ΥΠΕΞ: Σκληρή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα

by Manifesto

Καταδικάζει το Υπουργείο Εξωτερικών την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την νέα εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μάλιστα σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί διά μέσου των νομίμων προβλεπόμενων διαδικασιών σε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες.

Πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνει δε, για πολλοστή φορά, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι η επανάληψη και η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν παράγουν δίκαιο, ούτε δημιουργούν τετελεσμένα.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε εκ νέου την Τουρκία να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο και να αποστεί από ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κοινή μας γειτονιά».

Το τουρκικό γεωτρύπανο ΓΙΑΒΟΥΖ απέπλευσε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα από το λιμάνι Τάσουτζου με προορισμό την περιοχή των οικοπέδων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Με Navtex, η Άγκυρα είχε δεσμεύσει την περιοχή  από σήμερα Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου μέχρι και τις 18 Ιουλίου.

Το ΓΙΑΒΟΥΖ συνοδεύεται από μία φρεγάτα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει anti-navtex, ενώ θα προχωρήσει και σε ανακοινώσεις μέσω του Κύπρος Ράδιο, μόλις το Γιαβούζ φτάσει στην περιοχή που βρίσκεται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα