Στις αλήθειες και στους μύθους για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Μιλώντας στον Σκάι αναφέρθηκε στις ανατροπές σε εισφορές και συντάξεις αλλά και στα αναδρομικά στους συνταξιούχους.
Ο κ. Βρούτσης εκτίμησε ότι θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά των συντάξεων μετά τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση τα νέα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης.
Ανέφερε πως οι αυξήσεις ενδέχεται να φτάσουν έως και τα 252 ευρώ τον μήνα για περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.
Χαρακτηριστικά είπε ότι τον Ιούνιο αναμένεται η εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών από την 1η Οκτωβρίου 2019 και η χορήγηση αυξήσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Ο κ. Βρούτσης αναφερόμενος στην αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το σύνολο των δικαστικών διεκδικήσεων των συνταξιούχων, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την όποια απόφαση, με γνώμονα και τις αντοχές της οικονομίας.
Σημείωσε ότι το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες αποσυνδέει την ασφαλιστική εισφορά από το εισόδημα. Θα αποτελείται από έξι ασφαλιστικές κατηγορίες ελεύθερης επιλογής, τις οποίες θα επιλέγει ο ασφαλισμένος κάθε αρχή του έτους ανάλογα με τον δικό του προγραμματισμό και συμφέρον.
Για τους 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες σημείωσε ότι η κατώτατη εισφορά αυξάνεται στα 210 από 185 ευρώ, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα οι επαγγελματίες θα έχουν μειωμένη φορολόγηση και δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.
Για τους αγρότες, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι διατηρείται το προστατευτικό περιβάλλον σχετικά με τις μειωμένες εισφορές τους, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη στον νέο ασφαλιστικό νόμο για όσους συνταξιούχους αγρότες θέλουν να εργαστούν, ώστε να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους.
Ο κ. Βρούτσης, προανήγγειλε τον εκ νέου επανυπολογισμό του συνόλου των συντάξεων (περίπου 4,5 εκατομμύρια συντάξεις εκ των οποίων 2,8 εκατομμύρια κύριες). Συνολικά, οι ωφελούμενοι θα φθάσουν το ένα εκατομμύριο, τόσο από την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού της σύνταξης για περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, όσο και από την αναπροσαρμογή των επικουρικών, με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.
Οι αυξήσεις, κατά τον υπουργό Εργασίας, αφορούν παλαιούς συνταξιούχους, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 30 έτη ασφάλισης.
Μέρος των 250.000 δικαιούχων, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου με πολλά έτη ασφάλισης.
Περίπου 300.000 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης, οι οποίοι θα λάβουν από 5 έως 200 ευρώ, κατά περίπτωση. Για τις εξαιρετικά περιορισμένες αυξήσεις που έλαβαν συνταξιούχοι το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Γιάννης Βρούτσης διευκρίνισε ότι οφείλονται στη μείωση της παρακράτησης φόρου και όχι στις προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού, το οποίο δεν έχει ακόμη ψηφιστεί.
Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε την απονομή από την 1η Ιουνίου της ψηφιακής σύνταξης και ενίσχυση των ρυθμών εκκαθάρισης των εκκρεμών ασφαλιστικών υποθέσεων (ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο), με προοπτική την έκδοση σύνταξης μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης.
Την διατήρηση ως βάσης υπολογισμού της σύνταξης στον ιδιωτικό τομέα, του 13ου και του 14ου μισθού. Την μείωση από την 1η Ιουλίου των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση κατά περίπου μια ποσοστιαία μονάδα με προοπτική σταδιακού περιορισμού κατά τέσσερις μονάδες, συνολικά. Την εξέταση της μείωσης της εισφοράς υγείας για τους μισθωτούς.
Την επανεξέταση της βάσης υπολογισμού της σύνταξης για τους προερχόμενους από τις Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η οποία περιορίζεται με βάση τις διατάξεις του υπό προώθηση νομοσχεδίου.
Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης και την παροχή φορολογικών κινήτρων για την επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης από όσους πολίτες το επιθυμούν, συμπληρωματικά στο δημόσιο σύστημα συνταξιοδότησης.
