Με εντολή του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, εκδόθηκαν από την υπηρεσιακή γραμματέα του υπουργείου, Γεωργία Βαλατσού, οι αποφάσεις που αφορούν στις χρηματοδοτήσεις, συνολικού ύψους 37 εκατ. ευρώ, των ΟΤΑ που έπληξε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός».
Συγκεκριμένα, τα 37 εκατ. ευρώ αφορούν στο ποσό της χρηματοδότησης που διατίθεται σε 20 δήμους και 3 περιφέρειες της χώρας για την αντιμετώπιση των ζημιών και των καταστροφών που προκλήθηκαν, καθώς και στην οικονομική ενίσχυση κάθε νοικοκυριού, από αυτά που επλήγησαν.
Συγκεκριμένα οι αποφάσεις αφορούν τους δήμους (στην παρένθεση το ποσό της χρηματοδότησης):
- Μουζακίου (3.500.000),
- Παλαμά (1.600.000),
- Λίμνη Πλαστήρα (700.000),
- Αργιθέας (800.000)
- Σοφάδων (2.600.000),
- Καρδίτσας (7.500.000),
- Ιθάκης (830.000),
- Ζακύνθου (500.000),
- Δομοκού (290.000)
- Λαμίας (2.800.000),
- Μακρακώμης (550.000),
- Αργοστολίου (1.100.000),
- Σάμης (1.200.000),
- Ληξουρίου (850.000),
- Αλμυρού (2.000.000),
- Φαρσάλων (2.700.000),
- Τρικκαίων (500.000),
- Λευκάδας (230.000),
- Μεγανησίου (100.000) και
- Βόλου (150.000)
Οι περιφέρειες που χρηματοδοτούνται είναι οι Ιονίων Νήσων (2.000.000), Θεσσαλίας (3.500.000) και Στερεάς Ελλάδας (1.000.000).
Θεοδωρικάκος: Άμεση, ισχυρή και συντονισμένη η κρατική παρέμβαση στις περιοχές που επλήγησαν από τον «Ιανό»
Άμεση και απόλυτα συντονισμένη είναι η κρατική βοήθεια προς τους πληγέντες από την πρόσφατη θεομηνία, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM 90,1».
Ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος συνόδευσε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσκεψή του στην Καρδίτσα και είδε από κοντά τις καταστροφές, έκανε λόγο για ασύλληπτη θεομηνία και για σοκαριστικό φαινόμενο. Παράλληλα, όμως, σημείωσε ότι υπάρχει συντονισμένη, ισχυρή και οργανωμένη κρατική παρέμβαση.
«Είναι σοκαριστικό το φαινόμενο, του τί έχει συμβεί εκεί πέρα. Πρόκειται για μία ασύλληπτη θεομηνία, η οποία έχει πλήξει το σύνολο των νοικοκυριών στο Δήμο Καρδίτσας και έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε όλη την ευρύτερη περιοχή… Υπάρχουν πολύ μεγάλες ζημιές, αλλά υπάρχει και πάρα πολύ ισχυρή, οργανωμένη και συντονισμένη κρατική παρέμβαση. Ήμασταν, εκεί, όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί, επικεφαλής ο Πρωθυπουργός. Παρουσιάσαμε το πακέτο των μέτρων που γίνονται πραγματικότητα». Για όλες τις πληγείσες περιοχές από τον Μεσογειακό Κυκλώνα «Ιανό», το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί τους Δήμους και τις Περιφέρειες με 37 εκατ. ευρώ. Ειδικά στις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν, όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, «θα δοθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών 18,5 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση υποδομών και για αποζημιώσεις στα νοικοκυριά που επλήγησαν».
Όπως εξήγησε ο Υπουργός, «ταυτόχρονα, υπάρχει ένα μεγάλο πλέγμα δράσεων από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών για την αποκατάσταση όλων των υποδομών στην περιοχή. Υπάρχουν πολλές δεκάδες μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών, οι οποίοι δουλεύουν αυτή τη στιγμή γι’ αυτό το σκοπό. Υπάρχουν τα συνεργεία της ΔΕΗ που αποκαθιστούν την ηλεκτρική επικοινωνία, η οποία επίσης έχει διακοπεί, από τις τεράστιες ζημιές που έχουν συμβεί και ο συνάδελφος, ο κ. Βορίδης, με συνεργεία του ΕΛΓΑ, προκειμένου να γίνει ταχύτατα η καταγραφή των καταστροφών, στο επίπεδο το αγροτικό και το κτηνοτροφικό και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.».
Ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε έμφαση σε δύο ακόμη στοιχεία που δείχνουν το συντονισμένο έργο που υπάρχει στην περιοχή από την πλευρά του κράτους:
«Το πρώτο είναι ότι γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να συντονιστούν τα έργα αντιπλημμυρικού χαρακτήρα σε όλη τη ευρύτερη περιοχή, διότι η μία δουλειά είναι να θεραπεύουμε τις πληγές όταν δημιουργούνται. Η άλλη δουλειά είναι να προλαβαίνουμε αυτές τις καταστάσεις, οι οποίες δυστυχώς θα πολλαπλασιάζονται εξαιτίας και της μεγάλης κλιματικής αλλαγής.
Και το δεύτερο είναι ότι μέσα από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης -και θα συνδράμουμε σε αυτό- να υπάρξει ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα επαναφοράς της περιοχής σε μία κανονική ζωή και στην ανάπτυξη. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι και σε αυτό το πεδίο να συνδράμουμε και με έργα και με προγράμματα».
Σε ερώτηση για τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Εσωτερικών για τον κορωνοϊό σε σχέση με τη λειτουργία του Δημοσίου, ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε:
«Προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός, έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες οι εργαζόμενοι του Δημοσίου παντού. Η άφιξη γίνεται 07:00, 8:00 και 9:00 το πρωί στις δημόσιες υπηρεσίες. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται καταμερισμός. Αλλά και -όπως πολύ σωστά εντοπίσατε- και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι ένα από τα μέτρα που χρησιμοποιούμε.
Το δεύτερο που θεωρώ πάρα πολύ κρίσιμο και καθοριστικό είναι η υποχρεωτική τηλεργασία του 40% των εργαζομένων στις υπηρεσίες που οι ειδικότητες είναι εφικτό να τηλε-εργάζονται. Μέτρο, το οποίο μπαίνει σε εφαρμογή αυτή την εβδομάδα, με εγκύκλιο που έφυγε σήμερα το πρωί, σε όλες τις υπηρεσίες. Έχουμε την εμπειρία της προηγούμενης περιόδου της καραντίνας, που δούλεψε σε μεγάλο βαθμό αυτό. Τώρα μπορεί να δουλέψει πολύ πιο αποτελεσματικά, μιας και αρκετές υπηρεσίες έχουν προχωρήσει στην ψηφιοποίησή τους. Χρειάζεται όμως να συνεχιστεί αυτό περαιτέρω. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι επόμενοι μήνες θα περάσουν -κατά πάσα πιθανότητα- με αυτό τον τρόπο, αφού δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τον αόρατο εχθρό που λέγεται κορωνοϊός».
Σε ερώτηση για το εάν οδηγούμεθα σε lockdown είπε: «Θέλουμε να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην φθάσουμε σε lockdown. O καθένας αντιλαμβάνεται ότι οι συνέπειες, ιδίως οι οικονομικές, θα είναι τεράστιες. Επομένως, στην παρούσα φάση, είμαστε όλοι μαζί: πολιτικό σύστημα, κρατικές υπηρεσίες, ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, πολίτες, εθελοντές, Αυτοδιοίκηση. Όλοι μαζί πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα, ιδίως αυτό της μάσκας και των αποστάσεων μεταξύ μας, προκειμένου να μη βρεθούμε στην ανάγκη να πάρουμε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα».
Ερωτηθείς τέλος για το πώς σχολιάζει τις δηλώσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Τζάκρη, η οποία χαρακτήρισε «άπατρι» τον κ. Μητσοτάκη, είπε:
«Από αυτά που μου λέτε αντιλαμβάνομαι ότι η συγκεκριμένη κυρία, συνάδελφος, έχει ‘‘ιδεολογικό vertigo’’, αλλά πιστεύω ότι δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Νομίζω ότι δεν υπάρχει Έλληνας πολιτικός, ο οποίος να μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν είναι πατριώτης. Και σε κάθε περίπτωση και πολύ περισσότερο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει αποδείξει με τις πράξεις του και στην περίοδο που ήμασταν αντιπολίτευση και τώρα. Αυτήν τη στιγμή η κυβέρνησή μας, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ακολουθεί μια ισχυρή και στιβαρή εθνική στρατηγική αντιμετώπιση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών ανάμεσα στις χώρες. Διαφορές προς συζήτηση είναι: η υφαλοκρηπίδα και οι θαλάσσιες ζώνες. Αυτό το έχει καταστήσει σαφές ο πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη. Νομίζω ότι όλο το πολιτικό σύστημα πρέπει να δείχνει πολύ μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα όταν αναφέρεται σε τέτοιου είδους θέματα, να αποφεύγει τις κορώνες, οι οποίες προέρχονται και από ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τις χρησιμοποιούν».