Το υπουργείο Υγείας, με απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της Δημόσιας Υγείας, καλεί τους πολίτες –και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες– σε αυξημένη προσοχή ενόψει του καύσωνα και των ακραίων θερμοκρασιών των επόμενων ημερών. Ήδη, το ΕΣΥ ενισχύεται με νέα μέσα, προσωπικό και τεχνολογία, ενώ κρίσιμες μονάδες σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή. Παράλληλα, η γραμμή 1566 τίθεται στη διάθεση όλων για άμεση εξυπηρέτηση. Το κράτος είναι παρόν, οργανωμένο και δίπλα στον πολίτη.
Ιδιαίτερη προσοχή καλούνται να δείξουν τις επόμενες 4-5 ημέρες οι πολίτες λόγω του καύσωνα και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Ήδη, οι υγειονομικές μονάδες της χώρας έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει οδηγίες προστασίας, προτρέποντας τους πολίτες να τις ακολουθήσουν.
Θεμιστοκλέους: Σε πλήρη επιφυλακή το ΕΣΥ για τον καύσωνα
«Τις επόμενες ημέρες οι ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι, έγκυοι, μωρά παιδιά να αποφύγουν την πολύ μεγάλη έκθεση στον ήλιο, να είναι σε κλιματιζόμενους χώρους και όσοι έχουν χρόνια νοσήματα να συμβουλευτούν τους γιατρούς που τους παρακολουθούν. Χρειάζεται μια προσοχή τις επόμενες 4-5 ημέρες», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο Action.
Αναφέρθηκε επίσης στη στελέχωση των υγειονομικών μονάδων των νησιών, στην ενίσχυση του ΕΚΑΒ και των αεροδιακομιδών, στη βελτίωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και στην αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους ασθενείς και τη λειτουργία της νέας τηλεφωνικής γραμμής 1566.
Για την κάλυψη της καλοκαιρινής περιόδου, επεσήμανε ότι:
«Από πέρυσι έχει ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια για την κάλυψη της καλοκαιρινής περιόδου και θα είμαστε αρκετά βελτιωμένοι σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Από τις 300 θέσεις που επανειλημμένα κηρύσσονταν άγονες, αυτή τη στιγμή έχουμε καλύψει τα 2/3».
Σχετικά με την ενίσχυση του ΕΚΑΒ και τις αεροδιακομιδές, δήλωσε ότι έχει αυξηθεί η δύναμη του. «Στη Χαλκιδική είχαμε μόνο 3 βάσεις, αυτή τη στιγμή έχουμε 7 βάσεις και μηχανές και έχει μειωθεί ο χρόνος απόκρισης στα 10 λεπτά. Προσθέτουμε στις αεροδιακομιδές ένα ελικόπτερο στην Πάρο και αναμένεται και από δωρεά της Εθνικής και ένα 2ο ελικόπτερο, μαζί με το 3ο αεροπλάνο από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».
Όσον αφορά τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε τις παρεμβάσεις που έχουν οδηγήσει στη μείωση του χρόνου αναμονής:
«Ο χρόνος στα Επείγοντα έχει μειωθεί γιατί έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις τον τελευταίο χρόνο. Έχουμε την ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών, έχουμε ηλεκτρονικά - ψηφιακά συστήματα, όπως το "βραχιολάκι", που βλέπουμε και καταγράφουμε την αναμονή. Ένα επείγον περιστατικό δεν θα περιμένει καθόλου».
Για την αξιολόγηση των νοσοκομείων, επεσήμανε τον κομβικό ρόλο της αξιολόγησης στη διοικητική λειτουργία των δομών Υγείας, λέγοντας:
«Η αξιολόγηση είναι εργαλείο διοίκησης γιατί αν κάποιος διοικητής βλέπει ότι οι ασθενείς λένε ότι δεν ήταν καθαρό το νοσοκομείο, θα πρέπει να δράσει άμεσα. Αν αυτό δεν γίνει, μπορεί να φτάσουμε μέχρι και την παύση του διοικητή. Θα είναι η πρώτη φορά που θα αποκτήσουμε μία τελείως πραγματική εικόνα για το ποια είναι η άποψη των ασθενών για τα νοσοκομεία μας. Οι γιατροί αξιολογούνται. Οι νοσηλευτές εντάσσονται στην αξιολόγηση του Υπουργείου Εσωτερικών».
Κλείνοντας, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη λειτουργία της νέας τηλεφωνικής γραμμής 1566 του Υπουργείου Υγείας, τονίζοντας:
«Έχουμε χιλιάδες πολίτες που απευθύνονται στο 1566. Είναι στην προσπάθεια να γίνει το ΕΣΥ πιο προσβάσιμο σε όλους. Είχαμε πάρα πολλούς αριθμούς που σταδιακά τους καταργούμε για να μείνει ένας αριθμός, για να μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα γραφειοκρατικά - διοικητικά ζητήματα».
Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα – Συστάσεις προς τους πολίτες και ειδικά τις ευάλωτες ομάδες
Το υπουργείο Υγείας λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες και έχοντας πάντα ως πρώτο μέλημα την προστασία της Δημόσιας Υγείας, υπενθυμίζει τις οδηγίες προστασίας των έναντι των συνεπειών του καύσωνα και καλεί όλους τους πολίτες –ιδίως όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες– να τις ακολουθήσουν.
Οι υγειονομικές μονάδες της χώρας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ οι Δήμοι καλούνται να διασφαλίσουν δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους για το κοινό.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο:
• ηλικιωμένοι
• βρέφη και μικρά παιδιά
• έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
• άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
• άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον
• άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, αιμοσφαιρινοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)
• άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο) • άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
Παθολογικές καταστάσεις από υψηλές θερμοκρασίες και οδηγίες αντιμετώπισης
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στο θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (>40.5 ο C ), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.
Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο (ανωτέρω σχετ.), πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί κ.λ.π.
Γενικές οδηγίες προφύλαξης:
• Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
• Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
• Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
• Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
• Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
• Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
• Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
• Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο των γενικών οδηγιών (ανωτέρω σχετ.), για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
• Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
• Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
• Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
• Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
• Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
• Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.