Την ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων και την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων, αναμένεται να επιδιώξει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στο Πεκίνο με την ηγεσία της χώρας.

Το σημερινό πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, η οποία ξεκίνησε με επίσκεψη χθες στην Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο, προβλέπει τις εξής συναντήσεις:

-στις 11:00 (τοπική ώρα), με τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Λι Κιανγκ

- στις 15:30, με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Τζάο Λέτζι και

- στις 16:20, με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στις επιδιώξεις της Αθήνας είναι επίσης η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και στον τουρισμό, καθώς η Κίνα αποτελεί μια μεγάλη αγορά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι είναι αναγκαίοι οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα και η συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, ώστε οι σχέσεις να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού πραγματοποιείται μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P. Πρόσφατα δε δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης, οι Lianhe Credit και Chengxin Rating Group, αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα.

O Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη. Οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν στη συνέχεια τη Σαγκάη, όπου θα εκπροσωπήσουν τον πρωθυπουργό στην Έκθεση CIIE, (China International Import Expo). Την έκθεση, όπου θα υπάρχει ελληνικό περίπτερο στο οποίο θα συμμετέχουν 20 ελληνικές επιχειρήσεις, σχεδίαζε αρχικά να επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός. Όμως, λόγω των εξελίξεων στην περιοχή, θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά τις συναντήσεις με την κινεζική πολιτική ηγεσία.