Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μάχη για την θέση του πρωθυπουργού στη Βρετανία με τον Σούνακ να έχει καταθέσει υποψηφιότητα ήδη συγκεντρώνοντας 140 εκ των βουλευτών των συντηρητικών και τους υποστηρικτές του Τζόνσον να δηλώνουν ότι μπορεί και αυτός να συγκεντρώσει τους 100 βουλευτές που απαιτούνται ώστε να καταθέσει υποψηφιότητα.

Οι δύο άνδρες δεν τα βρήκαν κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης που είχαν το βράδυ το Σαββάτου προκειμένου να υποβληθεί μια κοινή υποψηφιότητα.

Ο Μπόρις Τζόνσον στην προσπάθειά του να επανέλθει στην πρωθυπουργία παλεύει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των 100 βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος που χρειάζεται, προκειμένου να καταθέσει επισήμως την υποψηφιότητά του αν και συνεργάτης του δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό.

Την ίδια στιγμή, σημαντικές προσωπικότητες στη λεγόμενη «δεξιά πτέρυγα» του κόμματός του, στηρίζουν ανοιχτά τον άνθρωπο που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον εξαναγκασμό του σε παραίτηση το καλοκαίρι, τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος  επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι θα είναι υποψήφιος για τη διαδοχή της Λιζ Τραζ (είναι το ξεκάθαρο φαβορί), υποσχόμενος να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή οικονομική κρίση» με «ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα».

«Ο Μπόρις θα ήταν μια εγγυημένη καταστροφή. Θα υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή για το ζήτημα αυτό, για το εάν σκοπίμως παραπλάνησε το Σώμα. Σε αυτήν την ψηφοφορία είναι σίγουρο ότι ένας μεγάλος αριθμός Συντηρητικών θα αρνηθούν να θυσιάσουν την ακεραιότητά τους για να τον σώσουν. Και τότε η πρωθυπουργία του θα καταρρεύσει» τόνισε ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, Στιβ Μέικερ.

Η Πένι Μόρνταντ (επίσης υποψήφια) συνεχίζει την εκστρατεία της δηλώνοντας δεν επηρεάζεται από τα προγνωστικά που δεν την ευνοούν. «Είμαι στον αγώνα για να κερδίσω, πιστεύω ότι είναι σημαντικό για το κόμμα μας, έχουμε μια κούρσα, είμαι πολύ σίγουρη για τα νούμερα» τόνισε.

Όσο για τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ, ζητά και πάλι εκλογές χαρακτηρίζοντας «τσίρκο» τα τεκταινόμενα στους κόλπους των Τόρις.

Ξεκινούν οι διαδικασίες

Τη Δεύτερα το μεσημέρι στις 2μμ ώρα Βρετανίας λήγει η προθεσμία για την κατάθεσή υποψηφιοτήτων που πρέπει να συνοδεύεται από τις υπογραφές 100 βουλευτών του κόμματος των συντηρητικών και ξεκινούν οι διαδικασίες για την εκλογή του επόμενου αρχηγού και πρωθυπουργού της Βρετανίας

Στις 3μμ και έως τις 5.30μμ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη ψηφοφορίας μεταξύ των βουλευτών και εάν δεν αναδειχθεί ο νικητής αυτή θα επαναληφθεί το χρονικό διάστημα μεταξύ 6.30μμ έως 8.30μμμ με τον ίδιο τρόπο.  Το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί στις 9μμ ΄(ώρα Βρετανίας)

Από εκεί και πέρα και στην περίπτωση που παραμείνουν δύο οι υποψήφιοι τότε θα κληθούν να ψηφίσουν τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας για την ανάδειξη του επόμενου αρχηγού τους που θα αναλάβει και τη θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας. Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί η διαδικασία αυτή δύναται να πραγματοποιηθεί και On line.

Η επίσημη ανακοίνωση του νικητή θα γίνει στις 28 Οκτωβρίου.