Την παράταση της απασχόλησης εργατών γης τρίτων χωρών που διέπονται από τη διάταξη 13 Α’ και η οποία λήγει την 1η Ιουλίου θα επιδιώξει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης -σε συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία- ανέφερε ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, σχετικά με τις ελλείψεις εργατών γης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης μάς απασχολεί διαρκώς και γίνονται συνεχώς παρεμβάσεις, ώστε να δώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δυνατότητες στους παραγωγούς μας, να έχουν τα εργατικά χέρια που χρειάζονται.

Διευκρίνισε πως άλλο είναι το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τους λεγόμενους εποχικούς υπαλλήλους και άλλο θεσμικό πλαίσιο για την εργασία από αλλοδαπούς στη χώρα μας μέσα από τις άλλες διατάξεις των εξαρτημένων συμβάσεων εργασίας, με τις διατάξεις που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Εργασίας. Αυτή τη στιγμή, ανέφερε, υπάρχουν τρεις δυνατότητες για απασχόληση εργατών γης. Ειδικότερα, με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, δόθηκε η δυνατότητα της πενταετούς άδειας εργασίας εποχικού υπαλλήλου. Δηλαδή, με ένα παράβολο πια των 100 ευρώ, αντί να δίνεται άδεια εργασίας ενός έτους, πλέον αυτή παρέχεται για πέντε έτη, βεβαίως παρέμεινε η υποχρέωσή του να αποχωρεί ανά τρίμηνο ανά έτος. Ουσιαστικά, το ενιάμηνο της παραμονής εξακολουθεί να υπάρχει με βάση την Οδηγία του ΕΚ, η οποία καθορίζει ως μέγιστη διάρκεια διαμονής για τους εποχιακούς εργαζόμενους ότι αυτή δεν μπορεί είναι μικρότερη από πέντε μήνες και μεγαλύτερη από εννέα μήνες, ανά δωδεκάμηνο.

Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς, έχει εξαντλήσει το περιθώριο το οποίο δίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο των εννέα μηνών. Παράλληλα, λειτουργεί και η δυνατότητα έως και 30 Σεπτεμβρίου της λεγόμενης κατά παρέκκλιση άδειας εργασίας, δηλαδή εκεί που λείπει η θεώρηση εισόδου από τον ενδιαφερόμενο εργαζόμενο, ενώ είναι σε ισχύ και μια διάταξη η οποία δίνει τη δυνατότητα στον παράτυπα ευρισκόμενο στη χώρα να δηλωθεί και να εργαστεί σε αγροτικές εργασίες.

Ο υπουργός υποστήριξε πως το υπάρχον πλαίσιο είναι το ελκυστικότερο που υπήρχε ποτέ, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Διαβλέπουμε τους κινδύνους της έλλειψης εργατών γης, καθώς είναι πολλοί και διάφοροι οι λόγοι που το δημιουργούν. Υπενθύμισε πως γι’ αυτό έχουν υπάρξει και διακρατικές συμφωνίες, όπως η πρόσφατη με το Μπαγκλαντές.

Σημείωσε δε, πως πολλοί παραδοσιακά εργάτες γης που έρχονταν στην Βόρεια Ελλάδα από όμορα κράτη, φαίνεται ότι πλέον έχουν άλλους προσανατολισμούς απασχόλησης και δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον που είχαν παλαιότερα. Σχετικά με το ότι πολλοί αλλοδαποί εργάτες γης φαίνεται να επιλέγουν την Ιταλία, ο υπουργός είπε ότι το πλαίσιο της εποχικής εργασίας της γείτονος χώρας δεν είναι καλύτερο από της Ελλάδας. Προφανώς, είναι καλύτερα τα ημερομίσθια που τους δίνονται και αυτός σίγουρα είναι ένας λόγος .

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ανάπτυξη της επίκαιρης ερώτησής του, παρενθετικά, σχολίασε θετικά την χθεσινή απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την Προστασία Ονομασίας Προϊόντος για την ελιά Καλαμάτας, με την οποία ακυρώνει την Υπουργική Απόφαση, λόγω μη νόμιμης αιτιολογίας, με την οποία χαρακτήριζε την ποικιλία Καλαμών συνώνυμη της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”. Το ΣτΕ, έκρινε πως αποκλειστικά και μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη “Καλαμάτα” (“Kalamata”), ενώ οι παραγωγοί ελιάς της ίδιας ποικιλίας άλλων περιοχών (εκτός της Μεσσηνίας) θα πρέπει να αναγράφουν ποικιλία “Ελιές Καλαμών” και την περιοχή προέλευσής τους (π.χ. ‘Αμφισσα). Ο κ. Χαρίτσης, ανέφερε πως το Υπουργείο θα πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Για το θέμα της έλλειψης εργατών γης και τις συνέπειές της, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ένα βιώσιμο σχέδιο για να αντιμετωπίσει την μαζική φυγή των εργατών γης και ο ολόκληρες περιοχές απειλούνται με οικονομική καταστροφή. Ανέφερε πως οι τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο ως προς τη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ και κυρίως και με την πρόσφατη αλλαγή του Ν. 4915/2022, δημιουργείται μεγάλη επισφάλεια για την είσοδο και την παραμονή στην χώρα μας εργατών γης από τρίτες χώρες, γεγονός που έχει δημιουργήσει κύμα φυγής, πολύ έντονο εφέτος, κυρίως προς την Ιταλία και την Ισπανία που έχουν βελτιώσει το νομοθετικό τους πλαίσιο.

Κατέθεσε επιστολές των Αγροτικών Συνεταιρισμών Γαργαλιάνων και Φιλιατρών που αναφέρουν πως η ανυπαρξία εργατικών χεριών θα έχει ως αποτέλεσμα οι μισές αγροτικές εκτάσεις να μείνουν ακαλλιέργητες ενώ παράλληλα διατυπώνονται οι έντονες ανησυχίες τους για την συγκομιδή της νέας ελαιοκομικής περιόδου. Τόνισε πως το πρόβλημα λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις σε όλες τις αγροτο-παραγωγικές περιοχές της χώρας και ζήτησε να αναληφθούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις άμεσες πρωτοβουλίες.