Tο αργότερο μέχρι τις αρχές του νέου έτους το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που θα αφορά στον διαχωρισμό και στην ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης.
Οι πρόσφατες κακοκαιρίες «Αθηνά» και «Μπάλλος» που δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας του μεγάλου όγκου νερού που έπεσε κυρίως σε Αττική, Εύβοια, Ιόνιο και Βόρεια Ελλάδα, ανέδειξαν για ακόμη μία φορά το… αλαλούμ που επικρατεί σε τέτοιες περιπτώσεις με τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες των φορέων της αυτοδιοίκησης και του κεντρικού κράτους.
Ο διάλογος επί του θέματος είχε ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όταν ο τότε υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε συστήσει αρμόδια επιτροπή, η οποία και αποτύπωσε τα συμπεράσματά της σε έκθεση. Το πόρισμα της έκθεσης αυτής, το οποίο έχει στα χέρια του ο Μάκης Βορίδης, φαίνεται πως δεν αντιμετώπιζε σε βάθος σημαντικά νομικά και συνταγματικά ζητήματα που απορρέουν από τις αρμοδιότητες των φορέων.
«Η συζήτηση για τις αρμοδιότητες εμφανίζει μία πολυπλοκότητα αν και σε μεγάλο βαθμό ορισμένες διατάξεις έχουν καταστήσει τα πράγματα αρκετά σαφή. Λείπει από το κράτος ένα κεντρικό σημείο, το οποίο θα κάνει την αξιολόγηση και τη σωστή κατανομή των διαφόρων αρμοδιοτήτων, όπως αυτές εγκρίνονται από το Κοινοβούλιο. Είχαμε πρόσφατα μία συζήτηση με τον Πρωθυπουργό ότι αυτό το κεντρικό σημείο πρέπει να ενταχθεί στον οργανισμό του υπουργείου Εσωτερικών που θα αναλάβει να κάνει αυτή τη δουλειά και όλα αυτά τα ζητήματα θα μπορούν να αποσαφηνίζονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, μιλώντας στο πρόσφατο Olympia Forum II. Ο προβληματισμός του υπουργού αφορά κυρίως στη δυνατότητα των φορέων που επωμίζονται την εκάστοτε αρμοδιότητα να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν αρκεί ένας φορέας να αναλαμβάνει μία αρμοδιότητα αλλά να διαθέτει και την κατάλληλη υποδομή – τους οικονομικούς πόρους αλλά και το προσωπικό – προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στο ακέραιο στις υποχρεώσεις του.Υπηρεσίεσ αλλοδαπών. Στον πυρήνα αυτής της νομοθετικής ρύθμισης για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών, θα βρίσκονται οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στη λειτουργία των αποκεντρωμένων διοικήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται κάποιες υπηρεσίες που σήμερα ανήκουν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, όπως είναι οι υπηρεσίες αλλοδαπών, μετανάστευσης και αδειών διαμονής αλλά και τα τμήματα αγροτικών υποθέσεων, να μεταφερθούν στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων. Στόχος είναι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις να επικεντρωθούν στον αρχικό τους ρόλο, που δεν είναι άλλος από την εποπτεία των ΟΤΑ.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, από επτά που είναι σήμερα θα αυξηθούν σε 13, όσες δηλαδή και οι περιφέρειες. Αξίζει να σημειωθεί, πως το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται και στη δημιουργία μίας νέας γενικής γραμματείας, ρόλος της οποίας θα είναι ο διαμερισμός των αρμοδιοτήτων στους φορείς της κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης και στόχος της να… ξετυλίξει αυτό το μπερδεμένο κουβάρι ευθυνών και αρμοδιοτήτων.
Στο μεταξύ, όπως έχει πολλάκις αναφέρει και ο Μάκης Βορίδης, καθημερινά στη Βουλή φτάνουν νομοθετήματα, από τα οποία προκύπτουν αρμοδιότητες, χωρίς, ωστόσο, να γίνεται σαφές ποιος πρέπει να κάνει τι. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η εν λόγω δομή, που θα λειτουργεί όπως ένα κέντρο ελέγχου, θα παρακολουθεί τα νομοθετήματα προς ψήφιση και θα εντοπίζει τις αρμοδιότητες που απορρέουν από αυτά, λαμβάνοντας υπόψη το υπάρχον νομικό πλαίσιο αλλά και τις συγκρούσεις που μπορεί να υπάρχουν ενδεχομένως με άλλα νομοθετήματα. Στη συνέχεια, θα κατανέμει τις αρμοδιότητες στις υπηρεσίες εκείνες, που θα μπορούν να τις αναλάβουν, εκεί δηλαδή που υπάρχουν ή που κρίνεται ότι μπορούν να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να τις αναλάβουν.
Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για ανακατανομή των αρμοδιοτήτων ανάλογα με τη δυναμική που έχει ο κάθε φορέας κι εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο από τη συσταθείσα γενική γραμματεία. Γνώμονας πάντα θα είναι η ικανότητα του εκάστοτε φορέα να φέρνει εις πέρας τις αρμοδιότητες, έχοντας τις ζητηθείσες προϋποθέσεις.
Πηγή: Τα Νέα