δούμε όμως αν ισχύει αυτό και σε τι βαθμό, στη συγκυρία που διανύουμε, μέσα από τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας της Opinion Poll για το mononews.gr, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Μια συγκυρία δύσκολη λόγω της ενεργειακής – οικονομικής κρίσης, της επιθετικότητας της Τουρκίας και βέβαια τη μεγάλη πόλωση που υπάρχει λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών.

Ας δούμε λοιπόν τα στοιχεία με βάση την έρευνα:

  • Στο σύνολο της κοινής γνώμης η ικανοποίηση από τα συνολικά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη στήριξη των νοικοκυριών αγγίζει το 50%. Ανάμεσα σε όσους αυτοπροσδιορίζονται κεντρώοι φτάνει το 61,3%, 11,3% δηλαδή πάνω από τον μέσο όρο. Αντίστοιχα, οι επιδόσεις στην ικανοποίηση από το έργο της κυβέρνησης είναι 39,9% και στον χώρο του Κέντρου 49,5% (9,6% πάνω από τον μέσο όρο).
  • Στην ερώτηση αν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα τις κρίσεις θετικά απαντά το 21,4%. Οταν όμως διερευνάται η άποψη των κεντρώων η επίδοση πέφτει στο 10,4% (11% κάτω από τον μέσο όρο).
  • Η ικανοποίηση από το έργο και την παρουσία του πρωθυπουργού βρίσκεται στο 42,5%. Ωστόσο, στον χώρο του Κέντρου φτάνει το 52,% (10,3% πάνω από τον μέσο όρο). Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικρατεί του Αλέξη Τσίπρα με 44,6% έναντι 25,3%. Ωστόσο, ανάμεσα στους κεντρώους η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται πολύ πιο καταλυτική με 58,1% έναντι 17,1%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισπράττει ακόμα 13,5% και η διαφορά από 19,3% γίνεται 41%.

Αυτά είναι στοιχεία αυτής της περιόδου και είναι πολύ χαρακτηριστικά, δεν επιδέχονται διαφορετικής ανάγνωσης ή ερμηνείας. Υπάρχουν κάποιες φθορές στον χώρο του Κέντρου αυτήν την περίοδο; Ασφαλώς. Οι επιδόσεις βρίσκονται 5%-6% πιο κάτω από τις προηγούμενες μετρήσεις. Είναι οριακές φθορές λόγω των δυσκολιών της συγκυρίας, αλλά και του σκεπτικισμού τμήματος των κεντρώων ψηφοφόρων για το θέμα των υποκλοπών. Η στάση του ΠΑΣΟΚ αλλά βασικά η ευαισθησία για τα θέματα δημοκρατίας έχουν κάνει ένα τμήμα τους, αυτής όμως της τάξης, να προβληματίζεται. Δεν αλλάζει προτίμηση, εμφανίζεται όμως συγκρατημένο και στην πρόθεση ψήφου πάει προς το παρόν τους αναποφάσιστους.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αυτήν τη δύσκολη περίοδο, το Κέντρο φαίνεται να επιλέγει με μεγάλη διαφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να απεχθάνεται την πόλωση και να πιστεύει στη σταθερότητα. Το 83,5% των κεντρώων ψηφοφόρων δηλώνει ότι θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας (66,5% στο σύνολο) και σαν κυβερνητική λύση επιλέγει αυτοδυναμία Ν.Δ. κατά 31,6%, κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ 13,5%, αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ κατά 5,2% και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ κατά 14%.

Εν ολίγοις, αν από τα τρία αυτά κόμματα πάρουμε επιλογές που να περιλαμβάνουν Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ ή κάποια συνεργασία του ενός ή του άλλου με το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. βρίσκεται σε απαντήσεις που αθροίζουν 45,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ σε λύσεις που αθροίζουν 19,2%.

Αυτή είναι η πολιτική ακτινογραφία της συμπεριφοράς, των επιλογών, των απόψεων των κεντρώων ψηφοφόρων. Ο ρόλος τους στη διαμόρφωση των συνολικών συσχετισμών είναι φανερός· η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη επίσης.