Επενδυτική έκρηξη παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, καθώς μετά και την κατάργηση του προγράμματος της «χρυσής βίζας» στην Πορτογαλία, η χώρα μας παίρνει τη μερίδα του λέοντος από το πρόγραμμα αυτό. Οι αυξημένες αγοραπωλησίες ακινήτων φέρνουν ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία, ενώ έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στα συμβολαιογραφεία της χώρας.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τους πρώτους πέντε μήνες του έτους η Golden Visa ενίσχυσε την οικονομία μας κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, υποβλήθηκαν συνολικά 3.900 αιτήματα για αγορά ακινήτου βάσει του προγράμματος για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, έναντι 1.444 που καταγράφηκαν το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.
Ταυτόχρονα, εκποιήθηκαν ακίνητα αξίας 975 εκατ. ευρώ, αυξημένα συνολικά κατά 170% ή τρεις φορές υψηλότερα σε σύγκριση με τα περσινά μεγέθη των 361 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές τρίτων χωρών εκτός ΕΕ έχουν περιθώριο μέχρι τέλη Ιουλίου προκειμένου να προλάβουν καταλήξουν σε συμφωνία για την απόκτηση ακινήτων στη μειωμένη τιμή των 250.000 ευρώ, εξασφαλίζοντας έτσι την πολυπόθητη άδεια παραμονής, αλλά και το ακίνητο της επιλογής τους από πλευράς τοποθεσίας, πριν το ελάχιστο όριο αυξηθεί σε 500.000 ευρώ.
Όπως επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς, το αυξημένο ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόγραμμα της Golden Visa ασκεί έντονες πιέσεις στις αρχές της χώρας, με περισσότερα από 5.444 αιτήματα για βίζα επενδυτών να αναμένουν έγκριση. Για την περίοδο από τον Μάιο του περασμένου έτους έως τον Μάιο του 2023, υποβλήθηκαν στις αρχές στην Ελλάδα 8.351 αιτήματα για βίζα επενδυτών, εκ των οποίων εγκρίθηκε το 35%.
Επιπλέον, το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους εγκρίθηκαν συνολικά 1.938 αιτήματα σε σύγκριση με 777 που καταγράφηκαν την περασμένη περίοδο, καταγράφοντας αύξηση κατά 149%. Μόνο τον Μάιο –παρά την προεκλογική περίοδο– εκδόθηκαν 412 άδειες, από 220 τον αντίστοιχο μήνα του 2022.
Από την 1η Αυγούστου και μετά, κι εφόσον δεν δοθεί και νέα παράταση, όσοι επιθυμούν να λάβουν άδεια παραμονής και παράλληλα θέλουν να αποκτήσουν ακίνητο στο κέντρο, στα νότια και στα βόρεια προάστια, στη Θεσσαλονίκη, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη θα πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Η ΕΕ πιέζει εδώ και καιρό τις κυβερνήσεις να βάλουν φρένο στα προγράμματα χρυσής βίζας, με το σκεπτικό ότι είναι αντιδημοκρατικά και μπορούν να χρησιμεύσουν ως μέσο εισόδου βρώμικου χρήματος στην ευρωζώνη.