Υπουργικό Συμβούλιο: Thomas Cook, αντικαπνιστικός νόμος και 120 δόσεις

by Manifesto

Εκτός από το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό, συζητήθηκαν – μεταξύ άλλων – ο νέος αντικαπνιστικός νόμος, η χρεοκοπία της Thomas Cook και η παράταση για την υπαγωγή στις 120 δόσεις.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας και αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, περιλαμβάνεται η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε όλους τους δημόσιους χώρους, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) και του ΕΚΑΒ.

Αναστολή ΦΠΑ για επιχειρήσεις που πλήττονται από την Thomas Cook

Επίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή της καταβολής του ΦΠΑ για τις τουριστικές επιχειρήσεις με σημαντική έκθεση στην πτωχεύσασα Thomas Cook. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αξιολογεί συνεχώς τα πολυδιάστατα προβλήματα που προέκυψαν από την χρεοκοπία της Thomas Cook και προχωρά σε θεσμικές παρεμβάσεις, για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του τουρισμού».

Κατάργηση δημοπρασίας ρεύματος

Με άλλη ΠΝΠ, που προωθείται σήμερα προς υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακυρώνεται η προγραμματισμένη για τις 16 Οκτωβρίου 2019 δημοπρασία προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) και καταργείται η δυνατότητα να προγραμματιστούν νέες με το ίδιο μοντέλο, καθώς, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «αποδείχθηκαν καταστροφικές για την οικονομική λειτουργία της ΔΕΗ, κοστίζοντας σε αυτή πάνω από 600 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία».

Επιπλέον, δίνεται παράταση της προθεσμίας λειτουργίας σταθμών ΑΠΕ και της προθεσμίας για την προσαρμογή στις διατάξεις του ν. 4423/2016 των δασικών συνεταιρισμών. Επίσης, παρέχεται παράταση της αναστολής οικοδομικών αδειών στον Υμηττό, καθώς και παράταση της προθεσμίας για ένταξη στη ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών σε δήμους μέχρι 31.12.2019, ενώ αποκαθίστανται οι κανόνες χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Παράταση για 120 δόσεις

Επίσης, κατόπιν εισήγησης των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εγκρίθηκε η παράταση, κατά επτά ημέρες, για υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση των «120 δόσεων», όσων έχουν οφειλές στη φορολογική διοίκηση και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα παρουσιάστηκαν οι προτάσεις για αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες και για το θεσμικό πλαίσιο της Διαμεσολάβησης. Επίσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε την πρότασή του για την επιλογή πέντε Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Για τις θέσεις του Αρείου Πάγου προτείνεται η επιλογή να γίνει μεταξύ των 14 αρχαιοτέρων που έχουν τα τυπικά προσόντα, ενώ για τη θέση του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η επιλογή θα γίνει μεταξύ έξι προσώπων που έχουν τα τυπικά προσόντα.

 

 

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα