Τα ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου για τη Σαντορίνη ήταν πολυάριθμα και το καλοκαίρι που μόλις τελείωσε. Αυτά που διαβάσαμε, ωστόσο, δεν ήταν τα συνήθη αποθεωτικά για την ομορφιά των Φηρών, τη θέα του ηλιοβασιλέματος από την Οία και τη μοναδικότητα της Καλντέρας. Ηταν ρεπορτάζ πολύ πιο δυσοίωνα για το τουριστικό μέλλον της Σαντορίνης, την οποία πολλοί θεωρούν πλέον ως παράδειγμα για τα δεινά που φέρνει ο υπερτουρισμός.
Αν σε αυτά τα ρεπορτάζ προστεθούν και οι χιλιάδες αναρτήσεις τουριστών στα social media που σχολίαζαν την ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν για να κινηθούν στους φρακαρισμένους δρόμους των Φηρών και της Οίας, συνοδεύοντάς τες με τις αντίστοιχες φωτογραφίες του πλήθους που συνωστιζόταν για την πολυπόθητη selfie με θέα το ηφαίστειο, τότε αντιλαμβάνεται κάποιος ότι το φετινό καλοκαίρι δεν ήταν ιδανικό για το brand name της Σαντορίνης.
Ούτε οι κάτοικοι του νησιού ήταν ευχαριστημένοι με όσα έβλεπαν γιατί ήξεραν ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες του νησιού που πέρασαν μερικές ώρες -ή στην καλύτερη περίπτωση μερικές μέρες- σε αυτό έβαλαν σε δοκιμασία τις ελάχιστες και πεπαλαιωμένες υποδομές τις οποίες χρειάζονται οι ίδιοι για να ζήσουν και στο διάστημα εκείνο που δεν υπάρχει τουρισμός.
Δημιουργία νέων υποδομών
Η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα του υπερτουρισμού δεν μπορεί να λυθεί σε μια μέρα. Ούτε υπάρχουν εύκολες λύσεις. Ωστόσο, οι αποφάσεις της κυβέρνησης, τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης ΔΕΘ και εξειδίκευσε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, είναι μέτρα που μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τους πόρους που μπορούν να διατεθούν για τη δημιουργία νέων υποδομών και τη βελτίωση όσων υπάρχουν ήδη. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αύξηση στα 20 ευρώ του τέλους εισόδου ανά επιβάτη κρουαζιερόπλοιου που δένει στη Σαντορίνη και στη Μύκονο και την αύξηση του Τέλους Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και Airbnb.
Θα περίμενε κάποιος ότι το μέτρο θα γινόταν δεκτό με ικανοποίηση απ’ όλους. Ωστόσο, οι Ελληνες ξενοδόχοι αντέδρασαν και περισσότερο απ’ όλους οι ξενοδόχοι της Σαντορίνης, οι οποίοι δείχνουν να θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.
«Είναι μέτρα που όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της τουριστικής ανταγωνιστικότητας, αλλά και που εάν δεν τροποποιηθούν άμεσα, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μία από τις χειρότερες τουριστικές περιόδους των τελευταίων ετών. Η επιβολή τους πλήττει την επιχειρηματικότητα και βάζει τη Σαντορίνη σε μειονεκτική θέση σε σχέση με άλλους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, όπως αντίστοιχους σε Ισπανία, Τουρκία και Ιταλία, οι οποίοι ενισχύουν διαρκώς τις τουριστικές τους υποδομές προσφέροντας ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Με αυτά τα δεδομένα, ο τουρισμός στη Σαντορίνη τίθεται σε δυσχερή ανταγωνιστική θέση στον παγκόσμιο χάρτη, γεγονός που υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού. Καλούμε την κυβέρνηση να αφουγκραστεί τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων και να προχωρήσει στις απαραίτητες τροποποιήσεις που θα επιτρέψουν στη Σαντορίνη να παραμείνει ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, διασφαλίζοντας την οικονομική βιωσιμότητα του νησιού και την επιβίωση των επαγγελματιών του κλάδου», τονίζουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Προβληματικές σκέψεις
Υποθέτει κάποιος ότι οι ξενοδόχοι του νησιού δεν αντιδρούν στο τέλος που επιβλήθηκε στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων. Αυτοί δεν μένουν στα ξενοδοχεία τους και, όπως προκύπτει από τα στοιχεία και τα όσα λένε οι κάτοικοι του νησιού, δεν καταναλώνουν ιδιαίτερα στις λίγες ώρες που παραμένουν στη Σαντορίνη. Τους προβληματίζει η αύξηση από 2 έως 5 ευρώ την ημέρα -ανάλογα με τα αστέρια του ξενοδοχείου- στο τέλος ανθεκτικότητας και καταγγέλλουν ότι αυτή η αύξηση θα οδηγήσει σε κρίση τον τουρισμό του νησιού.
Πρόκειται για μια προβληματική σκέψη, δεδομένου ότι όποιος έχει αποφασίσει να κάνει διακοπές στη Σαντορίνη θα έχει ήδη προϋπολογίσει ένα μάλλον τετραψήφιο ποσό για αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια, διαμονή και φαγητό σε έναν ακριβό προορισμό και δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη για λίγες δεκάδες ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον για το αυξημένο τέλος.
Απολύτως απαραίτητα έργα
Παραγνωρίζουν επίσης ότι τα αυξημένα έσοδα θα κατευθυνθούν σε έργα υποδομών που είναι απολύτως απαραίτητα για νησιά σαν τη Σαντορίνη, όπως αυτά που αφορούν την υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση και την καθαριότητα, τομείς δηλαδή που κάθε καλοκαίρι αποδεικνύονται εξόχως προβληματικοί. Και τομείς που ενδεχομένως μπορεί να παραβλέψει ο μαγεμένος από το ηλιοβασίλεμα τουρίστας του πενθημέρου αλλά όχι και ο μόνιμος κάτοικος του νησιού.