Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης παρουσίασε το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, τροποποίηση διατάξεων αρμοδιότητας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις».
Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα και διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στη χώρα με την τροποποίηση διατάξεων των ν. 3386/2005 και ν.3907/2011. Ρυθμίζονται επίσης ζητήματα που αφορούν στην εξέταση αιτήσεων χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας με την τροποποίηση επί μέρους διατάξεων του ν.4636/2019. Εισάγονται ρυθμίσεις στον Κώδικα Μετανάστευσης που αφορούν στις άδειες διαμονής επενδυτών καθώς και ψηφιακών νομάδων (digital nomads), οι οποίες παρουσιάστηκαν από κοινού με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Περιορίζονται οι κατηγορίες των δομών που μπορούν να φιλοξενούν αιτούντες άσυλο και εισάγονται ρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου. Περαιτέρω, εισάγονται διατάξεις για το Ταμείο Αλληλεγγύης και την καταβολή τελών στους Δήμους, στην έδρα των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας μεταναστών, την κάλυψη με Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΥΥΠΑ) των ασυνόδευτων ανηλίκων που η αίτησή τους για άσυλο έχει απορριφθεί, αλλά παραμένουν στη χώρα, καθώς και σε όσους έχουν αιτηθεί άσυλο πριν τον Νοέμβριο του 2019.
Με τις προωθούμενες διατάξεις επιδιώκονται:
-Η εντοπισμένη τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, με σκοπό την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των διαδικασιών απέλασης ή επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών των οποίων η παραμονή στη χώρα έχει κριθεί ως παράνομη, καθώς και η καθιέρωση και εμπέδωση ενιαίας διοικητικής πρακτικής.
-Η τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου υποδοχής και εξέτασης αιτήσεων ασύλου, με σκοπό την άρση δυσχερειών και την επίλυση ζητημάτων που έχουν εντοπιστεί κατά την εφαρμογή του.
-Η ανταπόκριση στις σύγχρονες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας με την εισαγωγή ρυθμίσεων που αφορούν σε άδειες διαμονής επενδυτών, καθώς και ψηφιακών νομάδων.
-Η χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών σε διοικητικές διαδικασίες.
-Ο περιορισμός στις κατηγορίες των δομών που μπορούν να φιλοξενούν αιτούντες άσυλο.
-Η κάλυψη για τις ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική ασφάλιση, των αιτούντων διεθνή προστασία με ημερομηνία υποβολής αιτήματος πριν την 1η Νοεμβρίου 2019, καθώς και των ασυνόδευτων ανηλίκων που η αίτηση ασύλου τους έχει απορριφθεί, αλλά παραμένουν στη χώρα.