Μήνυμα επίλυσης των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση το διεθνές δίκαιο και λύσης του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου του ΟΗΕ και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στέλνει μέσω των «ΝΕΩΝ» και της συνέντευξής του στην Αλεξάνδρα Φωτάκη ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ. Θέση ιδιαίτερα σημαντική καθώς η Ινδία είναι έως το 2022 μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στις παρόμοιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Ινδία αναφέρθηκε και ο Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τον ινδό ομόλογό του, τονίζοντας ιδιαίτερα τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και την ειρηνική επίλυση διαφορών, εκφράζοντας την προσδοκία η σχέση να μετατραπεί σε στρατηγική. Στην πρώτη επίσκεψη ινδού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, εδώ και 18 χρόνια, ο δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ τονίζει ακόμη την ανάγκη μιας πιο φιλόδοξης συνεργασίας που θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που δίνονται, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «σταυροδρόμι» ανάμεσα σε ΕΕ, Βαλκάνια, Ρωσία, Μέση Ανατολή και Κόλπο.

Κύριε υπουργέ, να σας καλωσορίσουμε κι εμείς στην Αθήνα. Σε ποιο επίπεδο είναι σήμερα οι σχέσεις Ελλάδας – Ινδίας;

Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, ειδικά σε μια εποχή που η Ελλάδα γιορτάζει 200 χρόνια ανεξαρτησίας. Εχουμε ξεκινήσει και εμείς τους εορτασμούς των 75 ετών της ανεξαρτησίας μας. Ινδία και Ελλάδα επί δεκαετίες μοιράστηκαν μια πολύ ζεστή και στενή συνεργασία. Οι κοινές μας αξίες για τη δημοκρατία, την προσήλωση στην ειρήνη και την ανάπτυξη και το κράτος δικαίου μάς έχουν κάνει φυσικούς εταίρους. Εχουμε συνεχή συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο και οι επενδύσεις, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας, της ναυτιλίας, των λιμένων, των αεροδρομίων και άλλων έργων υποδομής. Ισως θυμάστε ότι η Ινδία ήταν η «τιμώμενη χώρα» στην 84η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το 2019. Εχουμε επίσης ισχυρή συνεργασία στην επιστήμη και την τεχνολογία, τον πολιτισμό, ακαδημαϊκά θέματα και τις επαφές μεταξύ των λαών. Ωστόσο, πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά και ελπίζω ότι η επίσκεψή μου εδώ θα βοηθήσει στην ενίσχυση της συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς, ώστε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες.

Ποια ήταν τα κυριότερα αποτελέσματα της επίσκεψής σας;

Είχα πολύ γόνιμες και παραγωγικές συζητήσεις με τον ομόλογό μου Νίκο Δένδια και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της υποδοχής μου. Επιπλέον, είχα την τιμή να εγκαινιάσω το άγαλμα του πατέρα του ινδικού έθνους, Μαχάτμα Γκάντι, στην Αθήνα, ακριβώς μπροστά από την πρεσβεία μας. Αυτό το άγαλμα είναι ένα ισχυρό σύμβολο της διαρκούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Καλωσορίζουμε επίσης την Ελλάδα στην οικογένεια της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας (ISA). Αυτό θα βοηθήσει τις δυο χώρες στην υλοποίηση των ενεργειακών στόχων που έχουν τεθεί από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις ώστε να καταστήσουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σημαντικό μέρος του ενεργειακού εφοδιασμού. Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και ήμασταν στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ισχυρή σύγκλιση σε σημαντικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της βαθιάς δέσμευσής μας στο πολυμερές πλαίσιο και μιας διεθνούς τάξης βασιζόμενης σε κανόνες.