Διαβεβαίωσε ότι η ενοποίηση ΕΦΚΑ με ΕΤΕΑΕΠ, δεν θα οδηγήσει και στην συγχώνευση της κύριας με την επικουρική σύνταξη, Τόνισε ότι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού είναι εξασφαλισμένη έως το 2070.
Αλήθειες και μύθοι για το Ασφαλιστικό
Ο κ. Βρούτσης είπε για τον νέο νόμο για τι ασφαλιστικό, «έχοντας την εμπειρία του 2012-14, κληρονομώντας τον κ. Κουτρουμάνη και τον κ. Λοβέρδο βλέποντας την εξέλιξη με τον κ. Κατρούγκαλο ότι είμαστε στο τέλος μιας περιπέτειας που έχει αίσιο τέλος. Έχω την αίσθηση ότι φτάσαμε στο τέλος μιας δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής, και καταλήγουμε σε ένα ασφαλιστικό που θα έχει διάρκεια, βιωσιμότητα, θα ξαναγίνει ελκυστικό, ο κόσμος θα αποκτήσει εμπιστοσύνη και δεν θα έχει ανατροπές. Είναι το πρώτο ασφαλιστικό στην ιστορία που θα κατατεθεί στη Βουλή με πλήρη αναλογιστική μελέτη, κάτι που έλειπε στο παρελθόν».
Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι την 1η Ιουνίου του 2013 «η Ελλάδα γνώρισε το ασφαλιστικό της», προσθέτοντας ότι από τότε «μπορούμε με ακρίβεια χιλιοστού να γνωρίζουμε σε κάθε παρέμβασή μας, τι θα βγαίνει στο μέλλον. Αυτός ο νόμος φτιάχτηκε από υπαλλήλους του υπ. Εργασίας οι πολιτικές κατευθύνσεις δόθηκαν από τη πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ξέρουμε που θέλει να πάει ο νόμος και οι προβολές του είναι μέχρι το 2070. Μετά το 2030, φτάνουμε σε ένα σημείο που η συνταξιοδοτική δαπάνη φτάνει στο μ.ο της Ευρώπης. Η Ελλάδα θα έχει ένα ασφαλιστικό, το οποίο η συνταξιοδοτική της δαπάνη, θα εξελίσσεται με βάση τα οικονομικά της χώρας στο μ.ο των ευρωπαϊκών χωρών των ‘19’».
Για το νόμο Κατρούγκαλου που δεν καταργήθηκε, αλλά διορθώθηκε σε μερικά σημεία, κρατώντας τη βασική του φιλοσοφία όπως το ενιαίο σύστημα, τον τρόπο υπολογισμού συντάξεων που μένουν ως έχουν, ο κ. Βρούτσης είπε: «Κάνουμε δομικές αλλαγές γιατί όταν αλλάξεις αυτή τη στιγμή τη φιλοσοφία του ασφαλιστικού, όσο αφορά τις κύριες συντάξεις και το μετατρέψεις σε ένα ανταποδοτικό ασφαλιστικό, είναι μια δομική αλλαγή. Όταν στους ελεύθερους επαγγελματίες, 1.5 εκατ. πληθυσμό, αλλάζεις τη φιλοσοφία και από ένα συνδεδεμένο από τη φορολογία σύστημα το πας σε ένα καθαρά ελεύθερο σύστημα, που ο καθένας μπορεί να επιλέξει για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού. Πριν το νόμο Κατρούγκαλου ήταν οι ονομαζόμενες κλάσεις, που συνδεόταν με τα χρόνια (πλήρωνες περισσότερο αν είχες περισσότερα χρόνια στο επάγγελμα). Μετά πήγαμε στο νόμο Κατρούγκαλου που συνδέεται με το εισόδημα. Τώρα πάμε σε ένα σύστημα 7 ελεύθερων κατηγοριών, που ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να επιλέξει στην αρχή κάθε χρόνου ελεύθερα, τη κατηγορία που θέλει, και να τη διατηρήσει όλο το χρόνο. Την επόμενη χρονιά ανεβαίνει, τη διατηρεί, αυτό είναι καινοτομία. Είναι δομική αλλαγή με το νόμο Κατρούγκαλου».
Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «η μεγαλύτερη αλλαγή είναι το τρίτο, τέταρτο και πέμπτο κεφάλαιο του ασφαλιστικού (ηλεκτρονικός ΕΦΚΑ)», προσθέτοντας ότι «θα αλλάξει η χώρα και αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα».
Είπε ότι ο νόμος είναι διατυπωμένος σε 170 σελίδες διότι «κάθε φορά που θες να αλλάξεις κάτι, παραμετρικά αλλάζουν πάρα πολλά πράγματα για οποία πρέπει να κάνεις προβλέψεις».
Ο νέος e-ΕΦΚΑ
Σχετικά με τις βασικές συνέπειες του νόμου Κατρούγκαλου που μπορεί να γίνονται λίγο δικαιότερες, αλλά παραμένουν, όπως το χάσμα των νέων με τους παλιούς συνταξιούχους και πως το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης σε σχέση με το προνοιακό θα παραμένει πάρα πολύ μικρό για τους περισσότερους, ο υπουργός Εργασίας τοποθετήθηκε: «Όταν κάνεις μια αλλαγή σε έναν ασφαλιστικό νόμο και ειδικά στη χώρα μας που οι δομικές αλλαγές άρχισαν από το 2010 (περίοδος κρίσης), και κάναμε από το 3863 νόμος Λοβέρου-Κουτρουμάνη, 4093 νόμος Βρούτση, 4387 νόμος Κατρούγκαλου, φτάνουμε τώρα στο τέλος μιας διαδικασίας όπου γίνονται δομικές ανατροπές. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι θα αλλάξουμε τη βάση, δηλαδή τον τρόπο υπολογισμού, ούτε ότι θα δώσουμε ασύστολα αυξήσεις. Είπαμε ότι θα αλλάξουμε τη φιλοσοφία του συστήματος, θα το κάνουμε ανταποδοτικό και θα αποσυνδέσουμε και τον κατώτατο μισθό, και τοφορολογικό από το ασφαλιστικό, και κυρίως, είχαμε σηκώσει τη ‘σημαία’ ότι θα δημιουργήσουμε ένα νέο περιβάλλον για εργαζόμενους και ασφαλισμένους που όλοι πλέον θα απολαμβάνουν υπηρεσίες χωρίς γραφειοκρατία. Εδώ ολοκληρώνεται το ασφαλιστικό, δεν υπάρχει παραπέρα. Η ενοποίηση που κάνουμε με το επικουρικό, το εφάπαξ, κάτω από τη μεγάλη ομπρέλα ενός μεγάλου δημόσιου οργανισμού που θα λέγεται e-ΕΦΚΑ, και θα είναι ψηφιοποιημένος και κάνουμε εθνική προσπάθεια που αν τη 1η Ιουνίου καταφέρουμε να βγάλουμε τις πρώτες ψηφιακές συντάξεις, θα είναι επανάσταση».
Οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και οι συντελεστές αναπλήρωσης
Ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε για όσους συνταξιούχους είπαν ότι βρήκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αύξηση ένα ευρώ ή 15, ότι «ο νόμος δεν ψηφίστηκε ακόμα. Αυτά (τα ποσά) που είδαν οι συνταξιούχοι αυτό το διάστημα, είναι η αλλαγή του φορολογικού νόμου. Οι συνταξιούχοι που παίρνουν μέχρι 1000 ευρώ, πήραν όλοι 15 ευρώ αύξηση και οι από 1000 ευρώ και άνω πήραν από ένα έως 10 ευρώ. Αυτές οι αυξήσεις αφορούν την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας. Ο ασφαλιστικός νόμος δεν έχει πάει ακόμα στη Βουλή».
Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «αυτός ο ασφαλιστικός νόμος είναι δύο περιοχές. Οι υφιστάμενοι, δηλαδή οι σημερινοί συνταξιούχοι, το πιο σημαντικό όμως είναι το δάσος, δηλαδή οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, οι σημερινοί εργαζόμενοι, τα νέα παιδιά που θα μπουν στην εργασία. Όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι, από την ώρα που θα βγουν με αυτό το νόμο στη σύνταξη τότε να ξέρουν ότι θα πάρουν αύξηση συγκριτικά με το νόμο Κατρούγκαλου εφόσον έχουν 30 χρόνια και μια μέρα. Άρα όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι θα έχουν αυτή την αύξηση (με το νέο νόμο όταν βγουν στη σύνταξη)». Χαρακτήρισε το νέο νόμο πιο ελκυστικό από το νόμο Κατρούγκαλου και δίνει «κίνητρο παραμονής».
Διευκρίνισε ότι και όσοι έχουν πάρει σύνταξη με αιτήσεις μετά το νόμο Κατρούγκαλου, θα πάρουν και αυτοί αναδρομικά από 1/10.
Στην ερώτηση ότι από το νόμο Κατρούγκαλου και μετά έχουν βγει στη σύνταξη μέχρι σήμερα 250.000 άνθρωποι. Από αυτούς μόνο 60-70.000 είχαν πάνω από 30 χρόνια, άρα αυτοί είναι που θα δούνε αύξηση; Ο κ. Βρούτσης απάντησε: «Αυτοί θα δούνε όλοι αύξηση μετά το νόμο Κατρούγκαλου εφόσον έχουν 30 χρόνια και μία μέρα. Υπάρχουν και οι προγενέστεροι που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν προσωπική διαφορά άρα θα πάρουν αύξηση στα 30 χρόνια και μία μέρα. Το σύστημα αλλάζει φιλοσοφία, λέει μείνε στην αγορά εργασίας. Δεύτερον, όσοι έχουν προσωπική διαφορά, υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Η μία περίπτωση είναι ο λογιστικός συμψηφισμός με την αύξηση να υπερκαλύπτεται από τη προσωπική διαφορά άρα δεν θα δει στη τσέπη του. Θα δει όμως μετά τη 1η Ιανουαρίου 2023 όταν θα ξεκινήσει η σταθμική αύξηση των συντάξεων ή αν η αύξηση υπερκαλύπτει τη λογιστική διαφορά, τότε θα δει αύξηση. Το πιο σημαντικό όμως είναι το μέλλον. Όλοι οι εργαζόμενοι οι σημερινοί, θέλω να ξέρουν ότι το συμφέρον τους είναι να παραμείνουν στην αγορά εργασίας. Αυτό για τους μισθοτούς. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουμε κάνει μια καινοτομία».
Έως τον Ιούνιο οι αυξήσεις στις συντάξεις και τα αναδρομικά
Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι ευελπιστεί πως οι συντάξεις (και τα αναδρομικά) θα κατατεθούν έως τον Ιούνιο (με τον νέο υπολογισμό). «Είμαι πάντα πολύ προσεχτικός γιατί μετά τη ψήφιση του νόμου θα ακολουθήσουν κάποια στάδια. Πρώτα να βγει το φύλλο της κυβέρνησης και μετά να προετοιμαστεί ο νέος e-ΕΦΚΑ, να κάνει επανα-υπολογισμό των συντάξεων. Θα γίνει restart σε όλο το ασφαλιστικό. Πρέπει να δοθούν και τα αναδρομικά μαζί από 1/10 και φυσικά οι νέες συντάξεις. Δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ, όλα είναι εκεί, έτοιμα να δοθούν».
Τι αλλάζει στις συντάξεις των ενστόλων
Στην ερώτηση ότι οι ένστολοι αδικούνται με το 0,5 πάνω από τα 40 χρόνια (γιατί όλοι με τα 6μηνα τους βγαίνουν πάνω από το 40 άρα τους κόβεται η σύνταξη) και αν είναι σωστό να τους δίνεται το μήνυμα ότι θα πάρουν λιγότερη σύνταξη ο κ. Βρούτσης είπε: «Δεν αφορά πάρα πολλούς είναι λίγες περιπτώσεις. Είναι οι επίλεκτες μονάδες είτε οι ιπτάμενοι είτε πυροτεχνουργοί στην αστυνομία. Το σύστημα ισορροπεί στα 45 χρόνια, μετά τα 45 δημιουργείται αυτό που λέτε (απευθυνομένος στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα), δεν αλλοιώνεται το θέμα των πλασματικών αυτά παραμένουν ως νόμοι. Αν είναι κάτι είναι ο μόνος αστερίσκος στο ν/σ για μια κατηγορία που προσωπικά σέβομαι και η κυβέρνηση στο σύνολό της. Είναι κάτι το οποίο είναι ανοιχτό».
