Λίγο μετά τις 14:30 (τοπική ώρα) της Δευτέρας, ξεκίνησε στο ανάκτορο Τσιραγάν της Κωνσταντινούπολης ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, με την Τουρκία να διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή στην προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στον πολύμηνο πόλεμο.

Κατά την επίσημη έναρξη της συνάντησης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος προεδρεύει των συνομιλιών, εξέφρασε την προσδοκία ότι οι συνομιλίες θα είναι παραγωγικές και τόνισε πως η Άγκυρα παραμένει πρόθυμη να αναλάβει ενεργό ρόλο για την επίλυση της σύγκρουσης.

Όπως ανέφερε, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Φιντάν υπογράμμισε επίσης τη σημασία της προόδου σε ανθρωπιστικά ζητήματα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σημερινή συνάντηση θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα βήματα. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής συνάντησης σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο ηγετών, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στο σημείο υπό την ηγεσία του Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο οποίος διατελεί σύμβουλος του Κρεμλίνου και έχει εκπροσωπήσει τη Ρωσία και σε προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων. Η Μόσχα απέφυγε να κάνει δημόσιες δηλώσεις πριν από την έναρξη των συνομιλιών, με διπλωματική πηγή να αναφέρει στο πρακτορείο TASS πως επίσημη ανακοίνωση θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Από ουκρανικής πλευράς, την αντιπροσωπεία ηγείται ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος έφτασε λίγο πριν από τη 13:00 στο ανάκτορο Τσιραγάν. Στην αποστολή του Κιέβου συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Κισλίτσα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας Ολεξάντρ Ποκλάντ και ο πρώτος αναπληρωτής διοικητής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Ολέγκ Λουγκόβσκι.

Οι προσδοκίες για άμεση κατάληξη σε συμφωνία παραμένουν συγκρατημένες, ωστόσο η έναρξη ενός νέου γύρου απευθείας επαφών αποτελεί ένδειξη ότι παραμένει ανοιχτό το διπλωματικό κανάλι ανάμεσα στις δύο πλευρές, έστω και εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων και επιθέσεων στο έδαφος.

Στο μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται στο Βίλνιους της Λιθουανίας για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τόνισε πως η ουκρανική πλευρά θα επιμείνει σε άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, συζήτηση ανθρωπιστικών ζητημάτων, επιστροφή των παιδιών και ανταλλαγή κρατουμένων.

«Θα προσθέσω επίσης ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία βρίσκεται επί του παρόντος στην Κωνσταντινούπολη. Είχα μια συνομιλία με τον υπουργό Άμυνας. Είπε ότι προετοιμάζονται για μια συνάντηση. Δεν είμαι σίγουρος ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη για οποιαδήποτε παραγωγική συζήτηση, αλλά θα επιμείνουμε σε άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, συζήτηση ανθρωπιστικών ζητημάτων, επιστροφή των παιδιών και ανταλλαγή κρατουμένων», δήλωσε χαρακτηριστικά.