«Ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι ο απόλυτος έλεγχος της Γροιλανδίας. Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC πριν μπει στο Air Force One δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, «νομίζω ότι θα την αποκτήσουμε», προσθέτοντας ότι οι 57.000 κάτοικοι του νησιού «θέλουν να είναι μαζί μας».

Από ότι φαίνεται, όμως, η προσπάθεια του Τραμπ να εξαγοράσει τη Γροιλανδία μπλοκάρεται από τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Keir Starmer, ο οποίος εβγαλε σαν άσο από το μανίκι του, μια συμφωνία που υπογράφηκε πριν από 100 χρόνια. Από την άλλη ο Τραμπ που επιθυμέι διακαώς να καταστήσει το νησί της Αρκτικής, δηλώνει «έτοιμος» να χρησιμοποιήσει ότι στρατιωτική ή οικονομική δύναμη χρειαστεί για να πείσει τη Δανία να την παραδώσει.

Αυτό όμως που δεν έχει καταλάβει ο φιλόδοξος Τραμπ είναι ότι ακόμα κι αν οι Δανοί συμφωνούσαν να πουλήσουν τη Γροιλανδία, θα έπρεπε να συμφωνήσει και το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τους όρους μιας συμφωνίας που συντάχθηκε το 1917 - όταν οι ΗΠΑ προσπάθησαν για πρώτη φορά να αποκτήσουν το νησί.

Η συμφωνία υπογράφηκε όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Γουίλσον αγόρασε τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ από τη Δανία για 25 εκατομμύρια δολάρια. Η εξαγορά της Γροιλανδίας δεν ολοκληρώθηκε επειδή η Κοπεγχάγη αρνήθηκε και έθεσε όρο στην Αμερική να υπογράψει μια επιστολή που αναγνωρίζει ότι η Γροιλανδία «είναι και θα είναι για πάντα Δανική».

Στις αρχές του έτους η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen, είχε επισημάνει στον «εξοργισμένο» Τραμπ ότι οι 57.000 κάτοικοι της Γροιλανδίας έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν μόνοι τους για το μέλλον τους.

Ο ανυπόμονος Τραμπ μέτα από αυτή την δήλωση, τόνισε ότι « η Γροιλανδία είναι κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής» και έθεσε το ενδεχόμενο ακόμα και τη χρήση στρατιωτικής βίας για να καταλάβει την αυτοδιοικούμενη περιοχή της Αρκτικής, η οποία αποτελεί μέρος του Βασιλείου της Δανίας από το 1814 .

Η στρατηγική θέση της Γροιλανδίας που αποτελέι την συντομότερη διαδρομή για την Ευρώπη από την Βόρεια Αμερική, πρώτον είναι ζωτικής σημασίας για το αμερικανικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων και δεύτερον διαθέτει τεράστιο αναξιοποίητο ορυκτό πόρο.

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, παραμένει αδιάλλακτος και εντείνει τις προσπάθειες για ανεξαρτησία, άλλωστε έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το νησί δεν είναι προς πώληση και ότι εναπόκειται στους κατοίκους του να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Πηγή: Daily Mail