Κλιμακώνεται η ένταση στη Συρία, με τα θύματα της βίας να αυξάνονται. Τουλάχιστον 350 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας της βίας στη Σουάιντα, νότια συριακή επαρχία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση αυτή, πρόκειται για 79 μαχητές των Δρούζων, 55 αμάχους, 189 μέλη του στρατού ή δυνάμεων ασφαλείας των de facto αρχών και 18 μαχητές που ανήκουν σε φυλές Βεδουίνων, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ή σφαγές στο πλαίσιο διένεξης κοινοτήτων - στους οποίους προστίθενται 15 στρατιωτικοί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ.
Στο μεταξύ ο Σύρος μεταβατικός πρόεδρος Άχμεντ αλ Σάρα ανακοίνωσε σήμερα πως «μεταβιβάζεται σε τοπικές παρατάξεις και δρούζους σεΐχηδες» με απόφασή του η ευθύνη για την ασφάλεια στη Σουάιντα (νότια), θέατρο συγκρούσεων από την Κυριακή, στις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 350 άνθρωποι, σύμφωνα με ΜΚΟ.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά, του ο de facto αρχηγός του συριακού κράτους Σάρα υποσχέθηκε πως θα «λογοδοτήσουν» οι δράστες εγκλημάτων εναντίον Δρούζων, καταδίκασε «τη στοχοποίηση μεγάλης κλίμακας πολιτικών και κυβερνητικών υποδομών» στη Συρία από τον στρατό του Ισραήλ, ενώ εξήρε τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, της Τουρκίας και αραβικών κρατών, που κατ’ αυτόν «έσωσε την περιοχή από άδηλη τύχη».
Καταδικάζει το ΥΠΕΞ
Σε μήνυμά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει «απερίφραστα όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και θρησκευτικών χώρων στη Σουέιντα, οι οποίες οδήγησαν σε βαριές απώλειες».
Σημειώνει επίσης: «Η Ελλάδα ζητά από τις μεταβατικές αρχές της Συρίας να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αποκλιμάκωση, να διασφαλίσουν την απόδοση ευθυνών για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ασφαλείας για όλους τους ανθρώπους.
Σε αυτό το πλαίσιο, λάβαμε υπόψη την ανακοίνωση των μεταβατικών αρχών της Συρίας σχετικά με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε στη Σουέιντα.
Η Ελλάδα επαναλαμβάνει την ανάγκη για μια, χωρίς αποκλεισμούς, μετάβαση. Η εθνική συμφιλίωση και η αντιμετώπιση της θρησκευτικής βίας είναι το κλειδί για μια ενωμένη και ευημερούσα Συρία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να συμβαδίζουν με το θεμελιώδες δικαίωμα όλων των Σύριων, ανεξαρτήτως θρησκευτικού και εθνοτικού τους υπόβαθρου, να ζουν ειρηνικά και χωρίς φόβο», καταλήγει σε ανάρτησή του το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην πλατφόρμα X.