Με κατηγορηματικό τρόπο το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει σενάρια για κατάργηση των τριετιών. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται:
Ας μην καταφεύγουν κάποιοι σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας σε σχέση με τις τριετίες.
Η θέση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι γνωστή και διατυπωμένη ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η Κυβέρνηση αυτή έχει κάνει παρέμβαση στην υπόθεση που εκκρεμεί στο ΣτΕ υπέρ της διατήρησης των τριετιών. Πώς θα μπορούσε λοιπόν να τις καταργήσει;
Η επανάληψη της διατήρησης των τριετιών είναι περιττή. Οι τριετίες σχετίζονται με το νόμο που τις θέσπισε και όχι με τον κατώτατο μισθό.
Επί της ουσίας το υπουργείο απαντά σε δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή την οποία κάποιοι προσπαθούν να μετατρέψουν σε φυλλάδα των fake news, η οποία σε δημοσίευμά της αναφέρει:
Όσοι αμείβονται πάνω από τα όρια του κατώτατου μισθού (έχουν δηλαδή προϋπηρεσία – τριετίες) θα έχουν μεγαλύτερο όφελος από την αύξηση του 2% που θα ισχύσει από τον νέο χρόνο, ωστόσο οι (μελλοντικές) απολαβές τους θα εξαρτηθούν από την τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019.
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι Βιομήχανοι -με εκπρόσωπο τον υφυπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, διευθυντή τότε του ΣΕΒ- ζητώντας τη (μνημονιακή) μονιμοποίηση του παγώματος των τριετιών για όλους τους εργαζόμενους. Στην περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο δεχθεί το αίτημα των βιομηχάνων, ο μέσος μεικτός μισθός των 1.157,03 ευρώ μεικτά (όπως διαμορφώθηκε από την αύξηση του 2019) θα κατρακυλήσει στα κατώτατα επίπεδα, επιφέροντας μισθολογική ισοπέδωση για τη μεγάλη πλειοψηφία των 2.243.727 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.