«Η δημοπράτηση του υπερυπολογιστή "Δαίδαλος" προχωρά έως τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ ο σχεδιασμός της εγκατάστασης στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου έχει γίνει με γνώμονα την περιβαλλοντική βιωσιμότητα», είχε δηλώσει στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Επίσης πρόσθεσε: «Σκοπός μας είναι όχι μόνο να εκμεταλλευτούμε τα υπολογιστικά μοντέλα του, αλλά να είμαστε εθνικά ανεξάρτητοι σε ζητήματα δεδομένων και υπολογιστικής ισχύος».

Ο «Δαίδαλος», πιο συγκεκριμένα, όπως είπε και ο υπουργός, αναμένεται να εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου και θα έχει σχύ περίπου >55 Petaflops, μεγαλύτερη κατά 110 φορές από το υφιστάμενο σύστημα ARIS, εκτελώντας 55 εκατομμύρια δισεκατομμύρια (δηλαδή 55 τετράκις εκατομμύρια - 55.000.000.000.000.000) πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο. Η παραπάνω επίδοση αναμένεται να εντάξει τον υπερυπολογιστή στις λίστες με τα 500 συστήματα κορυφαίων επιδόσεων στον κόσμο (Top 500) και αποδοτικής χρήσης ενέργειας (Green 500), ισχυροποιώντας τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της επιστημονικής έρευνας, ενώ παράλληλα θα δώσει σημαντικές ευκαιρίες για την εξέλιξη της επιστήμης.

Η συμβολή του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος»

Αναμένεται να εξυπηρετήσει ένα ευρύ φάσμα Ελλήνων και Ευρωπαίων χρηστών της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, της βιομηχανίας και του δημόσιου τομέα και να πυροδοτήσει την ανάπτυξη νέων εφαρμογών σε ένα μεγάλο φάσμα ερευνητικών αντικειμένων, όπως η Υπολογιστική Χημεία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ά.

Το έργο αποτελεί μέρος της στρατηγικής ενίσχυσης των δημόσιων ψηφιακών υποδομών της χώρας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης - NextGenerationEU. Παράλληλα, εντάσσεται στο πλαίσιο επιλογής της Ελλάδας ως μιας από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που θα φιλοξενήσουν τους κορυφαίους υπερυπολογιστές υψηλών επιδόσεων μεσαίας κλίμακας (pre-exascale ή petascale HPC), όπως ανακοίνωσε η Πρωτοβουλία της Κοινής Επιχείρησης «Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων (European High Performance Computing Joint Undertaking - EuroHPC JU)».