Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας υπέγραψε, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, τη σύμβαση για την ανακαίνιση του κτιρίου της Μπενάκειου Βιβλιοθήκης, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Έπακρον Τεχνική Α.Ε.» κ. Κωνσταντίνο Χούσο.
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο της Βουλής των Ελλήνων. Το ιστορικό κτίριο, στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Ανθίμου Γαζή, 2.500 τ.μ., που στέγαζε τη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη, ιδιοκτησία της Βουλής, παρέμενε κλειστό από το 2004.
Η ανακαίνισή του, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, χρηματοδοτείται με έξι εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και θα προσφέρει μία ακόμα κοιτίδα πολιτισμού στο κέντρο της πρωτεύουσας, αναβαθμίζοντας αισθητικά την ευρύτερη ιστορική αυτή περιοχή της Αθήνας, καθώς και πλούσιο υλικό στο αναγνωστικό κοινό. Εναρμονισμένος με τις προδιαγραφές του κτιρίου, θα προστεθεί ένας όροφος ακόμη, όπου θα μπορούν να διεξάγονται διάφορες ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
«Σήμερα η Βουλή των Ελλήνων υπέγραψε μία συμφωνία με την εργολαβική εταιρεία «Έπακρον», προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί, να ανακαινιστεί και να επαναστεγαστεί η περίφημη Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, στην περιοχή της παλιάς Βουλής και συγκεκριμένα στην περιοχή ακριβώς πίσω από την παλιά Βουλή, επί των οδών Κολοκοτρώνη και Ανθίμου Γαζή. Το κτίριο αυτό δυόμισι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, κύριε Δήμαρχε, είναι ένα κτίριο το οποίο κατασκευάστηκε μετά τη δημιουργία της παλιάς Βουλής. Ξεκίνησε η κατασκευή του το 1911 και ολοκληρώθηκε γύρω στο 1926, όπου έγινε και το τρίτο του κομμάτι, χάρη στη σημαντική δωρεά του Εμμανουήλ Μπενάκη, ο οποίος προσέθεσε στην υπάρχουσα, τότε, βιβλιοθήκη και την παραχώρησε στη Βουλή, την περίφημη βιβλιοθήκη του γνωστού γλωσσολόγου Γιάννη Ψυχάρη, η οποία σήμερα βρίσκεται στα δικά μας αρχεία και με το καλό, όταν το έργο σε τρία χρόνια όπως προβλέπει η σύμβαση -κι ελπίζω νωρίτερα- θα ολοκληρωθεί, αυτό το αρχείο του Ψυχάρη, όπως και άλλα αρχεία που έχει η Βουλή θα στεγαστούν εκεί και η περιοχή θα ξαναποκτήσει αυτό το σημαντικό πολιτιστικό τοπόσημο, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί από το 2004.
Μέχρι το 2004 ήταν εκεί ένα μεγάλο μέρος της Βιβλιοθήκης μας, με επισκέψεις, με ερευνητές, με φοιτητές, από το 2004 και μετά η Βουλή άδειασε αυτόν τον χώρο και τον μετέφερε στην οδό Λένορμαν, στο Καπνεργοστάσιο με την προοπτική αυτό να ξαναλειτουργήσει. Και το έφερε η συγκυρία κύριε Δήμαρχε, τώρα, καθώς λήγει η χρονιά, η δύσκολη χρονιά του ’21, η Βουλή στην ουσία με τη σύμβαση αυτή να διευκολύνει τον εαυτό της, το αναγνωστικό κοινό, τον πολιτισμό, την αισθητική αναβάθμιση μιας σημαντικής περιοχής των Αθηνών, γι’ αυτό ήθελα σήμερα να είστε μαζί μας, γιατί ξέρω τον αγώνα που κάνετε για την αναβάθμιση της Αθήνας. Και η Βουλή βρίσκεται στην Αθήνα και με το μνημείο του Μεγάρου της Βουλής, αλλά και με πολλά άλλα κτίρια τα οποία έχει στην ιδιοκτησία της, όπως είναι αυτό, η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη. Φιλοδοξούμε λοιπόν μέσω αυτής της επανάκτησης και της επαναστέγασης να καλύψουμε πολλές ανάγκες, που όμως όλες έχουν κοινή συνισταμένη την αναβάθμιση και της Αθήνας και του πολιτισμού, και των ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να ζήσουν και να απολαύσουν όλα αυτά τα κειμήλια, τα οποία θα φιλοξενηθούν εκεί και θα προσφέρουν στη γνώση.
