Ο γερμανός υπουργός Άμυνας κατηγόρησε το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι επιδιώκει να «αποσταθεροποιήσει» τη χώρα, μετά τη δημοσιοποίηση από τη Ρωσία εμπιστευτικών συνομιλίών μεταξύ γερμανών αξιωματικών σχετικά με παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. «Η ηχογράφηση αυτή χρησιμοποιείται για να αποσταθεροποιηθεί» και να πληγεί «η ενότητα» της Γερμανίας, δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους και πρόσθεσε ότι «το επεισόδιο είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια απλή υποκλοπή. Είναι μέρος ενός υβριδικού πολέμου πληροφοριών τον οποίο διεξάγει ο ρώσος πρόεδρος».

Καταστροφή για τις μυστικές τους υπηρεσίες, χαρακτηρίζουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης την υποκλοπή της τηλεδιάσκεψης των ανώτερων αξιωματικών της αεροπορίας στις 19 Φεβρουαρίου, στη διάρκεια της οποίας ακούγονται να συζητούν για όπλα για την Ουκρανία και για ένα ενδεχόμενο πλήγμα του Κιέβου σε γέφυρα στην Κριμαία.

Στην προσπάθειά τους να βρουν πώς περιήλθε στην κατοχή των Ρώσων η συνομιλία, οι Γερμανοί υποπτεύονται τα κενά ασφαλείας στην εμπορικά διαθέσιμη πλατφόρμα WEBEX ή το ενδεχόμενο να υπήρχε κοριός στο δωμάτιο ενός εκ των τεσσάρων αξιωματικών, που βρισκόταν σε ξενοδοχείο της Σιγκαπούρης.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.