Παρά τις παραχωρήσεις των Βρυξελλών, όπου συνεδριάζουν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες, ο θυμός των αγροτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υποχωρεί. Και μολονότι αυτός ο θυμός δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο μενού των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, εκατοντάδες τρακτέρ έφτασαν σήμερα από νωρίς στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως οι φόροι και τα αυξανόμενα κόστη.

Η διαμαρτυρία δεν εξελίχθηκε ειρηνικά, όπως διαβεβαίωναν τις προηγούμενες μέρες εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου. Αγρότες εκτόξευσαν αυγά και πέτρες εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανάβοντας φωτιές κοντά στο κτίριο και έριξαν πυροτεχνήματα. Διαδηλωτές προσπάθησαν να ρίξουν τους φράκτες που είχε υψώσει η αστυνομία μπροστά από το κοινοβούλιο -λίγα τετράγωνα από το χώρο διεξαγωγής της συνόδου κορυφής-, όμως οι αστυνομικοί τους απώθησαν με εκτοξευτήρες νερού. Οι αστυνομικοί έκαναν επίσης χρήση δακρυγόνων.

Τοπικός αξιωματούχος είπε ότι ένα άγαλμα στην πλατεία κοντά στο κοινοβούλιο, στην οποία συγκεντρώθηκαν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, υπέστη ζημιές.

Μείζονες οδικές αρτηρίες στις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αποκλεισθεί από περίπου 1.300 τρακτέρ, σύμφωνα με εκτίμηση της αστυνομίας. Αγρότες από την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν επίσης στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας με εξάρτυση για την αντιμετώπιση ταραχών φυλάει τα φράγματα που έχουν στηθεί γύρω από το χώρο όπου συναντώνται οι ηγέτες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

28250346.jpg

Σύμφωνα με την αστυνομία περίπου 1.000 τρακτέρ έχουν περικυκλώσει το κτίριο το οποίο έχει «οχυρωθεί» από αστυνομικές δυνάμεις.

28250333.jpg
28250332.jpg

Πρωθυπουργός Βελγίου: Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα των αγροτών

«Πρέπει να συζητήσουμε στο Συμβούλιο το θέμα των αγροτών, γιατί οι ανησυχίες που έχουν είναι εν μέρει θεμιτές», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, λίγο πριν ξεκινήσουν οι μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

«Η κλιματική μετάβαση είναι βασική προτεραιότητα για τις κοινωνίες μας», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες μας μπορούν να είναι εταίροι σε αυτό και να μετέχουν στις συζητήσεις», τόνισε. Σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο διοικητικός φόρτος που έχουν θα παραμείνει σε λογικά πλαίσια» και τόνισε ότι οι ανακοινώσεις της Επιτροπής για παρέκκλιση κατά ένα έτος από την αγρανάπαυση «δίνουν λίγο περισσότερο οξυγόνο» στους αγρότες.