Τηλεφωνική επικοινωνία για την κρισιμότητα του μεταναστευτικού ζητήματος και την τραγική κατάσταση στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ είχαν, την Παρασκευή, η Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της συζήτησης, ο Τούρκος πρόεδρος επέμενε να ζητά από τη Γερμανίδα καγκελάριο την αναδιαμόρφωση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, κάνοντας σαφείς τις προθέσεις του μετά τον συνεχιζόμενο εκβιασμό που κάνει στους Ευρωπαίους, με φόντο τα σύνορα με την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο Ερντογάν χαρακτήρισε ως «παρωχημένη» την υφιστάμενη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Ερντογάν είπε επίσης στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η συμφωνία με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, έχει ως στόχο να προστατευθούν οι άμαχοι και οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.

“Ο πρόεδρός μας ενημέρωσε τη Μέρκελ, τηλεφωνικά, για τη συμφωνία με τη Ρωσία για το Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τους Τούρκους στρατιώτες και θα διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα. Ζήτησε επίσης την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες δεν λειτουργούν πλέον”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση.

Η επικοινωνία των δύο διεξάγεται ενώ η κατάσταση στον Έβρο και τη Λέσβο είναι ιδιαιτέρως τεταμένη και η ελληνική κυβέρνηση καταγγέλλει συνεχιζόμενα Fake News από την τουρκική πλευρά.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ τη Δευτέρα στο Βερολίνο

Όλα αυτά την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα στο Βερολίνο, με κύριο θέμα συζήτησης του τουρκικό εκβιασμό στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ: «Η καγκελάριος εκφράστηκε πολύ ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά την πρακτική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του άσκησε κριτική ότι έστειλε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε ένα αδιέξοδο, το οποίο για αυτούς σημαίνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα σύνορα που είναι για εκείνους κλειστά. Επισήμανε όμως επίσης και ότι η Τουρκία, λόγω της κατάστασης στον μαινόμενο συριακό πόλεμο και λόγω του γεγονότος ότι ήδη φιλοξενεί 3-4 εκατομμύρια πρόσφυγες, έχει να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος, μια δύσκολη κατάσταση και για αυτό έχει δικαιολογημένες προσδοκίες από την Ευρώπη».

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας ερωτήθηκε για την τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που θεωρήθηκε πιο αυστηρή έναντι αυτής της Γερμανίας. Όπως ανέφερε, τόσο η καγκελάριος όσο και άλλα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης «δήλωσαν πολύ καθαρά πώς αξιολογούν την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκαν οι πρόσφυγες από τουρκικές ενέργειες». «Ταυτόχρονα, η καγκελάριος είπε ότι “εξακολουθούμε να έχουμε κάθε συμφέρον να επιμείνουμε στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και ότι από ευρωπαϊκή πλευρά το κάνουμε και περιμένουμε αυτό να γίνει και από τουρκικής πλευράς”», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, για να καταλήξει επαναλαμβάνοντας ότι «το συμφέρον και των δύο πλευρών είναι στη συνέχιση αυτής της συνεργασίας στην μεταναστευτική πολιτική, όπως την ορίζει η συμφωνία».