Βρετανία: Σύγχυση με τα νέα μέτρα – Φόβοι πως θα αδειάσουν πάλι τα σούπερ μάρκετ

12
ΑΠΕ-ΜΠΕ

H βρετανική κυβέρνηση υπερασπίστηκε σήμερα τα νέα, αυστηρότερα μέτρα που έλαβε κατά του κορωνοϊού απέναντι στην κριτική που δέχτηκε ότι δεν είναι αρκετά λέγοντας ότι προσπαθεί να εξισορροπήσει την οικονομία με την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε χθες, Τρίτη, τους πολίτες να εργάζονται, αν αυτό είναι εφικτό, από τα σπίτια τους και τα εστιατόρια και τα μπαρ να κλείνουν νωρίς σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση ενός δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, λέγοντας ότι οι περιορισμοί αυτοί πιθανόν να διαρκέσουν έξι μήνες.

Η Βρετανία έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από COVID-19 στην Ευρώπη που πλησιάζουν τους 42.000.

Τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα οδηγώντας τους επιστήμονες σε προβλέψεις για 50.000 ημερησίως μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, αν η κατάσταση δεν ελεγχθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ έδωσε μια σειρά συνεντεύξεων σήμερα, έξι μήνες από την ημέρα επιβολής του πρώτου εθνικού lockdown στις 23 Μαρτίου, με στόχο να πείσει τους πολίτες να τηρούν τους νέους περιορισμούς ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο γενικευμένο lockdown.

“Αυτό που δεν επιθυμούμε είναι να χρειαστεί να λάβουμε ακόμη αυστηρότερα μέτρα καθώς πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα. Και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να λάβουμε τώρα τα αναλογικά, στοχευμένα μέτρα”, δήλωσε ο Ράαμπ στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

Ερωτηθείς από το ραδιόφωνο του BBC αν τα νέα μέτρα εντάσσονται σε ένα σχέδιο σουηδικού τύπου, συνύπαρξης δηλαδή με τον ιό, αντί προσπάθειας καταπολέμησής του, ο υπουργός απάντησε αρνητικά.

Αλλά η απόφαση της ημιαυτόνομης κυβέρνησης της Σκωτίας να λάβει πιο αυστηρά μέτρα, όπως η απαγόρευση κοινωνικών επαφών ανάμεσα σε διαφορετικά νοικοκυριά, προκαλεί προβληματισμό για το αν τα μέτρα που έλαβε η μεγαλύτερη σε πληθυσμό Αγγλία θα είναι επαρκή.

“Έκρινα ότι βρισκόμαστε ξανά σε μια κρίσιμη καμπή με την COVID και βλέπω τα δεδομένα που ειλικρινώς με ανησυχούν”, δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον στο ITV.

Η ίδια είπε ότι οι επιστημονικοί σύμβουλοί της την ενημέρωσαν πως το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Τζόνσον θα είναι ανεπαρκές για να μειώσει τον ρυθμό της μετάδοσης.

Στην Αγγλία, οι πολίτες μπορούν να έχουν κοινωνικές επαφές με μέλη από άλλα νοικοκυριά σε ομάδες έως έξι ατόμων.

Η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία επίσης λαμβάνουν κάποια διαφορετικά μέτρα από αυτά της Αγγλίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times, ο Κρις Γουίτι, ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης, δήλωνε ιδιωτικά ότι οι περαιτέρω περιορισμοί στην Αγγλία είναι αναπόφευκτοι προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση.

Δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov διαπίστωσε ότι το 78% των πολιτών υποστηρίζει τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν παρότι το 45% θεωρεί ότι ο Τζόνσον θα έπρεπε να έχει λάβει περισσότερα, ενώ το 32% απάντησε ότι είναι σωστοί οι περιορισμοί που αποφασίστηκαν.

Στον επιχειρηματικό τομέα ωστόσο υπάρχει διάχυτη αγωνία για το τί σημαίνουν οι περιορισμοί, ειδικά για τις παμπ, τα εστιατόρια και άλλες εταιρείες του κλάδου της εστίασης.