Αυτός ο χώρος, είναι γύρω στα δυόμισι χιλιάδες τετραγωνικά και αξιοποιώντας λίγο και τη φαντασία μας είναι ένα μέρος όπου από την οδό Γαζή θα μπαίνει κόσμος, θα μελετάει, θα διαβάζει, θα ερευνά. Στο τρίτο κομμάτι κύριε Δήμαρχε, στο τρίτο τμήμα του κτιρίου που είναι το μεταγενέστερο, αυτό δηλαδή που χρηματοδότησε ο Μπενάκης, προσθέτουμε και ένα είδος ορόφου, διότι θα υπάρχει κι ένα αναψυκτήριο και ένα κυλικείο εναρμονισμένο με τις προδιαγραφές του κτιρίου, όπου και εκεί θα μπορούν να γίνονται διάφορες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Συνεπώς είναι μία σημαντική μέρα για τη Βουλή. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μας εδώ στη Βουλή, που προετοίμασαν αυτή την εργολαβία, αυτόν το διαγωνισμό. Πρέπει να τονίσουμε ότι αυτά τα χρήματα, είναι γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ, προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Είναι χρήματα δηλαδή που προέρχονται από το γεγονός ότι η χώρα μας, εδώ και 40 χρόνια είναι μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και έτσι μπορούμε να έχουμε αυτήν την οικονομική άνεση, να προβαίνουμε σε τέτοιες κινήσεις συντήρησης και του κτιριακού και του πολιτιστικού μας αποθέματος. Το Υπουργείο Δημοσίων Έργων εντελώς πρόσφατα, αντιλαμβανόμενο την άνοδο των τιμών, που έχει και ένα στοιχείο απροσδόκητου, εξέδωσε μία απόφαση βάσει της οποίας γύρω στις πεντακόσιες εργασίες που γίνονται σε ένα δημόσιο έργο τυγχάνουν μιας οικονομικής στήριξης από το ίδιο το Δημόσιο, ώστε να μειωθεί όσο γίνεται η απροσδόκητη επιβάρυνση που έχουν οι εργολαβίες και οι προμήθειες, λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών, ιδίως στο σίδερο, στο ξύλο και σε άλλα βασικά είδη.
Κύριε Δήμαρχε σήμερα είστε μαζί μας, γιατί ξέρετε ότι η Βουλή ενδιαφέρεται για την πρωτεύουσα της χώρας, ενδιαφέρεται για την χώρα και μαζί στις δικές σας πρωτοβουλίες, θέλω να λογαριάσετε και τις δικές μας για την αναβάθμιση και γειτονιών, όπως κάναμε στη Λένορμαν και θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε και αλλού, όπως κάνουμε στην Γαζή και Κολοκοτρώνη, αλλά και σύντομα στη Φιλελλήνων, όπου θα σας καλέσουμε για την υπογραφή αναβάθμισης ενός άλλου διατηρητέου κτιρίου, που και αυτό θα το προσφέρουμε προς την κατεύθυνση των δικών σας στόχων, που είναι και δικοί μας, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής στην πρωτεύουσα μας» δήλωσε μετά την υπογραφή της σύμβασης.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σημείωσε: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, με τη δική σας υπογραφή, η Βουλή των Ελλήνων κάνει αυτές τις γιορτές, ένα πολύτιμο δώρο στην πόλη των Αθηνών, και πιστεύοντας ότι διερμηνεύω τα συναισθήματα όλων των Αθηναίων, πέρα και πάνω από κόμματα και παρατάξεις, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και δημόσια. Η περίφημη Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, ένα από τα πιο λαμπρά παραδείγματα του κτιριακού μας αποθέματος, ένα αληθινό μνημείο, κερδίζει την ευκαιρία να «ξανανιώσει». Σχεδόν ολόκληρο τον 20ο αιώνα, το κτίριο, ήταν συνυφασμένο με το πνεύμα της Αθήνας, ωστόσο για πολλά χρόνια, από το 2004 και μετά, είχε αποκοπεί από τη ζωή της πόλης, τόσο από την κοινωνική όσο και από την πνευματική. Με τη δική σας απόφαση σήμερα, κάνουμε μία νέα αρχή που συνδέεται με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων. Η Αθήνα πέρασε πολύ δύσκολα τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, ωστόσο τους τελευταίους 24-25 μήνες κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια να ανασυγκροτήσουμε τις υπηρεσίες και τις υποδομές της πόλης. Και φαίνεται πως παρά τη δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας, έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για το νέο έτος. Θα ήθελα, κλείνοντας, να πω και δημοσίως, πως είναι ευτυχής η συγκυρία ότι ο Πρόεδρος της Βουλής έχει διατελέσει και Δήμαρχος -ήταν καταλυτική για να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο. Ευχαριστούμε θερμά εσάς, αλλά και το εξαιρετικό σας επιτελείο».
Τέλος ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της «Έπακρον Τεχνική Α.Ε.» κ. Κωνσταντίνος Χούσος σχολίασε «η εταιρεία μας πάντα χαίρεται να κάνει, να επισκευάζει και να ανακατασκευάζει κτίρια με ονοματεπώνυμο. Δεν είναι τυχαίο που τα διαλέγουμε. Και να υποσχεθούμε ότι η προσπάθειά μας θα είναι στο έπακρο».