Την τρίτη ομάδα ομήρων που απελάθηκε από τη Χαμάς και παραδόθηκε στον Ερυθρό Σταυρό τόνισε τηλεοπτικός σταθμός της Αιγύπτου. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στο στρατό από τον Ερυθρό Σταυρό, 17 όμηροι τους έχουν παραδοθεί από τη Χαμάς. Οι IDF λένε ότι στους ομήρους περιλαμβάνονται 14 Ισραηλινοί πολίτες και τρεις ξένοι υπήκοοι.

Η Χαμάς σε ανακοίνωσή της νωρίτερα ανέφερε ότι απελευθέρωσε έναν όμηρο με ρωσική υπηκοότητα. Λέει ότι η κίνηση αυτή έρχεται «ως απάντηση στις προσπάθειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και σε ένδειξη εκτίμησης της ρωσικής θέσης για την υποστήριξη του παλαιστινιακού αγώνα ]. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλείται τη Χαμάς λέγοντας ότι ο όμηρος έχει ήδη παραδοθεί στον Ερυθρό Σταυρό.

Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η εκεχειρία συνεχίζει να τηρείται χωρίς εμπόδια, τονίζοντας ότι 120 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν σήμερα στον παλαιστινιακό θύλακα από την Αίγυπτο. Παράλληλα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σήμερα σε αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα ότι ενδέχεται ένας Αμερικανός υπήκοος να συγκαταλέγεται στους ομήρους που θα απελευθερωθούν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι Αμερικανοί θα απελευθερωθούν σήμερα. Τουλάχιστον ένας Αμερικανός θα αφεθεί ελεύθερος σήμερα. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ποιος/α θα είναι ή ότι σίγουρα αυτό θα συμβεί γιατί μέχρι να δούμε έναν Αμερικανό να βγαίνει από τη Γάζα με ασφάλεια και να φτάνει στα αγαπημένα του πρόσωπα, δεν θα έχουμε πλήρη επιβεβαίωση», τόνισε. Το CNN μετέδωσε νωρίτερα ότι «για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε ισχύ η προσωρινή εκεχειρία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ένας Αμερικανός υπήκοος αναμένεται να είναι μεταξύ των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν» σήμερα.

Έως τώρα, έχουν αφεθεί ελεύθεροι 26 Ισραηλινοί, 14 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος, που είχαν απαχθεί από ενόπλους της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Από την άλλη πλευρά έχουν αφεθεί ελεύθεροι 78 Παλαιστίνιοι (στην πλειοψηφία τους γυναίκες και νέοι), που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς εμποδίζει την είσοδο βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δημοσιεύοντας μια εικόνα ενός σημείου ελέγχου, όπως λέει, που έχει στήσει η ομάδα. «Αυτό συνέβη πριν από περίπου μία ώρα στο δρόμο που οδηγεί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», γράφει ο Συντονιστής Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) σε μια ανάρτηση στο X. «Ένα σημείο ελέγχου της Χαμάς μπλόκαρε τα φορτηγά που παρέδιδαν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της βόρειας Γάζας. «Για τη Χαμάς, οι κάτοικοι της Γάζας είναι η τελευταία τους προτεραιότητα», λέει η COGAT.

Νωρίτερα, η COGAT ανακοίνωσε ότι 200 ​​φορτηγά βοήθειας εισήλθαν στη Λωρίδα, με μερικά να προορίζονται για το βόρειο τμήμα του θύλακα. Η βοήθεια —συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών— εισέρχεται στη Λωρίδα ως μέρος της προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ. Χθες το βράδυ, η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας ομήρων καθυστέρησε εν μέσω ισχυρισμών της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς ότι το Ισραήλ πρεπει «να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας σχετικά με την είσοδο φορτηγών βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας».