Τα κομβικά ζητήματα που ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία το καλοκαίρι είναι οι φωτιές και οι πνιγμοί. Ειδικά για το δεύτερο υπάρχει συναγερμός σε κυβερνητικό επίπεδο, αφού δυστυχώς είμαστε «πρωταθλητές» στην Ευρώπη.

Μέσα στο 2023, από την αρχή του έτους έως και σήμερα, έχουν πνιγεί 135 συνάνθρωποί μας. Πρόκειται για έναν απίστευτο αριθμό. Το 86% αυτών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, είναι άτομα άνω των 60 ετών, αλλά και παιδιά. Το υπουργείο Ναυτιλίας άρχισε έναν αγώνα για να αντιμετωπίσει αυτό το θλιβερό φαινόμενο, να πνίγονται δηλαδή άνθρωποι σε μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα.

Εως τώρα τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι περισσότεροι πνιγμοί προέρχονται από ανακοπή καρδιάς. Δηλαδή το σοκ που παθαίνει ο ανθρώπινος οργανισμός με την απότομη διαφορά θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας, όταν βουτά στη θάλασσα. Δεύτερη αιτία, σύμφωνα με συμπεράσματα ειδικών, είναι το φαγητό και το ποτό που έχει προηγηθεί της βουτιάς στη θάλασσα και, τρίτον, οι άλλες αιτίες, όπως συνάνθρωποί μας που δεν γνωρίζουν κολύμπι ή που υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους.

Το υπουργείο Ναυτιλίας άρχισε εδώ και μερικούς ημέρες ελέγχους στις παραλίες με στόχο να περιορίσει όσο μπορεί τους πνιγμούς. Οι πρώτοι έλεγχοι έγιναν στους ναυαγοσώστες. Τα αποτελέσματα των ελέγχων προβλημάτισαν, αφού βρέθηκαν ναυαγοσώστες χωρίς δίπλωμα, άλλοι που δεν βρίσκονταν στη θέση τους, αλλά υπήρχαν και παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες. Αποφασίστηκε για το υπόλοιπο του καλοκαιριού να υπάρξουν παρουσίες ειδικών στην τηλεόραση ώστε να προωθηθούν ανάλογα μηνύματα.