Δεν αλλάζει 13ος και 14ος μισθός
Ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι δεν αλλάζει ο τρόπος προϋπολογισμού σημειώνοντας ότι παραμένει και ο 13ος και ο 14ος μισθός (ο οποίος υπάρχει ήδη στον ιδιωτικό τομέα).
Επικουρικές συντάξεις – αυξήσεις έως 200 ευρώ
Ο κ. Βρούτσης είπε ότι ο νόμος για τις επικουρικές συντάξεις κρίθηκε αντισυνταγματικός και η κυβέρνηση «πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση και να βγάλει το νέο νόμο πάνω στην απόφαση της Δικαιοσύνης. Κόβεται η περικοπή των 1300 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής και είναι ένας αριθμός που θα προσεγγίσει τις 280-300.000, οι οποίοι θα πάρουν ένα ποσό από πέντε έως 200 ευρώ μεσοσταθμικά, με μέση τιμή τα 99,5 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτά θα δοθούν μαζί με τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων με μία δόση την ημέρα που θα δοθούν όλα και θα καταβληθούν από 1/10/2019 (αναδρομικά)».
Ο κ. Βρούτσης απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενοποιηθεί η κύρια με την επικουρική σύνταξη λέγοντας ότι «γίνεται διοικητική ενοποίηση και ολοκληρώνεται πλέον το σύστημα το ασφαλιστικό της χώρας μας. Δημιουργείται ο νέος e-ΕΦΚΑ ο οποίος μέσα του ενσωματώνει διοικητικά και οργανωτικά τους δύο τελευταίους φορείς απονομής συντάξεων επικουρικής και εφάπαξ». Πρόσθεσε ότι 800 νέοι υπάλληλοι θα εμπλουτίσουν με τη φρεσκάδα τους τον νέο e-ΕΦΚΑ που έρχονται από το ΕΤΕΑΕΠ. Ο κ. Βρούτσης είπε ότι θα βγαίνουν ενιαία, κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ.
Ο υπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης στην υγεία «χωρίς αυτό να υποτιμάει τον σημαντικότατο ρόλο των δημόσιων νοσοκομείων». Είπε για την ιδιωτική ασφάλιση ότι θέλει θεσμικά κίνητρα, «φορολογικά κίνητρα περισσότερο και πρέπει να ενδυναμώσουμε τον τρίτο πυλώνα, την ιδιωτική ασφάλιση, συμπληρωματικά πάνταστη δημόσια».
e-ΕΦΚΑ
Είναι ο ηλεκτρονικός, ψηφιακός, εθνικός φορέας ηλεκτρονικής ασφάλισης. Ο κ. Βρούτσης είπε ότι «έχει γίνει προετοιμασία για την ψηφιακή διασύνδεση του κράτους με το ασφαλιστικό. Το χρονοδιάγραμμα λέει ότι 1η Ιουνίου 2020 το 1/3 των νέων συντάξεων θα βγει ψηφιακά. Φεβρουάριος του 2021 το υπόλοιπο 1/3 των νέων συντάξεων θα βγει ψηφιακά και τέλος του 2021 ευελπιστούμε το 85% των νέων συντάξεων να βγαίνουν ψηφιακά». Είπε ότι τώρα ψηφιοποιείτε όλο το σύστημα της αίτησης, συνδέεται με τον e-ΕΦΚΑ, με όλο το κράτος για να πάρει τη πληροφορία, και πλέον οι νέες συντάξεις με βάση την ηλεκτρονική αίτηση, θα έρθει και η ηλεκτρονική απονομή».
Πηγή: Σκαι