Η «εντυπωσιακή» όπως την χαρακτηρίζουν «ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι πίσω από αυτήν, απασχολεί έντονα το γερμανικό Τύπο που αναρωτιέται με δυσπιστία «πως ένα χρεοκοπημένο κράτος απέκτησε δύναμη».

Η γερμανική Welt γράφει σε δημοσίευμα της μετά τις εκλογές της Κυριακής, ότι «πριν από 13 χρόνια, οι υπερχρεωμένοι «χρεωκοπημένοι Έλληνες» παραλίγο να τινάξουν στον αέρα την ευρωζώνη. Όμως αυτή τη στιγμή, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη οικονομία στην Ευρώπη και ταυτόχρονα το χρέος της μειώνεται. Πώς τα κατάφερε η Ελλάδα και ποιο είναι το τίμημα;»

Στο τελευταίο ερώτημα το δημοειυμα στέκεται περισσότερο λέγοντας ότι σήμερα, η ανεργία μειώνεται, το δημόσιο χρέος και τα κόκκινα δάνεια περιορίζονται ενώ διεθνείς οίκοι αξιολόγησης υποστηρίζουν ότι η χώρα θα μπορούσε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα της- μια επιβράβευση που έρχεται από τις αγορές».

Οι πιθανοί νέοι κίνδυνοι

Κι όμως η γερμανική εφημερίδα έχει τις αμφιβολίες της. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι «οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθεί αυτή η θετική εξέλιξη. Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παλεύει με προβλήματα, τα οποία ήταν υπεύθυνα εν μέρει για την κρίση στο παρελθόν. Το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό, τα προγράμματα λιτότητας έχουν δημιουργήσει νέες οικονομικές και κοινωνικές πληγές, που μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να επουλωθούν».

Σε άλλο σημείο εστιάζει και στα νέα οικονομικά προβλήματα που έχουν στο μεταξύ ανακύψει: «Ένα νέο φαινόμενο είναι η κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων στις μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία φτάνουν σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας ξένων επενδυτών ακινήτων και μεσιτών AirBnB. Ταυτόχρονα, αυξάνεται και το λοιπό κόστος διαβίωσης: ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη».

Ωστόσο, είναι επίσης γεγονός ότι καταγράφεται αύξηση των επενδύσεων σε ακίνητα και στον τουρισμό, με το ρεπορτάζ να παραθέτει αναλυτικά απόψεις ειδικών και οικονομολόγων, που συγκλίνουν στο ότι η ανάκαμψη αυτή, για να είναι σταθερή και μακροπρόθεσμη, απαιτεί ένα σύνολο παραγόντων: από ισχυρούς θεσμούς μέχρι συνολική αύξηση της παραγωγικότητας.

«Τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει: βιομηχανικές εταιρείες επενδύουν και πάλι δυναμικά στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό δόθηκε επίσης βάρος στο πόσο γρήγορα και ρεαλιστικά αντέδρασε η κυβέρνηση της Αθήνας απέναντι στην πανδημία ενώ σχεδόν όλες οι διοικητικές υπηρεσίες λειοτυργούν πλέον διαδικτυακά μειώνοντας την γραφειοκρατία και τη διαφθορά με τη χώρα να βρίσκεται στο ραντάρ ξένων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας».

Πηγή: Deutsche Welle