Το πακέτο των παρεμβάσεων μόνιμης ελάφρυνσης για τους εργαζόμενους έχει αρχίσει να επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο. Πρόκειται για το πακέτο με το οποίο σχεδιάζει να ανεβεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και με το οποίο επιθυμεί να σηματοδοτήσει την επαναφορά στην οικονομική κανονικότητα που συνεπάγεται, κατά το κυβερνητικό αφήγημα, και την επαναφορά της οικονομικής πολιτικής σε τροχιά μείωσης των βαρών για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Καθόλου τυχαία δεν είναι η χθεσινή απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτηση για το πότε θα ξεκινήσουν εκ νέου οι μειώσεις φόρων. Από την απάντηση προέκυψε ότι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης σε αυτό το πεδίο είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το κυβερνητικό επιτελείο επιθυμεί να βάλει αναχώματα στην κριτική που έχει αρχίσει να ακούγεται από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης -και όχι μόνο- ότι έχει ξεχάσει τη μεσαία τάξη που πλήρωσε μεγάλο τίμημα κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και η οποία έδωσε μια καθαρή και άνετη εκλογική νίκη στο κυβερνών κόμμα.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σχεδιάζεται να ανακοινωθεί το φθινόπωρο και να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021. Με τη μείωση τους για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα φυσικά πρόσωπα η κυβέρνηση επιθυμεί μια οριζόντια ελάφρυνση για όλους τους εργαζόμενους, η οποία, όμως θα ωφελήσει περισσότερο τους μεσαίους μισθωτούς και επαγγελματίες που αποτελούν και μια κρίσιμη μάζα στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

Η επιλογή αυτή, ωστόσο, φαίνεται ότι φέρνει σε δεύτερη προτεραιότητα τις μειώσεις φόρων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Σε αυτές περιλαμβάνεται η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, η μείωση του έχει ήδη μεταφερθεί στην καλύτερη περίπτωση στο 2021 όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση και επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.

Σε κάθε περίπτωση ο δημοσιονομικός χώρος για τις οποίες ελαφρύνσεις, ασφαλιστικών εισφορών ή φόρων θα καθοριστεί από το εύρος της ύφεσης φέτος και την ταχύτητα της ανάκαμψης το 2021.

Πηγή:capital.gr