Η ώρα που θα πρέπει να κλείνουν –10 μμ– σύμφωνα με την απόφαση του Τζόνσον, χαρακτηρίστηκε αναποτελεσματική ως προς την μείωση της μετάδοσης και καταστροφική για τις επιχειρήσεις.

Ο Ράαμπ ωστόσο το διέψευσε λέγοντας ότι η επιστημονική συμβουλή που δέχτηκε η κυβέρνηση είναι πως το πακέτο των μέτρων είναι κατάλληλο για να “καταπολεμήσει” τον ιό.

Ο καθηγητής Τζον Έντμοντς της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ο οποίος ανήκει στην κυβερνητική συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC: “Συνολικά, δεν νομίζω ότι τα μέτρα που έχουν επιβληθεί οπουδήποτε είναι αρκετά. Στην ουσία, δεν νομίζω καν ότι τα μέτρα στη Σκωτία είναι αρκετά αυστηρά”. Όπως είπε ο ίδιος, θεωρεί ότι κάποια στιγμή θα επιβληθούν πολύ αυστηρά μέτρα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά “και πάλι θα είναι πολύ αργά”.

Στα προβλήματα της κυβέρνησης Τζόνσον έρχονται να προστεθούν και οι ενδείξεις ανάκαμψης του Εργατικού Κόμματος, το οποίο βρισκόταν χαμηλά δημοσκοπικά από τον Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου που ηττήθηκε από τους Συντηρητικούς του Τζόνσον. Η τελευταία δημοσκόπηση Ipsos Mori έδειξε ότι το ποσοστό αποδοχής των Τόρις μειώνεται, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ προηγείται του Τζόνσον σε δημοτικότητα σε αρκετά σημεία με περισσότερους ερωτηθέντες να απαντούν ότι η κρίση του είναι λογική και ο ίδιος είναι ικανός ηγέτης.

«Μην τρέχετε πανικόβλητοι στο σούπερ μάρκετ»

Δεν υπάρχει ανάγκη οι Βρετανοί να κάνουν μαζικές αγορές βασικών αγαθών μετά την επιβολή νέων περιορισμών από την κυβέρνηση προκειμένου να ανακοπεί ένα ακόμα κύμα κρουσμάτων COVID-19, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Tesco, της μεγαλύτερης αλυσίδας σουπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε χθες στους Βρετανούς να εργάζονται από το σπίτι όπου είναι αυτό δυνατόν και έδωσε εντολή τα εστιατόρια και τα μπαρ να κλείνουν νωρίς, με τους νέους περιορισμούς πιθανόν να διαρκούν ακόμα και έξι μήνες.

Οι ανακοινώσεις αυτές προκάλεσαν εικασίες για το εάν οι Βρετανοί θα σπεύσουν μαζικά στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες βασικών προϊόντων, όπως συνέβη τον Μάρτιο, όταν άδειασαν τα ράφια και στη συνέχεια επιβλήθηκε διανομή ορισμένων αγαθών με δελτίο.

Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Tesco Ντέιβ Λιούις δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχει επάρκεια τροφίμων.

«Το μήνυμα είναι αυτό του καθησυχασμού. Νομίζω ότι η Βρετανία είδε πόσο καλά τα κατάφερε η βιομηχανία τροφίμων την περασμένη φορά, άρα υπάρχουν πολύ καλές προμήθειες τροφίμων», δήλωσε στο Sky News. «Απλά δεν θέλουμε να δούμε και πάλι αγορές εν μέσω πανικού διότι αυτό δημιουργεί ένταση στην εφοδιαστική αλυσίδα, και αυτό είναι κάτι που δεν χρειάζεται. Άρα, ενθαρρύνουμε απλά τους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους όπως συνήθως». Πρόσθεσε ότι αναμένει πάντως ότι θα υπάρξει μικρή αύξηση στα προϊόντα που αποθηκεύουν οι καταναλωτές στα σπίτια τους. Χθες, ο Τζάιλς Χάρλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της Aldi UK, του πέμπτου μεγαλύτερου στη Βρετανία ομίλου σούπερ μάρκετ, απέστειλε email στους πελάτες της εταιρίας για να τους καθησυχάσει μετά τις ανακοινώσεις του Τζονσον.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr