Οι πρόσφατες εκλογές στη Βρετανία είναι από τις πιο απρόβλεπτες εδώ και πολλά χρόνια. Ο Τζόνσον, παρότι πρωθυπουργός μικρής θητείας, οδηγήθηκε στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου σε μία δυναμική νίκη που θυμίζει εποχές Θάτσερ, σημειώνει σε άρθρο του το περιοδικό Economist.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, μετά από μία δεκαετία πάλης των εκάστοτε κυβερνήσεων για πλειοψηφία, η Βρετανία πλέον έχει μία ισχυρή κυβέρνηση. Ο Μπόρις Τζόνσον, όπως η Θάτσερ και ο Μπλερ – αμφότεροι είχαν μεγάλες πλειοψηφίες στη Βουλή- έχει πια τη δυνατότητα να βάλει τη Βρετανία σε νέα τροχιά αφού βεβαίως θελήσει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά και φλέγοντα ζητήματα της χώρας.
Η άμεση επίπτωση, όπως σημειώνεται, είναι ότι για πρώτη φορά μετά το δημοψήφισμα του 2016, είναι ξεκάθαρο ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου- αν και η ισορροπία στην πολιτική της χώρας είναι σε καλό δρόμο.
Μιλά για την αριστερή στροφή στις τάξεις των Συντηρητικών που αποδέχτηκαν τις απόψεις του Τζόνσον σε ό,τι έχει να κάνει με πολλά ζητήματα όπως οι γάμοι των ομοφυλοφίλων , η οικονομική και κοινωνική πολιτική και το μεταναστευτικό. Απόψεις οι οποίες πέντε χρόνια πριν είχαν άλλη λογική και διατύπωση από την πολιτική Μπλερ.
Σε μία ανάλυση των ψηφοφόρων που έδωσαν την αυτοδυναμία στον Μπόρις Τζόνσον, γίνεται αναφορά στους εργατικούς και χρησιμοποιείται η φράση: «Δανεισμός ψήφου», θέλοντας προφανώς να επισημάνει την πρόσκαιρη και πολύ ειδική συνθήκη του Brexit που σηματοδήτησε την εκλογική διαδικασία και τελικά τη διαμόρφωση της πολιτικής πραγματικότητας στη Βρετανία.
Χαρακτηρίζει τυχερό τον Τζόνσον επισημαίνοντας ότι ο Κόρμπιν έκανε τους ψηφοφόρους του να αμφιβάλουν για την πολιτική που πρέσβευε, τόσο σε σχέση με την οικονομική πολιτική όσο και για τις απόψεις του περί Αντισημιτισμού και τρομοκρατίας.
Target group της υψηλού κινδύνου πολιτικής του Τζόνσον ήταν οι ψηφοφόροι του Εργατικού κόμματος , είτε επειδή έθεσαν εαυτόν στο όχημα του Brexit είτε επειδή απλά δεν εκφράζονταν από τον Τζέρεμυ Κόρμπιν. Σημασία, εκτιμούν, έχει το αποτέλεσμα που δικαίωσε τον Τζόνσον και του έδωσε την αυτοδυναμία.
Σε άλλο σημείο γίνεται σύγκριση της πολιτικής του Τζόνσον με αυτήν του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, οποίος κατάφερε να συσπειρώσει ψηφοφόρους με συγκεκριμένη ρητορική σε κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα που έβρισκαν σύμφωνη μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων από όλα τα κόμματα και τις κοινωνικές τάξεις.
Ένα αγκάθι στη θητεία του Τζόνσον είναι και οι εκλογές στην Σκωτία το 2021. Ο ίδιος ο Τζόνσον έχει πει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει δημοψήφισμα για το Brexit.
Στο εξής μένει για να φανεί πως θα μπορέσει ο Τζόνσον να υλοποιήσει την κοινωνική πολιτική που υποσχέθηκε, δεδομένων των δυσκολιών που θα προκύψουν από το Brexit και την συμφωνία που θα προκύψει με την Ε.Ε.
Στην κατακλείδα του κειμένου σημειώνεται ότι δεν υπάρχει χώρος για υπέρμετρους πανηγυρισμούς θυμίζοντας γι άλλη μία φορά ότι οι ψήφοι που πήρε ο Μπόρις Τζόνσον είναι δανεικές, καθώς το πολιτικό σκηνικό απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ασφαλές.