Αύξηση του εισοδήματος των συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών από 1ης Ιανουαρίου 2020 μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και αύξηση στις επικουρικές συντάξεις από τα 1.300 ευρώ και πάνω από την ημέρα ψήφισης του νέου ασφαλιστικού, περιλαμβανομένων των αναδρομικών, με βάση την απόφαση του ΣτΕ ανακοίνωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Γιάννης Βρούτσης.
Ο υπουργός Εργασίας είπε χαρακτηριστικά: «To εισόδημα των συνταξιούχων θα αυξηθεί και λόγω της μείωσης της φορολογίας. Ο φορολογικός συντελεστής 22% μέχρι 10.000 ευρώ θα μειωθεί στο 9%, αυτό δίνει αύξηση του διαθέσιμου φορολογικού εισοδήματος των συνταξιούχων από 1ης Ιανουαρίου και αφορά και τους μισθωτούς και τους ελευθέρους επαγγελματίες και έχει μπει στον προϋπολογισμό” και συμπλήρωσε “το νέο ασφαλιστικό που διαμορφώνουμε στο υπουργείο θα αυξήσει και τις κύριες συντάξεις. Το στοιχείο της ανταποδοτικότητας έχει μεγάλη αξία, δίνει κίνητρο σε κάποιον να παραμένει στη δουλειά».
Διευκρίνισε παράλληλα ότι τα αναδρομικά θα δοθούν με βάση τις αντοχές της οικονομίας.
«Οι αποφάσεις του ΣτΕ αποτυπώνουν τις αντισυνταγματικές περιοχές του νόμου Κατρούγκαλου. Θα διορθώσουμε τις αντισυνταγματικές περιοχές του νόμου. Το νέο ασφαλιστικό θα το κτίσουμε πάνω στις ραγές των αποφάσεων της δικαιοσύνης για να μην ενέχονται στοιχεία αμφισβήτησης και να μην μπαίνουν σε αγωνία οι συνταξιούχοι» ξεκαθάρισε ο κ. Βρούτσης.
Για τις επικουρικές ανέφερε ότι υπήρχε παρέμβαση από τα 1.300 ευρώ και πάνω, 465.512 συνταξιούχοι είναι πάνω από αυτά τα όρια των 1.300 ευρώ, και θα δουν πραγματικά αύξηση.
«Από 4/10/19, ημέρα έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ, είμαστε υποχρεωμένοι στους συνταξιούχους. Τα χρήματα δεν θα δοθούν άμεσα, αλλά τα λεφτά δε χάνονται. Από την ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού θα είναι η πρώτη καταβολή, η τρέχουσα, και θα υπάρξει και αναδρομική καταβολή. Τα λεφτά θα επιστρέψουν προς όλους και όλες στο ακέραιο χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση δικηγόρου» επισήμανε ο υπουργός Εργασίας.
Τέλος διαβεβαίωσε ότι «δεν θα ξαναδούμε μείωση συντάξεων στο ασφαλιστικό η περίοδος των επώδυνων δημοσιονομικών προσαρμογών ανήκει στο παρελθόν».