Η προώθηση της γνώσης και κατανόησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών, με έμφαση στη σημασία της προστασίας και της ενδυνάμωσης, ιδιαίτερα για τα παιδιά που ζουν σε ευάλωτες συνθήκες ήταν ο στόχος της εκδήλωσης που διοργάνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλάισιο του Προγράμματος Συνεργασίας Ελβετίας- Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Στην εκδήλωση που έγινε την Τρίτη 19/11 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο γενικός γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλής Μοσκώφ. Αμφότεροι τόνισαν τη δέσμευση του υπουργείου για τη στήριξη των δικαιωμάτων των παιδιών και την ενίσχυση πολιτικών που στοχεύουν στην ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.
«Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, έχουμε αναλάβει με ευθύνη και ενσυναίσθηση την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, αναγνωρίζοντας τις ασύλληπτες δυσκολίες που έχουν βιώσει. Μέσα από τη δημιουργία και ενίσχυση δομών φιλοξενίας, την επένδυση στην εκπαίδευση και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη, έχουμε κάνει ουσιαστικά βήματα προόδου, ενώ με τον Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης διασφαλίσαμε ότι κανένα παιδί σε συνθήκες κινδύνου δεν μένει χωρίς στήριξη. Σήμερα, είναι μια ευκαιρία να θέσουμε ακόμη υψηλότερους στόχους, γιατί η προστασία των παιδιών αποτελεί την καρδιά μιας δίκαιης και ανθρώπινης κοινωνίας. Σας ευχαριστώ όλους για τη στήριξή σας σε αυτή την αποστολή» τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να υπογραμμίσουμε τη σημασία της προάσπισης και της διασφάλισης των δικαιωμάτων των παιδιών, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται σε ευάλωτες συνθήκες. Ειδικά για τα παιδιά που έχουν βιώσει δύσκολες και τραυματικές καταστάσεις, όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα, η κατανόηση των δικαιωμάτων τους ανοίγει τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον, γεμάτο προοπτική και ελπίδα. Στις δομές φιλοξενίας που υποστηρίζονται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα παιδιά θα αποκτήσουν όχι μόνο τα βασικά εφόδια για την ένταξή τους στην κοινωνία, αλλά και τη βαθιά συνειδητοποίηση της αξίας τους ως ισότιμα μέλη της. Η σημερινή εκδήλωση δεν είναι μόνο μια υπενθύμιση της ευθύνης μας απέναντι στα παιδιά, αλλά και μια πρόσκληση προς την κοινωνία να σταθεί δίπλα τους, ώστε κάθε παιδί να μπορεί να ονειρεύεται και να διεκδικεί μια ζωή γεμάτη ασφάλεια, ευκαιρίες και σεβασμό» σημείωσε ο Ηρακλής Μοσκόφ.
Ο πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, κ. Estermann δήλωσε: «Σήμερα, καθώς γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μας υπενθυμίζεται η κοινή ευθύνη που έχουμε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Η ημέρα αυτή δεν είναι απλώς ένας εορτασμός, αλλά μια πρόσκληση για δράση, μια πρόσκληση για την προάσπιση των δικαιωμάτων κάθε παιδιού και την καλλιέργεια των δυνατοτήτων του.
Μέσω του Προγράμματος Συνεργασίας Ελβετίας-Ελλάδας, είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που κάνουν απτή διαφορά στη ζωή των ευάλωτων παιδιών. Τα σημερινά εργαστήρια και οι συζητήσεις υπογραμμίζουν επίσης ένα σημαντικό μάθημα: πρέπει να ακούμε τα παιδιά όταν διαμορφώνουμε μελλοντικές πολιτικές. Οι προοπτικές και οι φωνές τους είναι ανεκτίμητες για τον σχεδιασμό λύσεων που ανταποκρίνονται πραγματικά στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους».
Η εκδήλωση περιελάμβανε εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης στα οποία τα παιδιά που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα δικαιώματά τους μέσα από εργαστήρι φιλοσοφίας, μουσικοκινητικής και ζωγραφικής. Ειδικοί εκπαιδευτικοί καθοδήγησαν τα παιδιά στη δημιουργία δρώμενων και έργων, που παρουσιάστηκαν στο κοινό, μεταφέροντας μηνύματα που σχετίζονται με τη δική τους καθημερινότητα, τις σκέψεις τους και τις ελπίδες τους για το μέλλον.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα και ο διπλωματικός εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, κ. Khalil, οι οποίοι ανέλυσαν τα αποτελέσματα των εργαστηρίων και αντάλλαξαν απόψεις για τις ανάγκες βελτίωσης των πολιτικών αναφορικά με τα δικαιώματα των παιδιών στην Ελλάδα.
Με αυτήν την εκδήλωση, το υπουργείο ανέδειξε τη φωνή των παιδιών ως τον πυρήνα των προσπαθειών του για την προώθηση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης γύρω από τα δικαιώματα των παιδιών, υπογραμμίζοντας ότι η γνώση των δικαιωμάτων τους αποτελεί τη βάση για ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο μέλλον.