Οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα στη Βρετανία άρχισαν σήμερα την μεγαλύτερη απεργιακή τους κινητοποίηση, καθώς δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές και διασώστες ασθενοφόρων κατεβαίνουν σε απεργία εν μέσω κλιμακούμενης διαμάχης για το μισθολογικό, ασκώντας περαιτέρω πίεση στη δημόσια Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS).

Νοσηλευτές και πληρώματα ασθενοφόρων πραγματοποιούν απεργιακές κινητοποιήσεις χωριστά από τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά η σημερινή που γίνεται με συμμετοχή και των δύο, κυρίως στην Αγγλία, είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των 75 ετών της NHS.

Οι νοσηλευτές θα κατέβουν σε απεργία και αύριο, Τρίτη, ενώ το προσωπικό ασθενοφόρων θα απεργήσει την Παρασκευή και οι φυσιοθεραπευτές την Πέμπτη, με τις κινητοποιήσεις αυτές να προμηνύουν την πιο δύσκολη εβδομάδα στην ιστορία της NHS, σύμφωνα με τον διευθυντή ιατρικών υπηρεσιών της Στίβεν Πάουις.

Οι υγειονομικοί αξιώνουν αύξηση μισθών που να αντικατοπτρίζει τον χειρότερο πληθωρισμό στη Βρετανία εδώ και τέσσερις δεκαετίες, ενώ η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει ότι αυτό είναι απαγορευτικό κι ότι θα προκαλέσει περισσότερες αυξήσεις τιμών και στη συνέχεια αύξηση στα επιτόκια και στις πληρωμές των ενυπόθηκων δανείων.

Περίπου 500.000 εργαζόμενοι, πολλοί από τον δημόσιο τομέα, πραγματοποιούν απεργιακές κινητοποιήσεις από το καλοκαίρι, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για να επιλύσει τις διαφορές και να περιορίσει τη διατάραξη των δημόσιων υπηρεσιών, όπως οι σιδηροδρομικές μεταφορές και τα σχολεία.

Το συνδικάτο Βασιλικό Κολλέγιο Νοσηλευτών (RCN) ζητούσε σε επιστολή του το σαββατοκύριακο προς τον Σούνακ να οδηγήσει σε “γρήγορο κλείσιμο” την απεργία των νοσηλευτών, κάνοντας “ουσιαστικές” προτάσεις για τους μισθούς.

“Έχουμε έναν από τους πιο πολυάσχολους χειμώνες που είχαμε ποτέ με χρηματοδότηση σε επίπεδα ρεκόρ να πηγαίνει στην NHS για την προσπάθεια και τη διαχείριση των υπηρεσιών”, δήλωσε σήμερα στο δίκτυο Sky News η Μαρία Κόλφιλντ, η υπουργός Ψυχικής Υγείας και Στρατηγικής για την Υγεία των Γυναικών.

“Έτσι κάθε ποσοστό μισθολογικής αύξησης αφαιρεί χρήματα”, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση κάλεσε τον κόσμο να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών και να πηγαίνει στα ραντεβού του στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων εκτός κι αν αυτά ακυρωθούν, αλλά σημείωσε ότι οι ασθενείς θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και καθυστερήσεις.

Εγκαταλείπουν το επάγγελμα οι νοσηλευτές

Η NHS, πηγή υπερηφάνειας για τους περισσότερους Βρετανούς, τελεί υπό υπερβολική πίεση με εκατομμύρια ασθενείς να βρίσκονται σε καταλόγους αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις και χιλιάδες κάθε μήνα να μην λαμβάνουν άμεσα επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

To RCN σημειώνει ότι μια δεκαετία κακών αποδοχών συνέβαλε στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος από δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές –25.000 μόνον το περασμένο έτος– με τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό να έχουν αντίκτυπο στην περίθαλψη των ασθενών.

Το RNC ζητούσε αρχικά αύξηση 5% των μισθών πάνω από τον πληθωρισμό και έκτοτε έχει πει ότι θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία με την κυβέρνηση “στη μέση”, αλλά και οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν παρά τις μεταξύ τους συνομιλίες για εβδομάδες.

Στο μεταξύ χιλιάδες εργαζόμενοι σε ασθενοφόρα, οι οποίοι εκπροσωπούνται από τα συνδάτα GMB και Unite, προγραμματίζεται να απεργήσουν σήμερα λόγω δικής τους διένεξης για το μισθολογικό. Και τα δύο συνδικάτα έχουν ανακοινώσει κι άλλες ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ωστόσο οι διασώστες των ασθενοφόρων δεν θα απεργήσουν όλοι μαζί και θα υπάρχει ανταπόκριση στις κλήσεις στα επείγοντα.

Στην Ουαλία, νοσηλευτές και πληρώματα ασθενοφόρων ματαίωσαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που προγραμμάτιζαν για σήμερα μετά την αναθεώρηση των προτάσεων για τους μισθούς τους από την ουαλική κυβέρνηση.

Ο Σούνακ δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο TalkTV ότι θα “ήθελε πολύ να δώσει στους νοσηλευτές μια τεράστια αύξηση μισθού”, αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει σκληρές επιλογές και ότι χρηματοδοτεί την NHS σε άλλους τομείς, όπως είναι η παροχή ιατρικού εξοπλισμού και ασθενοφόρων.