Πώς κρίνει η Ινδία την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό;

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι σημαντική για τη διεθνή κοινότητα ως θαλάσσια περιοχή. Η Ινδία υποστήριζε ανέκαθεν την ειρηνική επίλυση των διαφορών και τασσόταν υπέρ των κανόνων δικαίου. Οσον αφορά το Κυπριακό, υπάρχει ανάγκη για συνολική διευθέτηση στη βάση του πλαισίου του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που επιβεβαιώνουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Πώς εκτιμάτε τις σχέσεις σας με την Ελλάδα στο πλαίσιο της ΕΕ;

Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος για εμάς και στο πλαίσιο της ΕΕ. Η συνάντηση ηγετών Ινδίας – ΕΕ τον Μάιο του τρέχοντος έτους έδωσε ισχυρή ώθηση στη σχέση μας. Η επανάληψη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες έπειτα από οκτώ χρόνια έστειλε ένα θετικό μήνυμα. Ινδία και ΕΕ συμφώνησαν επίσης για μια εταιρική σχέση συνδεσιμότητας που καλύπτει διάφορους τομείς όπως η ψηφιακή ενέργεια, οι μεταφορές και η διασύνδεση ανάμεσα στους λαούς. Ορισμένες από αυτές τις πρωτοβουλίες σίγουρα θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία μας, τόσο διμερώς όσο και εντός της ΕΕ.

Στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού έχει ρόλο η Ελλάδα;

Υπάρχει σίγουρα μια κοινή άποψη στο όραμα για έναν ελεύθερο, ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς και με συνεργασίες Ινδο-Ειρηνικό που εξασφαλίζει συνδεσιμότητα και ανάπτυξη για όλους στην περιοχή. Σε τελική ανάλυση, η Ελλάδα είναι μια σημαντική θαλάσσια δύναμη. Στην Ελλάδα υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα Ινδών. Υπάρχει συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση σε θέματα μετανάστευσης; Υπάρχουν περίπου 10.000-12.000 Ινδοί υπήκοοι που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Απασχολούνται κυρίως στη γεωργία, τις κατασκευές, τα εργοστάσια και τις μικρές επιχειρήσεις. Υπάρχουν ορισμένοι επαγγελματίες κυρίως στην τεχνολογία των πληροφοριών που έρχονται συνήθως για λίγους μήνες για να παρέχουν υπηρεσίες πληροφορικής (IT) στους πελάτες τους. Μας δόθηκε να καταλάβουμε ότι χαίρουν σεβασμού στην ελληνική κοινωνία. Η Ινδία υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος της ασφαλούς και νόμιμης μετανάστευσης. Εχουμε υπογράψει συμφωνίες μετανάστευσης και κινητικότητας με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και διαπραγματευόμαστε με άλλες. Εχουμε προτείνει να υπογράψουμε κάτι σε ανάλογες γραμμές και με την Ελλάδα.

Συνολικά, πώς εντάσσεται η Ελλάδα στην παγκόσμια στρατηγική της Ινδίας; Πώς βλέπετε τη σχέση να εξελίσσεται τις επόμενες δεκαετίες;

Είχαμε πάντα μια πολύ άνετη σχέση χωρίς προβλήματα ή διαφορές. Ιστός, για αυτόν ακριβώς τον λόγο, και οι δύο πλευρές είχαν εφησυχάσει. Αλλά καθώς ο κόσμος αλλάζει, υπάρχουν νέες προκλήσεις και η ίδια η Ινδία έχει αναπτύξει μεγαλύτερα συμφέροντα. Από την πλευρά μας, οι δεσμοί με την Ελλάδα ήταν σταθεροί, αλλά τώρα χρειάζονται μεγαλύτερη φιλοδοξία. Τοποθετούμε τη χώρα ως σταυροδρόμι ανάμεσα στην ΕΕ, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία, και τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο. Εχει ιστορικά ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ με τις οποίες και η δική μας συνεργασία αναπτύσσεται. Καθώς εστιάζουμε ιδιαίτερα στη διεύρυνση της δέσμευσής μας με την ΕΕ, υπολογίζουμε στη φιλία της Ελλάδας. Είμαστε επίσης και οι δύο ισχυροί οπαδοί του πολυμερούς πλαισίου. Ετσι, στο επίπεδο της μεγάλης εικόνας, υπάρχει ισχυρή ταύτιση. Αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά σε ζητήματα οικονομικής συνεργασίας όπως περισσότερο εμπόριο, περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες ανταλλαγές, περισσότερα ταξίδια, περισσότερες κοινωνικές επαφές κ.λπ. Επειτα από αυτή την επίσκεψη είμαι δεσμευμένος να το κάνω να συμβεί.