Παγκόσμια πρωτιά παχυσαρκίας ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες βρίσκεται η Ελλάδα με το 63% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 18 να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, δημιουργώντας σοβαρά μεσομακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.
Ανησυχία προκαλούν τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα με τους μέσους δεκαοκτάχρονους να παρουσιάζουν τα τελευταία 20 χρόνια αύξηση του βάρους τους κατά 15 κιλά τα αγόρια και 7 κιλά τα κορίτσια.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΠΟΥ του 2022 για την Ελλάδα: 62,3% είναι υπέρβαροι και 24,9% παχύσαρκοι, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 23,3%.

«Οι νέοι κάτω των 20 ετών είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές όσον αφορά την παχυσαρκία, περίπου το 65% δικαιολογείται από έλλειψη άσκησης το υπόλοιπο 35% είναι διατροφή, οικογενειακό ιστορικό,επίπεδο γνώσεων των γονέων» αναφέρει ο Γιάννης Κουτεντάκης, ομότιμος καθηγητής.

Η παχυσαρκία μεταξύ άλλων προκαλείται από την υπερφαγία, μια διαταραχή πρόσληψης τροφής. «Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι θέλουν όταν προσέρχονται για θεραπεία μια μαγική λύση που θα τους βοηθήσει να συγκρατηθούν να χάσουν κιλά κι έτσι να αποκτήσουν το σώμα το οποίο ανταποκρίνεται στην αυτοπεποίθηση την οποία αναζητούν μέσα από τη δίαιτα» επισημαίνει ο Φραγκίσκος Γονιδιάκης, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ και υπεύθυνος μονάδας διαταραχών πρόσληψης τροφής της Α΄ Ψυχιατρικής κλινικής Αιγινήτειου νοσοκομείου.

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας χρήζει συνδυαστικής παρακολούθησης διατροφολόγου και ειδικού ψυχίατρου ή ψυχολόγου.