Στην πράσινη τεχνολογία που εξασφαλίζει την ενεργειακή αυτονομία της Τήλου αναφέρεται ρεπορτάζ της Washington Post. «Όταν αποφάσισαν πού θα δοκιμάσουν την πράσινη τεχνολογία, οι Έλληνες υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επέλεξαν το πιο απομακρυσμένο σημείο στον χάρτη: τη μικροσκοπική Τήλο» γράφει το δημοσίευμα εξηγώντας πως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και βασικών υπηρεσιών, ακόμη και η πρόσβαση με πλοίο, αποτελούν πρόκληση για αυτό το νησί με μόλις 500 κατοίκους όλο το χρόνο.
Ακόμα στο επίπεδο των απορριμμάτων περισσότερο από το 80% των σκουπιδιών της Τήλου ανακυκλώνεται τώρα. Μια χωματερή όπου κάποτε θάφτηκαν ακατέργαστα σκουπίδια σε μια πλαγιά λόφου έχει κλείσει οριστικά.
Το νησί παράγει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της δικής του ηλεκτρικής ενέργειας από το 2019, χρησιμοποιώντας ένα ηλιακό πάρκο και μια ανεμογεννήτρια συνδεδεμένη με μπαταρίες μεγέθους τρέιλερ που διατηρούν αδιάκοπη παροχή.
Η αυτοδυναμία είναι μια αναγκαιότητα εδώ και μια πηγή υπερηφάνειας, συμπληρώνει η Washington Post.
Στο κεντρικό λιμάνι, ηλεκτρικά οχήματα μεταφέρουν εμπορεύματα.
Η δήμαρχος Μαρία Καμμά-Αλιφέρη είπε ότι η συρρίκνωση του πληθυσμού της Τήλου έκανε επείγουσα την ανάγκη για αλλαγές. «Τη δεκαετία του 1990 είχαν μείνει 270 άνθρωποι σε αυτό το νησί. Υπήρχαν πολύ λίγες γεννήσεις. Το σχολείο κινδύνευε να κλείσει επειδή είχε τόσα λίγα παιδιά – εγώ ήμουν ένα από αυτά», είπε. «Και το νησί κόντεψε να ερημώσει πλήρως».
Αλλά η δήμαρχος έμεινε στο νησί και παρακολούθησε πανεπιστημιακά μαθήματα αλληλογραφίας για να περάσει στη σχολή επιχειρήσεων και να μάθει για τη δημόσια διοίκηση.
«Φτάσαμε κοντά στο χείλος του γκρεμού, και νομίζω ότι αυτό είναι που μας κινητοποιεί τώρα», είπε, στεκόμενη στην τοποθεσία της παλιάς χωματερής όπου έχουν φυτευτεί λουλούδια.
Με τον τουρισμό στη Μεσόγειο να ανακάμπτει αυτό το καλοκαίρι μετά τα χειρότερα της πανδημίας, πολλά ελληνικά νησιά αντιμετωπίζουν επείγουσα πίεση στους πόρους τους: έλλειψη πόσιμου νερού και εξάρτηση από το ντίζελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη.
Η Τήλος αναμένει 30.000 επισκέπτες αυτό το καλοκαίρι, ενώ το κοντινό νησί της Ρόδου πρόκειται να δεχθεί περισσότερα από 2 εκατομμύρια μόνο αεροπορικώς.
Ξεκινώντας τον Δεκέμβριο, η Τήλος ξεκίνησε πιλοτικά ένα πρόγραμμα παραλαβής οικιακών απορριμμάτων, με τους κατοίκους να παραδίδουν κιτ ανακύκλωσης και να τους ζητείται να πλένουν και να διαχωρίζουν τα οικιακά απορρίμματα.
Ο παλιός χώρος υγειονομικής ταφής έχει αντικατασταθεί με ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης όπου τα σκουπίδια διαχωρίζονται σε τραπέζια διαλογής χάλυβα για να παραχθεί γυαλί σε σκόνη, μίγμα τσιμέντου, λίπασμα κομποστοποίησης, συμπιεσμένο χαρτόνι και χάρτινα τύμπανα και πλαστικό σπάγγο που χρησιμοποιεί μια γκαλερί τέχνης για να φτιάχνει καναπέδες με τρισδιάστατη εκτύπωση και έπιπλα.
Το εργοστάσιο αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται περίπου 2 τόνους απορριμμάτων την εβδομάδα, τα περισσότερα από τα οποία ανακυκλώνονται πλήρως. Περίπου το ένα τρίτο κομποστοποιείται και το 15% — ταξινομημένο ως «μη ανακυκλώσιμο» — αποστειρώνεται και τεμαχίζεται για να χρησιμοποιηθεί στις κατασκευές.
«Πάντα αναρωτιόμασταν πού θα πήγαινε όλο το πλαστικό. Και στο πίσω μέρος του μυαλού μας πάντα νιώθαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι για αυτό», λέει ο ιδιοκτήτης παραθαλάσσιου εστιατορίου Νίκος Ατσικνούδας.
Μεταξύ της προετοιμασίας του γεύματος, των τραπεζιών αναμονής και του καθαρισμού τους για νέους πελάτες, το προσωπικό τοποθετεί τα πάντα σε κάδους με χρωματική κωδικοποίηση.
«Είναι επιπλέον δουλειά, αλλά κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει για το μακροπρόθεσμο όφελος», λέει. «Έχουμε πολλούς ξένους επισκέπτες. Είναι πιο συνηθισμένοι στην ανακύκλωση από εμάς και τους αρέσει».