Ξεκινά η τουρκική εισβολή στη Συρία: Γενική επιστράτευση κήρυξαν οι Κούρδοι

43

Από λεπτό σε λεπτό φαίνεται ότι ξεκινά η τουρκική επέμβαση στη Συρία. Το αμερικανικό Bloomberg μετέδωσε νωρίτερα ότι τουρκικές δυνάμεις πέρασαν ήδη τα σύνορα της Τουρκίας με τη βόρεια Συρία και ότι τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν από δυο σημεία κοντά στις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν. Tην έναρξη της επιχείρησης διαψεύδει ωστόσο ο απεσταλμένος του Sputnik. 

Το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι η κουρδική Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας κήρυξε την Τετάρτη γενική επιστράτευση, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Associated Press, καθώς συνεχίζεται η συγκέντρωση τουρκικών δυνάμεων στα σύνορα.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ δείχνει να κωφεύει στη σωρεία επικρίσεων που δέχεται από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους στο εσωτερικό της χώρας για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, ενώ Ρωσία και Ιράν φαίνεται να κάνουν πυρετώδεις σχεδιασμούς για την επόμενη μέρα.

Είναι άξιο λόγου ότι η δημόσια ιρανική τηλεόραση μετέδωσε την αιφνιδιαστική πραγματοποίηση στρατιωτικής άσκησης με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα Ιράν-Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να αναφέρει λεπτομέρειες για τον όγκο των στρατιωτικών δυνάμεων που συμμετέχουν.

Το Ιράν και η Ρωσία παραμένουν σύμμαχοι-κλειδιά του Σύρου προέδρου Άσσαντ ενώ διατηρούν και στρατιωτικές δυνάμεις στο συριακό έδαφος. Δημόσια και οι δύο χώρες αντίκεινται σε μια τουρκική επέμβαση στη Συρία, ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι βλέπουν με καλό μάτι μια συρρίκνωση των κουρδικών δυνάμεων στην περιοχή.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr