Ο Κωστής Χατζηδάκης από το Ρέθυμνο όπου βρίσκεται εκπροσωπώντας την κυβέρνηση για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου μίλησε για το διακύβευμα των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με τον ίδιο οι ευρωεκλογές δεν είναι μία κάλπη για να ψηφίσουμε κόμματα διαμαρτυρίας, ούτε να στείλουμε δήθεν μηνύματα που τελικά στρέφονται εις βάρος όλων.
Οι ευρωεκλογές, σύμφωνα πάντα με τον κύριο Χατζηδάκη, είναι μία εθνική κάλπη που αφενός επιβεβαιώνουν την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, αφενός πρέπει να στείλουν ανθρώπους που μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια την Ελλάδα στην Ευρώπη. ‘Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι ευρωεκλογές είναι ένας κρίσιμος σταθμός, είναι μια εθνική κάλπη, δεν είναι ώρα να πετάξουμε την ψήφο μας, διότι από τις ευρωεκλογές βγαίνουν μηνύματα. Το μήνυμα που θα έπρεπε να βγει είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει την πορεία της στηριζόμενη στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που μπορεί αφενός να εκπροσωπήσει αποτελεσματικά την Ελλάδα στην Ευρώπη, είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα της χώρας που μπορεί όμως να κάνει και όλες τις αναγκαίες προσπάθειες στο εσωτερικό της χώρας για να ανέβει η πατρίδα μας ακόμα ψηλότερα». Στο ίδιο πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «οι ευρωεκλογές δεν είναι μία κάλπη απλά και μόνο για να ψηφίσουμε μικρά περιφερειακά κόμματα νομίζοντας ότι στέλνουμε μηνύματα τα οποία τελικά στρέφονται εις βάρος μας, εις βάρος των Ελλήνων πολιτών, διότι την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών πρέπει να συνεχίσουμε να συνδυάζουμε ένα σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής από τη μία πλευρά, με την πολιτική σταθερότητα από την άλλη. Επομένως, ένα πολιτικό μωσαϊκό δεν θα βοηθούσε πολύ την κατάσταση και είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες το συνειδητοποιούν για αυτό άλλωστε στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία είναι μακράν μπροστά». Συμπλήρωσε μάλιστα: «Δεν ισχυριστήκαμε ότι δεν έχουμε δρόμο να κάνουμε και έχουμε θέση βασικό μας στόχο μετά την κρίση της περασμένης δεκαετίας, την επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης. Σε αυτό μας βοηθάει ότι έχουμε πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης, αυτή την ώρα, σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης. Η πορεία της οικονομίας της χώρας αναγνωρίζεται παντού και η Ελλάδα θεωρείται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και από όλα τα διεθνή έντυπα ως η θετική έκπληξη της Ευρώπης. Θα προχωρήσουμε μπροστά συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σοβαρότητα από τη μία πλευρά, με τις αναπτυξιακές πολιτικές από την άλλη, διότι αυτό αυξάνει το εισόδημα, αυτό βοηθάει τους εργαζόμενους και τους ασθενέστερους οικονομικά να ανέβουν ακόμα πιο ψηλά».
Η Ελλάδα κατάφερε πολλά στην οικονομία τα τελευταία έτη
Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε τα επιτεύγματα της Ελλάδας στην οικονομία τα τελευταία τέσσερα έτη, αναφέροντας ότι αυτά βελτιώνουν την ζωή των Ελλήνων πολιτών αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση της ανεργία και τη δημιουργία 400.000 θέσεων εργασίας, τη νέα αύξηση του βασικού μισθού που ανακοινώνεται σε λίγες ημέρες καθώς και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους. «Από το 2019 και μετά, από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η οικονομία έχει ανέβη αρκετά σκαλιά ψηλότερα. Έχουν δημιουργηθεί 400.000 καινούργιες θέσεις εργασίας και αντίστοιχα έχει περιοριστεί η ανεργία από το 17,5% περίπου στο 10%. Έχει ανέβει ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ και την επόμενη εβδομάδα θα ανέβει ακόμα περισσότερο. Αντίστοιχα έχει ανέβει ο μέσος μισθός. Οι καταθέσεις έχουν ανέβει από 150 δισεκατομμύρια σε 200 δισεκατομμύρια και το 60% της αύξησης αυτής, στηρίζεται σε παραπάνω καταθέσεις των νοικοκυριών. Η Ελλάδα συνεχίζει μπροστά με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν ακόμα πιο πολύ την οικονομία». Όπως τόνισε ο υπουργός, είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εβδομάδα ένα περιοδικό διεθνούς κύρους, το Economist κατέταξε την Ελλάδα πρώτη σε ολόκληρο τον κόσμο στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα μπροστά τις μεταρρυθμίσεις για όφελος της πατρίδας μας και των ασθενέστερων συμπολιτών μας. Προχωρώντας με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές».
Σχετικά με την αξιολόγηση του οίκου Moodys, και τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στην Ελλάδα, ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «όλοι μας επισημαίνουμε την ανάγκη να προχωρήσουμε σε μία σειρά διαρθρωτικών αλλαγών. Γι’ αυτό το λόγο φέραμε το νομοσχέδιο με 11 πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Γι’ αυτό το λόγο φέραμε το νομοσχέδιο για την ίδρυση παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και για αυτό το λόγο πρόσφατα η κυβέρνηση πέρασε δύο διαφορετικά νομοσχέδια ακριβώς για την επιτάχυνση των δικών. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Εμείς στο υπουργείο Οικονομικών, για παράδειγμα, έχουμε μπροστά μας τη μεταρρύθμιση των θυγατρικών του υπερταμείου έτσι ώστε να γίνουν πολλές μικρές ΔΕΗ στην Ελλάδα και αναφέρομαι σε εταιρείες όπως, είναι για παράδειγμα, τα ΕΛΤΑ και τα λοιπά, και έχουμε να φέρουμε και ένα νομοσχέδιο για την ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προώθηση της καινοτομίας. Διότι με αυτόν τον τρόπο, θα ενισχύσουμε την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας».
Μιλώντας για την περιφέρεια και περιοχές της χώρας είπε: «Η Κρήτη είναι από τις πρωτοπόρες περιοχές και Περιφέρειες της χώρας όσον αφορά στην ανάπτυξη. Νομίζω εδώ συντελούν δύο πράγματα: πρώτον ότι έχουμε ένα δυναμικό, μία δυναμική κοινωνία, μια δυναμική παραγωγική κοινωνία και από την άλλη βεβαίως συντελεί ο τουρισμός. Να υπενθυμίσω πως πέρυσι ήταν χρονιά-ρεκόρ στην Ελλάδα, όλων των εποχών, τόσο όσον αφορά στα έσοδα όσο και όσον αφορά αφίξεις και είμαστε πολύ αισιόδοξοι και για αυτή τη χρόνια. Η Κρήτη ανεβαίνει όσο ανεβαίνει συνολικά η πατρίδα μας και η ελληνική οικονομία. Ένα έργο το οποίο για χρόνια είχε συζητηθεί αλλά δεν είχε προχωρήσει ο ΒΟΑΚ παίρνει πλέον σάρκα και οστά, και αυτό νομίζω είναι εξαιρετικά σημαντικό».