Πληθαίνουν τα περιστατικά ανήλικης παραβατικότητας, με την κυβέρνηση να έχει διαμηνύσει πως επίκεινται αλλαγές στην ποινική αντιμετώπιση των γονιών. Τα στοιχεία που καταγράφουν 9.000 συλλήψεις ανηλίκων μέσα στο 2024 έχουν θορυβήσει την κοινωνία, η οποία έρχεται συνεχώς αντιμέτωπη με τέτοια φαινόμενη βίαης συμπεριφοράς.

Στον ξυλοδαρμό της 14χρονης από τη Γλυφάδα από ανήλικα κορίτσια έρχεται να προστεθεί σήμερα άγριο επεισόδιο μεταξύ ανηλίκων λίγο πριν τις 11 το πρωί έξω από το 1ο ΕΠΑΛ Λαυρίου. Σύμφωνα με την Αστυνομία, δύο ομάδες ανηλίκων συνεπλάκησαν μεταξύ τους, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ανηλίκων από αιχμηρό αντικείμενο. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Μέχρι στιγμής η Αστυνομία έχει προχωρήσει στην προσαγωγή 13 ατόμων.

Παράλληλα στη σύλληψη δύο ανήλικων μαθητριών, ηλικίας 15 και 13 αντίστοιχα, προχώρησε η Αστυνομία στην Πάτρα, οι οποίες κατηγορούνται για σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων και εξύβριση. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δυο ανήλικες, βρισκόμενες σε προαύλιο χώρο σχολικού συγκροτήματος, κτύπησαν η μία την άλλη, με αποτέλεσμα να υποστούν και οι δυο ελαφρές κακώσεις στο πρόσωπο, ενώ παράλληλα η 13χρονη εξύβρισε την 15χρονη. Επιπλέον, συνελήφθησαν οι μητέρες των δύο ανήλικων κοριτσιών για παραμέληση της εποπτείας τους.

Σε μία άλλη περίπτωση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος μία 17χρονης μαθήτριας για σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η 17χρονη μαθήτρια βρισκόμενη έξω από σχολικό συγκρότημα της Πάτρας επιτέθηκε και γρονθοκόπησε στο μάγουλο και στο αυτί μία συνομήλικη συμμαθήτριά της και παράλληλα την εξύβρισε. Στην συνέχεια η 17χρονη, που δέχτηκε τα κτυπήματα μετέβη, συνοδευόμενη από την μητέρα της, στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Αυστηροποίηση ποινών

Xθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε πως τα βίαια περιστατικά ανηλίκων δεν είναι ένα αστυνομικό, αλλά ένα κοινωνικό ζήτημα. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που κατέθεσε, υπάρχει μία μείωση περίπου 20% στα περιστατικά, αλλά αύξηση που φτάνει στο 50% των συλλήψεων. Συγκεκριμένα εξήγησε ότι το 2023 η αστυνομία συνέλαβε 6.150 περίπου ανήλικους δράστες, ενώ το 2024 σχεδόν 9.000 (8.978. «Πρέπει να δούμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση, να κοιταχτούμε όλοι στον καθρέφτη, οι γονείς, όπως και όλη η κοινωνία», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως αυτά δεν γίνονται ξαφνικά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, τόνισε πως «έχει γίνει εκτεταμένη παρέμβαση στο ποινικό σύστημα της χώρας και παρόλα αυτά υπάρχουν κενά. Το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όλα τα κενά ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά»