Οι υπουργοί Εξωτερικών των μεγάλων δυνάμεων της G7 κάλεσαν σήμερα τους Ταλιμπάν να αναθεωρήσουν την “ανεύθυνη και επικίνδυνη” απαγόρευση που επέβαλαν στις γυναίκες να εργάζονται σε ΜΚΟ, η οποία μπορεί να επηρεάσει “εκατομμύρια Αφγανούς”.

Σε μια ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία) “καλούν τους Ταλιμπάν να αναθεωρήσουν επειγόντως την απόφασή τους”.

Εκφράζουν “μεγάλη ανησυχία” για μια “ανεύθυνη και επικίνδυνη απαγόρευση που θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια Αφγανούς που εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή τους”.

Οι Ταλιμπάν, που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021 και τους οποίους δεν αναγνωρίζει το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, απαγόρευσαν με μερικές ημέρες διαφορά στις γυναίκες και στα κορίτσια να συνεχίσουν τις πανεπιστημιακές τους σπουδές και να εργάζονται σε εθνικές και διεθνείς ΜΚΟ.

Πολλές ΜΚΟ εξαρτώνται από τους υπαλλήλους τους και δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτές.

Τη Δευτέρα, πολλές ΜΚΟ ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στο πεδίο, καθώς οι Ταλιμπάν απείλησαν να ανακαλέσουν τις άδειες των οργανώσεων που δεν τηρούν το διάταγμα.

Χωρίς τη συμμετοχή των γυναικών που παίζουν “κεντρικό ρόλο”, “οι ΜΚΟ δεν θα μπορούν να φθάσουν στους πιο ευάλωτους ανθρώπους της χώρας για να τους παράσχουν τρόφιμα, φάρμακα, μέσα για να περάσουν τον χειμώνα και άλλα υλικά και υπηρεσίες που έχουν ανάγκη για να ζήσουν”, προειδοποιούν οι υπουργοί της G7, με την οποία συντάσσονται και άλλες χώρες όπως η Ελβετία, η Ολλανδία, η Δανία ή η Αυστραλία.

“Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να δείχνουν την περιφρόνησή τους για τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ευημερία του αφγανικού λαού και ιδιαίτερα των γυναικών και των κοριτσιών, και την αδιαφορία τους για κανονικές σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα”, αναφέρουν ακόμη οι ΥΠΕΞ της G7.