Εργαλειοποίηση της ΑΔΑΕ από την αξιωματική αντιπολίτευση και «δεσμούς αναμφισβήτητους» μελών της ανεξάρτητης αρχής με το «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ», κατήγγειλε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλειος Υψηλάντης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια.

«Εργαλειοποιείτε ακόμα και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας που έργο της είναι πράγματι πρωτίστως να διαθέτει τα απαιτούμενα εχέγγυα ανεξαρτησίας και αξιοπιστίας. Σήμερα θα μιλήσουμε στον ελληνικό λαό με ειλικρίνεια για την ανεξαρτησία αυτή που ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν υπηρέτησε, για την περίεργη στάση προσώπων», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Είναι για μας βαθύτατα και αληθινά περίεργο ότι το μέλος της Επιτροπής της Ανεξάρτητης Αρχής, η κ. Αικατερίνη Παπανικολάου, ως μέλος ακριβώς της ΑΔΑΕ, πρωτοστατεί σε τηλεοπτικά παράθυρα για την υπόθεση των υποκλοπών. Η συμπεριφορά της αυτή, αλλά και η διαδρομή της, βάζει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο σε λογικό προβληματισμό για τη στάση της», είπε ο κ. Υψηλάντης και ανέφερε ότι η κ. Παπανικολάου, τακτικό μέλος της ΑΔΑΕ σήμερα, «τη διετία 2002-2004 διορίζεται Νομική Σύμβουλος του τότε Διοικητή της ΕΥΠ κ. Αποστολίδη. Το 2003 διορίζεται ειδική συνεργάτης στον Συνήγορο του Πολίτη. Τον Νοέμβριο του 2005, επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, αποσπάται στο γραφείο του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και λίγους μήνες αργότερα διορίζεται Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ. Τον Οκτώβριο του 2016 ορίζεται τακτικό μέλος της ολομέλειας της ΑΔΑΕ με θέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και τη διετία 2020-2022 η ίδια εμφανίζεται να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, κάτι που σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι παράτυπο. Το συγκεκριμένο έργο, τής το αναθέτει στο Πανεπιστήμιο ο καθηγητής Στέφανος Γκρίτζαλης που επίσης είναι τακτικό μέλος στην ολομέλεια της ΑΔΑΕ».

Αναφερόμενος στον κ. Γκρίτζαλη, επίσης μέλος της ΑΔΑΕ, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «είχε διατελέσει Ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από το 2009 έως το 2012, με Υπουργό τότε τον σημερινό Βουλευτή και υπερασπιστή ακραίο της γραμμής ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Ραγκούση. Στις 3 Αυγούστου του 2022 ο κ. Γκρίτζαλης και η κ. Παπανικολάου συμμετείχαν στην τετραμελή επιτροπή για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη».

Όσον αφορά τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ κ. Ράμμο, ο κ. Υψηλάντης είπε ότι «με απόφαση του Μιχάλη Καλογήρου, δηλαδή του σημερινού Διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και ενός από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του μέχρι σήμερα, ένα μήνα πριν τις εκλογές του 2019 ορίζεται».

«Όλα αυτά τι δείχνουν; Δείχνουν δεσμούς αναμφισβήτητους με το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.