Μετά από 18 χρόνια και αλλεπάλληλες αναβολές αρχίζει η εκδίκαση της εν ψυχρώ δολοφονίας 2 αστυνομικών από τον Κώστα Πάσσαρη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών αλλά και για άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Ωστόσο το εδώλιο του κατηγορουμένου παραμένει κενό, καθώς οι ρουμανικές αρχές απέρριψαν το αίτημα έκδοσης του επικίνδυνου κακοποιού, ο οποίος εκτίει πολυετή ποινή κάθειρξης στις ρουμανικές φυλακές, με το σκεπτικό στο ελληνικό αίτημα δεν προσδιόριζε τον ακριβή χρόνο που θα διαρκέσει η δίκη στην Ελλάδα.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για νέα αναβολή της σημερινής δίκης, ακολουθώντας την πρόταση της εισαγγελέως ότι “ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων”.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής ζήτησαν μία σύντομη διακοπή της δίκης, με το σκεπτικό να προλάβουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έκδοσης του Κώστα Πάσσαρη στην Ελλάδα.

“Είμαστε στα όρια της παραγραφής… ” ανέφερε η πολιτική αγωγή με τον συνήγορο υπεράσπισης να τονίζει με τη σειρά του ότι ” οι ανθρωποκτονίες παραγράφονται το 2026. Ο Κώςτας Πάσσαρης θέλει ο ίδιος να προσαχθεί και να ακουστεί να πει αυτά που έγιναν , να αποδεχθεί τις ευθύνες του και να ζητήσει συγγνώμη”.

Η δίκη του διαβόητου κακοποιού για την αιματηρή απόδρασή του το 2001 από το Γενικό Κρατικό Αθηνών είχε αναβληθεί πάμπολλες φορές, καθώς παρά τα κατά καιρούς αιτήματα της Εισαγγελίας μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την έκδοσή του προκύπτουν διαρκώς γραφειοκρατικά προσκόμματα στη συνεννόηση με τις ρουμανικές αρχές.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η δίκη είχε αναβληθεί, επειδή δεν είχε υπάρξει τελική συνεννόηση για τα έξοδα μεταφοράς του Κώστα Πάσσαρη, παρότι η ελληνική πλευρά αποδεχόταν να τα καλύψει.

Η ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ

16 Φεβρουαρίου 2001, ώρα 9:50. Ο Κώστας Πάσσαρης είχε στήσει παγίδα θανάτου στους αστυνομικούς που είχαν αναλάβει τη μεταγωγή του από τις φυλακές στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Στο κεφαλόσκαλο του πρώτου ορόφου ο Πάσσαρης οπλισμένος με πιστόλι που κατάφερε να του «περάσει» συνεργός του άνοιξε πυρ κατά των δύο αστυνομικών Διονύση Αλεβιζόπουλου και Αθανάσιου Δρακόπουλου και ενός υπαλλήλου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Οι δύο αστυνομικοί έπεσαν αιμόφυρτοι στο πάτωμα και ο αδίστακτος κακοποιός κατάφερε να διαφύγει προς το νοσοκομείο Σωτηρία, όπου με την απειλή όπλου ανάγκασε έναν υπάλληλο να επιβιβαστούν σε αυτοκίνητο και να βγει έτσι από τη φρουρούμενη πύλη και να εξαφανιστεί.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΣΑΡΗ

Ο Κώστας Πάσσαρης από την ηλικία των 15 ετών είχε αρχίσει να δείχνει παραβατική συμπεριφορά. Είχε εγκλεισθεί σε αναμορφωτήριο για μικροκλοπές, τίποτα όμως δεν προμήνυε ότι θα εξελισσόταν σε έναν από τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς.
Στα 19 του χρόνια άρχισε τις ληστείες με απειλή όπλου, μάλιστα σε μία από αυτές πυροβόλησε εναντίον αστυνομικών στην Καλλιθέα και συνελήφθη.
Το 2000 μαζί με αλλοδαπούς συνεργούς του, με τους οποίους ανήκε σε συμμορία που διέπραττε ληστείες, άνοιξαν πυρ και πάλι εναντίον αστυνομικών. Σε ένα από τα «τετ α τετ» με την Αστυνομία συλλαμβάνεται και κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του στις φυλακές Κορυδαλλού καταστρώνει το σχέδιο απόδρασής του από το Γενικό Κρατικό, με τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο των δύο αστυνομικών-φρουρών του.

Από το Φεβρουάριο του 2001 έως τα τέλη του ίδιου έτους, ο Πάσσαρης επιδίδεται σε μία σειρά εν ψυχρώ δολοφονιών και αιματηρών ληστειών με τραυματισμούς.
Από τα πυρά του έπεσαν νεκροί ένας υπάλληλος υποκαταστήματος της ΔΕΗ στο Περιστέρι, μία νεαρή αλλοδαπή με την οποία είχε περιστασιακή σχέση και μία γιατρός σε φαρμακείο στην Κυψέλη.

Άγνωστο πώς, ο Πάσσαρης διέφυγε στη Ρουμανία και το Νοέμβριο του 2001 μετά από μία ακόμη αιματηρή ληστεία με δύο νεκρούς σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος συνελήφθη και οδηγήθηκε στις ρουμανικές φυλακές, από όπου αναμένεται να αποφυλακιστεί το καλοκαίρι του 2020.