«Είμαστε σε θέση να λύσουμε το πρόβλημα στην Ταϊβάν ειρηνικά. Δεν είναι αδύνατο, αλλά είναι δύσκολο. Δεν θέλω η Ταϊβάν να γίνει ένα δεύτερο Χονγκ Κονγκ» επισήμανε ο Πρώην πρόεδρος (2008-2016) της Ταϊβάν Ying-Jeou Ma, στη συζητηση με θέμα τις Γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ασία, στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο ίδιος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είμαστε σε θέση να λύσουμε το πρόβλημα στην Ταϊβάν ειρηνικά. Δεν είναι αδύνατο, αλλά είναι δύσκολο».
Για το αφήγημα της Δύσης με το οποίο παραλληλίζονται οι σχέσης Ταϊβάν – Κίνας με αυτές της Ουκρανίας με τη Ρωσία, σημείωσε: «Η σχέση μεταξύ ηπειρωτικής Κίνας και Ταϊβάν πέρασαν από το 1992 σε άλλο επίπεδο, με συγκεκριμένη συμφωνία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα εφαρμόζουν όσα τέθηκαν, ωστοσο και οι δύο εξέφρασαν κατόπιν τις δικές τους ερμηνείες. Ο σημερινός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι οι δύο χώρες δεν είναι η μία ιδιοκτησία της άλλης. Όχι, δεν υπάρχει παρόμοια σχέση μεταξύ Ρωσία και Ουκρανίας. Μένει να δούμε κατά πόσο το κυβερνών κόμμα της Ταϊβάν θα είναι εφαρμόσει όσα πρέπει, ειδάλλως ίσως επέλθει ρήξη ή και πόλεμος με την Κίνα».
Σημείωσε ότι κατά τη διακυβέρνησή του, όλοι οι υπουργοί είχαν δημιουργήσει σχέσεις και διάδραση με τους ομολόγους τους στην Κίνα. Ενώ πρόσθεσε: «Η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να διατηρηθεί. Η Ταϊβάν υπέγραψε τότε 23 συμφωνίες με την Κίνα για διαφορετικά κομμάτια που μας αφορούσαν. Συμφωνήσαμε τότε ότι όλες οι διαφωνίες θα επιλύονται με ειρηνικό τρόπο. Το σημαντικότερο είναι να προσπαθήσουμε την επικοινωνία μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν. Να αλλάξει η σημερινή νοοτροπία και προσέγγιση.
Για τις επερχόμενες εκλογές στην Ταϊβάν, και ανησυχία για ενδεχόμενη επίθεση από την Κίνα, υπογράμμισε: «Δεν είναι έτοιμοι να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Μια τέτοια κίνηση θα οδηγησούσε σε διάσπαση της τρέχουσας σχέσης, που μας πήρε 20 χρόνια να τη χτίσουμε. Η Ταϊβάν είναι μια δημοκρατική κοινωνία εδώ και χρόνια. Ο λαός της Ταϊβάν δεν θα δεχθεί κάτι άλλο πέραν της ειρηνικής διευθέτησης. Η Κίνα πάντα πίστευε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ταϊβάν. Εμείς δεν το πιστεύουμε. Αυτή είναι μια απόφαση με κόστος. Μην ανησυχείτε πάρα πολύ».
«Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να λύνουμε τα πάντα ειρηνικά, όχι με όπλα» επανέλαβε. Με αφορμή την επίσκεψή του στην Κίνα προ ενός μήνα, σημείωσε: «Ο σκοπός ήταν διττός: Αφενός να αποτίσω φόρο τιμής στον τάφο του παππού μου, κάτι που αποτελεί κινεζική παράδοση. Αφετέρου μετέβη ως επικεφαλής μιας ομάδας μελών, φοιτητών πανεπιστημίου. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να φιλοξενήσουμε κι άλλους σύντομα. Οι ανταλλαγές και των δύο πλευρών είναι πολύ σημαντικές. Τα προγράμματα ανταλλαγών μεταξύ ηπειρωτικής Κίνας και Ταϊβάν ήταν πάντα παράδοση. Η ηπειρωτική Κίνα έχει αναπτυχθεί με μεγάλα νέα κτίσματα. Η Χουνάν ήταν γνωστή από αιώνες ως κύριος παραγωγός ρυζιού. Εντυπωσιάστηκα από το σιδηροδρομικό δίκτυο με τις πολύ μεγάλες ταχύτητες των συρμών. Πρόκειται για ένα ασφαλές δίκτυο.
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής και Senior Fellow του John L. Thornton China Center, Brookings Institution των ΗΠΑ Cheng Li, στην εισαγωγική του τοποθέτηση για τον πρώην ηγέτη, υπενθύμισε ότι προασπίστηκε τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ είχε, όπως είπε, μια διιαδρομή σε νευραλγικά ηγετικά πόστα.
«Η Κίνα και η Ρωσία σε έναν βαθμό διαφέρουν. Η Ρωσία έχει χάσει την αίγλη της, φθείρεται. Υπάρχει μια αφήγηση στη Δύση: Αύριο η Ουκρανία είναι η Ταϊβάν» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του. «Η Ευρώπη σαφώς έχει συμφέρον με τη διατήρηση καλών σχέσεων με την Κίνα, για οικονομικούς λόγους» παρατήρησε.