Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι αγοραστές είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο από την 1η Απριλίου και στο εφεξής και κάθε συμβόλαιο θα διακοπεί εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές, υπέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σύμφωνα με το Reuters.

“Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές πλέον για κάθε  παράδοση του φυσικού αερίου,  αρχής γενομένης της αυριανής, δήλωσε ο Πούτιν.

«Εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως αθέμιτη υποχρέωση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπία – ιδίως σε αυτή την περίπτωση- . Υπάρχοντα συμβόλαια θα ακυρώνονται αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.»

Η  αλλαγή αυτή προφανώς έχει ως στόχο να ενισχύσει την εθνική κυριαρχία της Ρωσίας, η οποία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε όλα τα συμβόλαια. Με βάση το διάταγμα, του Πούτιν, οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Gazprombank για το φυσικό αέριο που εισάγουν. Ο ξένος αγοραστής θα καταθέτει συνάλλαγμα σε έναν ειδικό λογαριασμό, αποκαλούμενο «λογαριασμό Κ».

Η Gazprombank στη συνέχεια θα αγοράζει ρούβλια για λογαριασμό του και θα τα μεταφέρει σε έναν άλλο «ειδικό λογαριασμό Κ». Κατόπιν, η τράπεζα θα μεταφέρει τα ρούβλια από τον «λογαριασμό Κ» του ξένου αγοραστή στους λογαριασμούς της Gazprom. Η Gazprombank μπορεί να ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς χωρίς να απαιτείται η παρουσία κάποιου εκπροσώπου του ξένου αγοραστή.

«H απόφαση Πούτιν δεν ακουμπά τα μακροχρόνια συμβόλαια»

H απάντηση στον σάλο που έχει ξεσπάσει έρχεται από αρμόδιες πηγές που απαντούν ότι η απόφαση Πούτιν δεν “ακουμπά” τα μακροχρόνια συμβόλαια, σύμφωνα με το Capital.gr  και συμπληρώνουν ότι το  θέμα θα εξεταστεί “όταν και εάν μας ενημερώσουν από τη Gazprom”.

Σίγουρα για τους αγοραστές του ρωσικού φυσικού αερίου σε ημερήσιο ή μηναίο προϊόν, η απόφαση συνεπάγεται ότι η αποπληρωμή θα πρέπει να γίνει σε ρούβλια εάν το ζητήσει η Gazprom, καταλήγουν οι αρμόδιες πηγές. Σε κάθε περίπτωση αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται με “διατάγματα” .

Εξάλλου  η μακροχρόνια σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom περιλαμβάνει ρητή πρόβλεψη ότι οι αποπληρωμές των ποσοτήτων γίνονται σε ευρώ και όχι σε άλλο νόμισμα, επομένως η οποιαδήποτε τροποποίηση της σύμβασης μπορεί να γίνει μόνο μετά από διαπραγματεύσεις και με τη συμφωνία των δύο μερών.

Πηγή capital.gr