Με ανακατανομή του προσωπικού εντός των νοσοκομείων, συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, αναπλήρωση όσων τεθούν σε αναστολή καθηκόντων με επικουρικό προσωπικό και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως εστίασης, φύλαξης κ.ά., θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Υγείας την επικείμενη «μεγάλη έξοδο» των ανεμβολίαστων υγειονομικών από το ΕΣΥ.
Σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία το προσωπικό των μονάδων Υγείας μπορεί να κάνει έστω και την πρώτη δόση εμβολίου έναντι της COVID-19 προκειμένου να μην τεθεί από αύριο Πέμπτη σε αναστολή καθηκόντων, όπως προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και η οποία, όπως διαμηνύουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.
Πρώτο βήμα είναι η τελική καταγραφή των εμβολιασμένων. Σε αυτούς θα προστεθούν και όσοι έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό εντός του τελευταίου εξαμήνου. Οσοι δεν εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες και δεν έχουν λάβει έγκριση εξαίρεσης λόγω προβλημάτων υγείας από τις αρμόδιες επιτροπές, θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων και όπως διευκρίνισε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, με βάση το σύστημα μισθοδοσίας στον δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών δεκαπενθημέρου, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος. Οπως εκτίμησε χθες ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84, πιθανόν περίπου 10.000 υγειονομικοί δεν θα συνεχίσουν στο σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, προχθές περισσότερο από το 90% των γιατρών και από το 80% των νοσηλευτών είχαν εμβολιαστεί έναντι της COVID-19, ενώ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά για το λοιπό προσωπικό.
Μετά την καταγραφή θα ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου, όπως αυτό έχει συνταχθεί από το υπουργείο Υγείας, τις ΥΠΕ και το κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, με αναδιάταξη δυνάμεων και συγκεκριμένα καλύτερη κατανομή του προσωπικού εντός των μονάδων, αλλά και συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων σε επίπεδο μονάδας Υγείας ή και ΥΠΕ με μετακινήσεις του εμβολιασμένου προσωπικού, ώστε να καλυφθούν όσο γίνεται τα κενά. Οπως ανέφερε ο κ. Κωτσιόπουλος, το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τους νοσηλευτές, καθώς –ούτως ή άλλως– το ΕΣΥ έχει έλλειμμα σε αυτόν τον κλάδο. «Ο καθένας εκ των νοσηλευτών είναι απολύτως απαραίτητος για τη λειτουργία των τμημάτων. Αρα θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των κλινικών τμημάτων με συγχωνεύσεις κλινικών όπου λείπουν πολλοί νοσηλευτές», σημείωσε ο κ. Κωτσιόπουλος. Σε ό,τι αφορά λοιπές υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, όπως φύλαξης, εστίασης ή τεχνικές υπηρεσίες, το υπουργείο Υγείας έχει σχεδιάσει να λύσει το πρόβλημα των κενών που θα δημιουργηθούν από την αναστολή εργασίας του προσωπικού με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει να καλύψει κενά –κατά προτεραιότητα σε μονάδες υγείας και ειδικότητες όπου το απασχολούμενο ανεμβολίαστο προσωπικό είναι μοναδικό και δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης με μετακινήσεις και συγχωνεύσεις– με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με τρίμηνες συμβάσεις (και δυνατότητα ανανέωσής τους για άλλους τρεις μήνες) ή και με μπλοκάκι. Σήμερα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών. Οι προσλήψεις θα γίνουν με fast track διαδικασίες και είναι ενδεικτικό ότι η υπογραφή των σχετικών εγγράφων θα γίνεται από τον διοικητή της αρμόδιας ΥΠΕ και όχι από τον υπουργό Υγείας.
Προϋπόθεση για την «επιστροφή» ενός υγειονομικού που τίθεται σε αναστολή καθήκοντος είναι να έχει εμβολιαστεί. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιδείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στο τμήμα προσωπικού του νοσοκομείου του. Ωστόσο, θα αναλάβει τα καθήκοντα που θα του ορίσει η υπηρεσία του με βάση τις ανάγκες της μονάδας Υγείας και όχι απαραίτητα τα καθήκοντα που είχε πριν τεθεί εκτός μάχης.
Εν τω μεταξύ, χθες ανακοινώθηκαν 3.628 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 22 θάνατοι ασθενών. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 344 ασθενείς, εκ των οποίων οι 319 ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.