Σε ετοιμότητα είναι ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει το παρατεταμένο κύμα καύσωνα που αναμένεται από σήμερα Τετάρτη, 12 Ιουλίου.

Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά με μέγιστες τιμές στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 38 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Σε ευρεία σύσκεψη, χθες, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης καιΠολιτικής Προστασίας, τα συναρμόδια υπουργεία και όλοι οι φορείς που συμμετείχαν ενημερώθηκαν σχετικά από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Ήδη τα υπουργεία Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Εργασίας, Ενέργειας και Υγείας, προέβησαν σε συστάσεις και ανακοινώσεις για την προστασία των εργαζομένων και του υπόλοιπου πληθυσμού, για την προετοιμασία του μηχανισμού πυροπροστασίας και άμεσης βοήθειας, καθώς και για την επάρκεια της ενέργειας.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απηύθυνε αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 17.00), όπου αυτό κριθεί απαραίτητο για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης.

Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας και το Ε.Κ.Α.Β. φροντίζει ώστε όλοι οι αρμόδιοι φορείς να είναι σε ετοιμότητα και να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες.

Απευθύνεται σύσταση στους πολίτες να παραμείνουν σε κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο. Για τους χρόνια πάσχοντες κρίνεται αναγκαία η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους για περαιτέρω οδηγίες, ενώ ειδική σύσταση απευθύνεται προς τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα να παραμείνουν στο σπίτι τους κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Στο υπουργείο Ενέργειας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με ΡΑΑΕΥ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ με θέμα την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος. Κατά τη σύσκεψη αναφέρθηκαν ότι τα φορτία κατά τις ημέρες του καύσωνα εκτιμάται ότι θα καλυφθούν χωρίς πρόβλημα. Οι νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί και οι υπόλοιπες ΑΠΕ, που προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα συνεισφέρουν στο σύστημα πάνω από 3 GW ηλεκτρικής ισχύος, η επάρκεια νερού στα υδροηλεκτρικά κρίνεται, επίσης, ικανοποιητική και το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό εκτιμάται πως επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση.

Σύσταση για λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τις βραδινές ώρες αιχμής 20:00-22:00 και στους πολίτες να μεταφέρουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ενεργοβόρες συσκευές κατά τις ώρες 14:00-18:00, όταν και κορυφώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς και η επιβάρυνση του ηλεκτρικού συστήματος, λόγω της ζήτησης, είναι μικρότερη.

Στον αθλητισμό, συνιστάται η αποφυγή υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων, η λήψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων από τις Ομοσπονδίες που έχουν αγωνιστικές δράσεις κατά το διάστημα Πέμπτη 13 έως τη Δευτέρα 17 Ιουλίου (αναβολή αγώνων, μετάθεση ώρας ή και αλλαγή χώρου διεξαγωγής) και η εξασφάλιση κλιματισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης σε περίπτωση αγώνων που διοργανώνονται σε κλειστούς χώρους.